A tavalyi döntő visszavágója a rajton • SportTV

A tavalyi döntő visszavágója a rajton

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 05. 08:52    
Olvasási idő: 3 perc

Az immár megszokott „buborékban”, Milton Keynesben az alapszakasz első öt fordulóját a hét öt hétköznapján teljesítik a versenyzők. Az elmúlt évekhez képest jelentősen felfrissült a társaság, csaknem a mezőny egyharmada, három játékos újonc.

A címvédő Glen Durrant formáját a tavalyi döntő visszavágóján mérheti le már a nyitó napon (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az első ötnapos blokkot egy négynapos követi, a végén a Judgement Dayjel, az ítélet napjával, amely után a 9. és a 10. versenyző nem folytatja a küzdelmet. A 250 ezer fontos pénzdíjért május első felében és közepén két-két napos, majd 24-étől 27-éig egy négynapos etappal folytatják, így alakul ki a négyes döntő mezőnye. Az elődöntőre és a fináléra május 28-án, pénteken kerítenek sort.
Sajnos, már a sorozat előtt is  egy sokkoló hír tovább változtatott a mezőny összetételén. A hivatalos tesztelés az egyik csúcsesélyes, a vb-címvédő és világranglista-első Gerwyn Price esetében pozitív eredményt hozott, így ő nem szállhat harcba első PL-címe megszerzéséért, helyette a tapasztalt James Wade., a „legjobb nem világbajnok” versenyző  – így szokás őt emlegetni a szaksajtóban – került vissza a 10 tagú  indulócsapatba.

A torna legelső mérkőzése egyben a tavalyi döntő ismétlése lesz két angol, Glen Durrant és Nathan Aspinall között. A PL megnyerése volt Durrant szűk kétéves PDC-pályájának legfényesebb pillanata, ám ezt átmeneti visszaesés követte. Egy héttel a győzelem után elkapta a koronavírust, kihagyta az Europe Tour záró szakaszát és az Eb-t, aztán a Grand Slam és a Players Championship döntő tornáján már az első fordulóban kipottyant. A vb nyolcaddöntőjében aztán alulmaradt Dirk van Duijvenbodéval szemben, csalódással zárta az évet. Januárban két hét versenyszünetet tartott, hogy feltöltődjék kissé. „Az elmúlt hat hónap nagyon nehéz volt. Szükségem van valahonnan egy impulzusra, hogy újraépíthessem a karrieremet. A Premier League ez lehet, ezért várom a hétfőt. Arról álmodoztam, hogy szerepelhessek a PL-ben, most  részt vehetek benne, ha jól rajtolok, megtalálhatom az igazi énemet” – nyilatkozta a címvédő.

A negyedik meccsen eredetileg az idei vb-döntő visszavágóját játszották volna, így viszont James Wade lesz  Gary Anderson ellenfele. Ez a párosítás egyszersmind a két legtöbbszörös induló csatája is lesz, mert a „beugró” Wade a 11., ellenfele a 10. alkalommal vesz részt.  Emellett a verseny két korábbi győztese csap össze, Wade éppen egy tucat éve, 2009-ben nyerte meg a ligát, a skót kétszeres világbajnok pedig ezt a sorozatot is kétszer fejezte be a trófea elnyerésével. „Régi motorosok” lévén már több mint félszáz hivatalos meccs van mögöttük egymással, a skót kétszer annyiszor verte meg ellenfelét, mint ahányszor kikapott tőle.

Dimitri van den Bergh újoncként a hatszoros bajnok Michael van Gerwen ellen játszhatja első PL-mérkőzését (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az ötszörös eddigi PL-győztes Michael van Gerwen (szintén 5/2 az oddsa) németalföldi csatával nyit, ellenfele az egyik PL-újonc  Dimitri Van den Bergh, a World Matchplay tavalyi bajnoka lesz. MVG-nek rossz volt az elmúlt idénye, a PL-ben amióta indul, először maradt le a playoffról, pedig előtte minden évben (!) megnyerte az alapszakaszt 2013 óta. „Az elmúlt év nagyon szokatlan volt sok játékosnak, köztük nekem is. Nagyon rosszul játszottam, de most minden más. Úgy gondolom, most sokkal jobb formában vagyok, mint voltam, és nagyon várom a kezdést. Mindannyian szeretnénk napról napra a legmagasabb szinten játszani. Mindig a lehető legmagasabb szinten szeretnék fellépni, de ehhez pozitívnak éls koncentrálnak kell lenni, és pillanatnyilag úgy érzem, az vagyok – jól érzem magam. Mindenki tudja, hogy ha formában vagyok, senki sem tud megverni. Ez a verseny tökéletes arra, hogy visszatérjek a ritmusomba. A Premier League szép bajnokság, tudom, mnilyan a győzelem, szeretném még megint átélni” – így MVG a verseny előtt.

Rob Cross világbajnok már volt, Premier League-győztes még nem. Most ő is PL-újonccal kezd a 2021-es sorozat nyitó fordulójában (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A verseny két korábbi döntőse, Peter Wright és Rob Cross egy-egy újonc, Jonny Clayton, illetve José de Sousa ellen lép a tábla elé, azaz a Masters 2020-as és a Grand Slam of Darts 2021-es győztese is részt vesz a küzdelmekben.
Clayton a sportág legjobb formában lévő versenyzője, ebben az évben már három címet is szerzett, többek közt az év első tévés versenyét, a Masterst is megnyerte, amellyel tulajdonképpen megszerezte a PL egyik indulási helyét. „Jól játszom, nagy az önbizalmam, örömmel várom a versenyt, Ez az egyik legjobb verseny a darts világába, alig várom már. Tavaly versenyzőként belekóstoltam, és boldog vagyok, hogy már benne lehetek, teljes jogú tagként. Nagyon nehéz lesz, mert kiváló a mezőny. Nem próbálok messzire tekinteni, lépésről lépésre szeretnék haladni és minden meccset megnyerni, ahogy jönnek” – nyilatkozta a walesi dartsos.
Újonctársa, Van den Bergh nemrég Angliába, Leicesterbe költözött és a ranglistaverseny-győztes ausztrál Damon Hetával gyakorolt együtt. A népszerű belga a World Matchplay óta először játszhat térdvédő nélkül, amióta térdét megműtötték. „Keményen dolgoztam féltérden és jól érzem magam. A fő cél a Premier League volt, de továbbra is óvatos vagyok. Továbbra is építem az izmaimat, dolgozom az egyensúlyon és bízni kezdek a lábaimban. A térdvédő nélküli járás nagy megkönnyebbülés, hosszú volt az út, de úgy érzem, újjászülettem. Nagyon izgatott vagyok. Valóra vált álom, hogy részese lehetek a Premier League-nek és határotottam hiszem, hogy meg is nyerhetem Remélhetőleg valami hasonló lehet a World Matchplayhez.”

Kapcsolódó

A 2021. ÉVI PREMIER LEAGUE 1. NAPJÁNAK PROGRAMJA

Glen DURRANT (angol)–Nathan ASPINALL (angol)
Kora: 41, ill. 29 év. A világranglistán: 12., ill. 10. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 1, ill. 2. Legjobb PL-szereplése: győztes (2020), ill. döntős (2020). Eddigi mérlegük: 4 mérkőzés, 2-2 Durrant- és Aspinall-győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Durrant–Aspinall 11–8 (Premier League, döntő, 2020. 10. 15.)

Rob CROSS (angol)–José de SOUSA (portugál)
Kora: 30, ill. 46 év. A világranglistán: 5., ill. 14. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 3, ill. 0. Legjobb PL-szereplése: döntős (2009), ill. – .  Eddigi mérlegük: 2 mérkőzés, 1-1 győzelem Legutóbbi mérkőzésük: De Sousa–Cross 6–2 (Players Championship, Barnsley, 2019. 4. 6.).

Peter WRIGHT (skót)–Jonny CLAYTON (walesi)
Kora: 51, ill. 37 év. A világranglistán: 3., ill. 17. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 7, ill. 0. Legjobb PL-szereplése: döntős (2017), ill. – .  Eddigi mérlegük: 8 m., 7 Wright-, 1 Clayton-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Clayton–Wright 11–10 (The Masters, elődöntő, 2021. 1. 31.)

James WADE (angol)–Gary ANDERSON (skót)
Kora: 37, ill. 50 év. A világranglistán: 7., ill. 6. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 10, ill. 9. Legjobb PL-szereplése: győztes (2009), ill. győztes (2011, 2015).  Eddigi mérlegük: 55 m., 17 Wade-, 34 Anderson-gy., 4 döntetlen. Legutóbbi mérkőzésük: Anderson–Wade 11–8 (World Matchplay, nyolcaddöntő, 2020. 7. 21.)

Michael VAN GERWEN (holland)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Kora: 31, ill. 34 év. A világranglistán: 2., ill. 9. Korábbi PL-szerepléseinek száma: 8, ill. 0. Legjobb PL-szereplése: győztes (2013, 2016, 2017, 2018, 2019), ill. – .  Eddigi mérlegük: 7 m., 6 Van Gerwen-, 1 Van den Bergh-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Van Gerwen–Van den Bergh 6–1 (German Open, a 32 között, 2019. 4. 27.)

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport1 20:00 az első forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakértő: Vereczkey Lajos)