Leborulunk Limék láttán • SportTV

Leborulunk Limék láttán

Moncz Attila avatar Moncz Attila 2017. 06. 02. 01:13    
Olvasási idő: 2 perc

Tollaslabdában és asztaliteniszben nem lenne meglepő, ha szingapúri játékos verne meg skótot. Na de dartsban, ahol a világranglista második és harmadik helyezettje is skót? Csütörtök éjjel muszáj volt megismerkedni Paul és Harith Limmel.

Az ember gyereke csütörtökön 23 óra magasságában próbál lélekben készülni arra, hogy hajnali négykor kelés, aztán tűz a reptérre és irány Köln. Ezért aztán pakol, keres ezt-azt, mert persze éppen az nincs meg, ami kellene, ami egy hete kellett volna, az azonnal előkerül… Közben meg azt hallja a háttérből Gyulai Mikiéktől, hogy vezet Szingapúr, aztán meg azt, hogy növeli az előnyét az első kiemelt Skócia ellen. Na, ekkorra az ingek összehajtásának precízsége veszít az addig sem százszázalékos pontosságból, egyre több minden kerül a „majd reggel…” kategóriába, mert a meccs másfelé viszi a gondolatokat.
Skócia Gary Andersonnal és Peter Wrighttal, a PDC-rangsor második és harmadik helyezettjével toronymagas favorit, a szingapúriak sikere hétszeres pénzt ért volna a mérkőzés előtt. A vb-címük meg ezerszeres lóvét hozna. A csábító számok ellenére még megmozdulni is lusta voltam, annyira irracionálisnak tűnt, hogy Szingapúr elveri a skótokat. Szingapúri játékos nincs az első százban a világranglistán, és őszintén megmondom, az ázsiaiaknál dobáló Limekről is előbb ugrott be a Valencia tulajdonosa, Peter, mint az egyébként okkal legenda státuszba kerülő Paul, esetleg fiatalabb csapattársa, Harith.
Aztán mégis „szétdobták” a skótokat (5-2 lett a vége), én meg elkezdtem utánaolvasni. És bizony barátunk, a Google kiadtam, Paul Lim volt az első játékos, aki világbajnokságon kilencnyilast dobott. Még 1990-ben Jack McKenna ellen, amikor a PDC még nem létezett. Lim 52 ezer fontot kapott a sorozatáért, míg a világbajnok Phil Taylor abban az esztendőben összesen 24 ezret keresett a vb-n.

„Amikor a kilencnyilast dobtam, aznap reggel golfoztam. Csodásan éreztem magam, a testem és minden más is engedelmeskedett nekem. Tökéletesnek éreztem a napot, de persze egy pillanatig sem gondoltam arra, hogy kilencnyilast dobok. Persze, reménykedik benne az ember, de sohasem gondol rá komolyan – emlékezett vissza azokra az időkre Paul Lim. – Aztán amikor bedobja az ember az első 180-át, átfut az agyán automatikusan a lehetőség. Én a második 180-as után jutottam el ebbe a zónába. Vannak azok a pillanatok, amikor ihletett állapotban, érinthetetlennek érzed magad. Taylor és Van Gerwen ezért olyan nagy játékos, mert ők többször képesek belépni ide.”

Fotó: skysports.co.uk

Fotó: skysports.co.uk

Paul Lim nyereségének egy részét a brit adóhivatal akkor szépen elvette, de a maradék bőven elég volt arra, hogy beindítsa a kis elektronikai bizniszét odahaza. Pár évvel később egy cég bevette az üzletébe és elektronikus dartstáblákat kezdett el gyártani, majd tanácsadó lett egy dartscégnél. A sportban három országot is képviselt. Szingapúr eleinte sehol sem volt tag, így került a pápuaiakhoz, az Egyesült Államokat a lakóhelyével lehet magyarázni, Szingapúr pedig a hazája. Az utóbbi időben PDC-eseményen ritkán indul, az egyéni vb-k közül legutóbb a 2013-ason volt főtáblás, de Van Gerwen már az első körben kiütötte. Csapatban viszont volt már bravúrja korábban is, 2014-ben Harithtal az íreket gyalulták le 0-3-ról 5-3-ra. Most pedig jött a skótok elleni szenzáció. „Azt mondogattam magamban, csak engedjetek még egyszer oda dobni, és kihasználom az alkalmat. Amikor pedig megkaptam az esélyt, éltem vele, majd valami túlvilági boldogság öntött el” – ismerte el Paul Lim.

A Sport2-n péntek este 20 órától élőben sugározzuk a csapatvilágbajnokság második napját, benne a Magyarország-Kanada találkozóval.