A leghatékonyabbak nyomában • SportTV

A leghatékonyabbak nyomában

 avatar 2013. 01. 20. 19:36    
Olvasási idő: 2 perc

Régen elmúltak már azok az idők, amikor egy kosárlabdázó pályán nyújtott teljesítményét csak a pontjai, a pattanói és a hasonló, pofonegyszerűen dokumentálható mérőszámok alapján mérték. TS%, USG, ORR, DRR és még sorolhatnám a rengeteg új rövidítést. Talán a legnagyobb karriert a John Hollinger által kifejlesztett PER (Player Efficiency Rating) futotta be.

Hollinger azóta már a Memphis Grizzlies menedzsmentjében húzza az igát, de a PER tovább él korábbi munkahelye, az ESPN honlapján.

Hasonlóan sok más mutatóhoz a PER célja is az, hogy egyetlen számmal illusztrálja a játékosok teljesítményét egy adott időszakban (általában egy szezonban).

Nagyon fontos, hogy a PER percekre visszaosztva kerül kiszámításra és figyelembe veszi az érintett játékos csapatának játéktempóját is, tehát elvileg az összes olyan játékos összehasonlítható a segítségével, aki meccsenként legalább hat percet a pályán tölt, ez ugyanis a mérés alsó küszöbe.

A PER természetesen nem tökéletes. Maga Hollinger figyelmeztet arra, hogy a rendszer nem képes megfelően értékelni azoknak a védőspecialistáknak a hatékonyságát, akik nem jeleskednek a labdaszerzések, illetve a dobásblokkolások területén.

A listát ebben az évben is (zsinórban hatodik alkalommal) LeBron James vezeti több mint 30 pontos PER-rel. Ez egy olyan lélektani határ, amelyet a liga történelmében rajta kívül mindössze hat játékos tudott átlépni: Chamberlain (3x), Jordan (4x), (David) Robinson, O’Neal (3x), McGrady és Wade.

Itt rögtön álljunk is meg egy szóra és egyperces néma fejhajtással tisztelegjünk James teljesítménye előtt, aki ezzel a statisztikájával (a héten elért 20 000 pontja és 5000 gólpassza mellé) is igazolja, hogy visszavonulása után minden idők legjobb játékosai között kell említenünk. Addig még néhány (nem kettő, nem három, nem négy…) bajnoki címmel erősítheti a kampányát.

Érdekesség, hogy aki egynél többször tudott 30 pont fölé jutni, az mind egy lélegzetvételre, egymás utáni szezonokban tette. A mutató létjogosultságát sokak szemében megkérdőjelezheti, hogy Jordan utolsó brutális (31,6) szezonja egybeesik első bajnoki címével, a következő öt gyűrűt a 25-30-as sávban pattogtatva nyerte.

Ahogy tehát említettem, idén is LeBron James vezet (30,31), de Kevin Durant nem sokkal (29,14) marad le mögötte. Kíváncsi lettem, hogy vajon előfordult-e valaha az NBA-ben, hogy egy szezonban többen is 30 fölé jutottak ebben a különleges kategóriában.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a listát megszűrtem, így csak olyan játékosok kerülhettek fel rá, akik az adott szezonban legalább 30 meccsen pályára léptek és legalább 20 percet átlagoltak, hogy a percemberkék ne zavarják az összképet.

Szóval és tettel, összesen egy olyan szezont találtam, ahol egyszerre pattogtatott két legendás szezont futó játékos, 2008-09-ben, amikor James (28,4 PPG; 7,6 RPG; 7,2 APG) mellett jelenlegi csapattársa Dwyane Wade (30,2 PPG; 5,0 RPG; 7,5 APG) is áttörte az álomhatárt és 30,4-es PER-rel zárta az idényt.

Szerettem volna perspektívába helyezni Durant idei szezonját, ezért kibővítettem a listát, hogy azok is bekerülhessenek, akik elérték a 29-es PER-t. A fenti hét játékoshoz így is csak Paul (ugyancsak a 2008-09-es szezonból), Garnett, Kareem és a már említett Durant csatlakozhatott.

A PER-hívők szempontjából tehát kijelenthető, hogy minden idők legbrutálisabb egyéni teljesítményeit 2008-09-ben láthattuk, amikor hárman is 29 pont fölé jutottak, de ha Durant így folytatja, nem kizárt, hogy az idei szempont abból a szempontból is legendás lesz, hogy ismét ketten is 30 pont felett végeznek.

Persze bármennyire is szórakoztató, ez csak játék a számokkal és óvatosságra int, hogy az eddig regisztrált 17 legendás szezonból mindössze 4 zárult bajnoki címmel. Shaq kétszer, Jordan és James pedig egy-egy alkalommal tudta gyűrűvel koronázni félelmetes egyéni teljesítményét.