A Ruhr-vidék szétvásárolja a ligát, de mire megy vele? 1. rész • SportTV

A Ruhr-vidék szétvásárolja a ligát, de mire megy vele? 1. rész

admin avatar admin 2018. 08. 10. 09:42    
Olvasási idő: 3 perc

A Bundesliga egyik közkedvelt mítosza szerint a Bayern szétvásárolja a ligát. Ennek az állításnak némileg ellentmond (de ettől még talán nem zárja ki érvenyességét) az idei transzfertabella, ahol a Dortmund 73 millióval és a négy legdrágább idei érkezőből hármat a sorai közé tudva vezet. A Bayernnél Gnabry kölcsönből, Goretzka ingyen, és Alphonso Davies majd csak januárban jön, ezért nulla a kiadási oldal. A 75 nyári transzfert természetesen nem célunk egyenként bemutatni, de érdemes egy-egy jelentősebb átigazolást szemlére venni. Kezdjük a Ruhr-vidéken, ahol a BVB és a Schalke is rendesen bevásárolt.

Forrás: twitter.com/iMiaSanMia

Dortmundi veteránok, szevasztok!
Kezdjük mindjárt a Borussia Dortmunddal, ahol a múlt szezon hullámvasútja számos áldozatot szedve (Dembélé, Aubameyang, Bosz, Stöger) végül éppen hogy csak beérkezett a BL-be. Már a Bosz helyett eredetileg kiszemelt Lucien Favre érkezése előtt borítékolni lehetett, hogy a BVB aktívan részt vesz majd az átigazolási piacon. Hans-Joachim Watzke elnök és Michael Zorc sportigazgató egyetértett abban, nem nézhetik tétlenül, ahogy a riválisok (különösen a Schalke!) megelőzik a magát a Bayern mögött a legjobb német klubnak tartó Borussiát.
Két cél lebegett a vezetők szeme előtt: 1. Megerősíteni a csapat tengelyét – belső védőt, középpályást és esetleg egy középcsatárt is igazolni kell. 2. Megszabadulni a feleslegtől: a sokat kereső, de keveset játszók távozásával, kisebb kerettel induljanak neki a bajnokságnak!
Nos a második pont elég jók sikerült, hiszen a szinte értékelhetetlen (talán a Real Madrid elleni egyenlítő gólja marad meg mindenkiben) Tuchel-favorit, André Schürrle távozott. Igaz, ugyan csak 2 évre kölcsönbe (Fulham), de a Dortmund így is több milliót spórol majd a heti 90 ezres fizetésén – ennél csak Götze és Reus keresett többet. Szintén a szigetország bizonyult a legjobb vevőnek a Schürrlénél talán kicsit kisebb, de azért mégis elég nagy csalódás, 28 éves Andrij Jarmolenkónak, akin végül a Dortmund egy év alatt 5 milliót vesztett – 25 millióért jött, 20-at fizetett a West Ham. A szurkolók körében népszerű, csupaszív belső védő Szokratisz sem kapott új szerződést – ő szeptemberben tölti a 31-et, és az utóbbi másfél évben inkább óriási helyezkedési hibáival tűnt ki, de a Sven Mislintat által újjáépített „2015-ös Dortmund” Arsenal 16 milliót sem sajnált érte. A szintén 31 éves veterán Gonzalo Castróért (5 millióért a Stuttgartba), valamint az állandó jelleggel sérült Erik Durmért (ingyen ment a Huddersfieldbe, a korábbi BVB tartalékcsapat-edző David Wagnerhez) szintén nem hullajtottak krokodilkönnyeket a drukkerek. A vezetőség pedig vélhetőleg kifejezetten örült az így befolyt majd’ ötvenmillió eurónak, főleg úgy, hogy gyakorlatilag egyik távozó sem számított alapembernek.

Witsel, Delaney és a fiatalok

Fotó: GETTYIMAGES

A rendkívül atletikus svájci középső védő, Manuel Akanji (21.5 millió – róla bővebben angolul itt írtam egy elemzést) és a 17 éves Barca-nevelés, Sergio Gomez (3 millió) érkeztével már télen megkezdte az erősítést a Dortmund. Bár Akanjiről Stöger alatt kiderült, hogy akár balhátvédet is képes játszani, a vezetőség még további 28 milliót adott a Mainz nagy felfedezettjéért: a Monaco-nevelés, francia U21-es csapatkapitány, Abdou Diallo így a liga legdrágább igazolása lett. Diallo is képes bal oldali védőt játszani 3 vagy 4 védős rendszerben, és remek fizikai adottsága mellett kimondottan technikás: 32 sikeres cselével (a Bayern elleni meccsen kb 7-8-cal) az összrangsorban a 27., méghozzá két rutinos szélső, Salomon Kalou és Filip Kosztics (mindketten 34-ig jutottak) mögött! Akanji és Diallo érkeztével olyan Bundesliga-veteránok szorulhatnak a padra, mint Ömer Toprak vagy Marcel Schmelzer, de a Real Madridból kölcsönvett Achraf Hakimi is könnyen padozathatja Lukasz Piszczeket! Még Roman Bürki kapusnak is akadt vetélytársa, az Augsburgtól ingyen megszerzett, szintén svájci válogatott Marwin Hitz személyében.
Elmondható tehát, hogy a Dortmund 47 gólt kapott védelme igencsak felgyorsult és megerősödött. A középpálya megerősítése Watzke tervének egyik sarkalatos pontja volt: a 40 millióért talán kicsit túlárazott Axel Witsel (évi 18 millió eurós fizetésről mondott le Kínában!), Thomas Delaney (rajta 18 milliót nyert a Werder 18 hónap alatt) duóval két tapasztalt és robusztus játékos csatlakozott a nem éppen romboló típusú Weigl, Sahin, Dahoud, Götze kvartetthez. Kérdéses, hogy mennyire illik bele Favre passzjátékon alapuló focijába a 29 évesen még top 5-ös bajnokságban nem játszó, alibipasszokra hajlamos Witsel, illetve az igazi box-to-box futógép, de technikailag nem a legképzettebb Delaney. A 23 éves Marius Wolf másfél év alatt a Hannover második csapatából (északi regionális liga) az elmúlt szezon másik nagy frankfurti felfedezettjévé küzdötte fel magát.  Az alacsony kivásárlási ára miatt (5 millió euró) a Dortmund potom pénzért jutott egy több poszton is bevethető, gyors és erőszakos szélsőhöz, aki remek kiegészítőember lehet.

Fotó: GETTYIMAGES

Összességében a Dortmund remek átigazolási szezont zárt, és talán csak a befejezőcsatár posztra nem sikerült igazolnia – a tavasszal kölcsönben remeklő Michy Batshuayiért hatvanmilliót kért a Chelsea, ez a BVB-nek megfizethetetlen. A vezetőség és a szurkolók bíznak Favre csatárvarázslatában (a Herthánál és a Gladbachnál Raffael vagy Stindl az idevágó példa). Emellett joggal reménykednek, hogy a gólerős, de sérülékeny Maxi Philipp, Marco Reus duó, valamint a fiatal szélsők – a mindenkivel hírbe hozott, és szerződést nem hosszabbító amerikai szupertini Pulisic, és az angol fenomén Sancho – is rugdossák majd a gólokat.