Uli és a régi lemezek • SportTV

Uli és a régi lemezek

Moncz Attila avatar Moncz Attila 2017. 01. 18. 16:58    
Olvasási idő: 3 perc

Fotó: EUROPRESS/AFP

Uli Hoeness, a visszatérő elnök újra német válogatottakat szerződtetne, emellett a klub utánpótlásrendszerét is rendbe tenné.

Igazából a Telekom-kupa utánra terveztem, hogy írok a Bayernről valamit, de ott túl sok különös nem történt (Thiago sérülése nem lett súlyos, az Arsenal ellen már játszhat, azt meg tudtuk, Neuer képes tizenegyest védeni), így aztán belelustultam a hétvégébe. Ha nem így lett volna, néhány Hoeness-információval biztosan szegényebb lettem volna, ahogyan az ebből talán leszűrhető következményekkel is.
Ami biztos, az elefánt a börtönből visszatért a porcelánboltjába, és a szokott formáját futotta-futja. A Dortmundba muszáj volt belegyalogolnia (a korábban távozó Bayern-sportigazgató, Matthias Sammer emiatt kritikával is illette), de ez legfeljebb amiatt lehet fontos, hogy most talán kicsit nehezebben alkalmazza egyik kedvenc eljárását, a BVB “kirablását”. Más kérdés, hogy a jelenlegi Dortmundból Weiglen és Aubameyangon kívül aligha fáj bárkire is a régi-új elnök foga.
Most inkább a Red Bull-birodalomban szeretne shoppingolni Hoeness, úgy, hogy két álmát is egyszerre valósítsa meg. Az egyiket már a 2006-os németországi világbajnokság előtti időszakból ismerjük, amikor is azt mondta, a mindenkori Nationalelf felét a Bayernnek kell adnia, a másik meg az, hogy a Bayernnek a saját utánpótlására is támaszkodnia kell.
A válogatott nehéz dió. A Bayern jelenlegi keretéből öten (Neuer, Kimmich, Hummels, Boateng, Müller) jöhetnek szóba a Nationalelfnél, közülük a legutóbbi felkészülési és tétmeccsen is 3-3 futballista (Hummels, Kimmich, Müller) jutott szóhoz. A három sem fele a 11-nek, ahogyan az 5 sem az a mondjuk 23-nak. Ha a két Hoffenheim-játékos megérkezik, javulnak az esélyek, de azért Rudy inkább a jelennek szóló megoldás a maga 26 évével (ráadásul egy évet Lahm tartalékjaként kell lehúznia, így azért megtörhet a pályaív), Süle meg ugyanúgy középső védő, mint Boateng és Hummels. És még ők is a harmincon innen vannak. Így a magam részéről ezt inkább a Bayern keretét szélesítő, mintsem a válogatottat „bayernesítő” lépésnek tekintem. Nem is beszélve arról, hogy személyes kedvencemnek, Badstubernek ezzel talán le is áldozott Münchenben, sikerüljön bárhogyan is a gelsenkircheni kölcsönjáték.
De hogy kik jöhetnek úgy, hogy válogatottak lesznek a Bayernből? Például Brandt a Leverkusenből (innen Heinrichst Rudy szerződtetése miatt nincs értelme elhozni), Werner az RB Leipzigből, Gnabry a Werderből, esetleg Goretzka a Schalkéból, már ha eltekintünk attól, mekkora a túlkínálat a müncheni középpályán. Még akkor is, ha adott esetben Xabi Alonso a szezon végén tényleg visszavonul.
Ami szerintem az “50 százaléknál” is jobban fáj Hoenessnek, az a saját utánpótlás helyzete. A nem rózsással a létező legudvariasabban fejeztem ki a helyzetet. David Alaba óta senki sem lett sztár az “egyben”, de ha nagyon sarkosak vagyunk, őt sem tekinthetjük teljesen saját nevelésűnek, hiszen karrierje az Austria Wienben kezdődött. A német játékosok közül Lahm és Müller saját nevelésű – és végeztünk. Közülük Lahmnak legfeljebb másfél éve van a pályán, de Müller is már 28 éves lesz szeptemberben.
Hoeness ezt az áldatlan állapotot akarja megszüntetni házon belül – egy jól ismert taktikával. Ha a riválisnál jól megy valami, hozzuk el onnan az észt, hátha nálunk is működik – véli, és már a Red Bull-birodalomban kutakodik. Kiszemeltjei közül a Red Bull Salzburg általános igazgatója, Jochen Sauer már az előző esztendő végén elhagyta a klubot, az ugyanott utánpótlás-igazgató Ernst Tanner pedig elismerte, megkeresték a bajorok. Előbbi többek között a Bender-ikrek felfedezéséért „felelős”, utóbbi pedig például a nyártól már müncheni Sülét indította el. Csak most van egy kényelmes állása, a Bayernnél viszont új struktúrát kell felállítania és hát a klubnál minden trónon Dózsa Györgyként is érezheti magát az ember.
De hogy a Bayernnek valamit lépnie kell a fiataloknál, az biztos. Az U19-es csapat még a saját csoportjában is csak harmadik (az Augsburg és a Kaiserslautern mögött), a “fakó” (Bayern München II néven) pedig a negyedosztályban második, semmiség, 19 pontos hátránnyal az éllovas Unterhaching mögött.
Persze, a felnőttcsapat eredményessége miatt egyelőre nem kell aggódni. A közelmúlt szerződéshosszabbításainak köszönhetően Neuer, Boateng, Hummels, Javi Martínez, Alaba, Renato Sanches, Thomas Müller és Lewandowski 2021-ig, Kimmich és Douglas Costa 2020-ig a Bayerné, de még a nagy öregeknek, így Ribérynek és Robbennek is legalább másfél éve van a Sӓbener Strassén. Addigra meg talán az új utánpótlás-koncepció is beindulhat.

Cookie beállítások