A győzelmi rekorder és a védő a színen • SportTV

A győzelmi rekorder és a védő a színen

2021. 05. 12. 10:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az utolsó fázis kezdődik a férfi kézilabda BL-ben a kölni négyes döntő előtt. Két nap alatt játsszák le a negyeddöntő első körének négy mérkőzését, jövő héten következnek a visszavágók. Az első napon fellép a győzelmi rekorder és talán a legizgalmasabbnak ígérkező találkozó az „odavágók” közül.

A Barca lényegesen esélyesebb fehérorosz ellenfelénél (Fotó: Getty Images)

MESKOV–BARCA

A két csapat korábban a 2018–19-es idényben találkozott a csoportkörben. Mindkét mérkőzést a Barca nyerte meg, a bresztit 29–21-re, a barcelonait 41–32-re. A Meskov történelme során első ízben szerepel a negyeddöntőben, a palyoff első körében az ukrán Motor Zaporizzsját ütötte el a továbbjutástól. A Barca ugyanabban a fázisban a norvég Elverum ellen diadalmaskodott, összesítésben 73–44-re, ez a nyolcaddöntő legnagyobb különbsége volt a nyolc párosítás közül. A katalánok 21. alkalommal játszanak a BEK/BL negyeddöntőjében 24. indulásuk alkalmával. Ez az egyik olyan duó, amelyben spanyol edzők csapatai küzdenek egymással, a fehéroroszokat Raúl Alonso, a Barcát Xavi Pascual irányítja. Alonso az idény végén el is köszön a Meskovtól, három esztendő után és visszatér Németországba, ahol 16 éves kora óta él a családjával. A Bresztnek két kulcsjátékosát kell pótolnia, a balátlövő Alekszandr Skurinszkijt és a védekezőspecialista Arcjom Szelvaszjukot, mindketten szalagszakadást szenvedtek.
A Meskov jobbszélsője, Mikita Vailupau a 3. a BL góllövőlistáján 75 góllal, a Barca házi gólkirálya, a balkezes francia Dika Mem az 5. ugyanebben a rangsorban.

KIEL–PSG

Ez a párizsi összecsapás ötgólos párizsi győzelmet hozott a francia fővárosban. A Karabatic testvérpár azóta is a PSG állományában van, akárcsak a tunéziai-osztrák Nikola Biyik a kieliekében (Fotó: Getty Images)

A 2018–19-es idény csoportköre óta nem játszott egymással a két európai sztárcsapat. Összesen 11-szer csaptak össze Európában. A mérleg teljes egyensúlyban van: 5-5 győzelmük mellett egyszer remiztek. Mind a két csapat ott volt a tavaly decemberi kölni final fourban, a Kiel győzött, a PSG a negyedik helyen végzett. A Paris-SG a Celjét verte meg a nyolcaddöntőben, oda-vissza (37–24, 31–23), míg a Kiel ugyancsak két, egyformán 33–28-as győzelemmel jutott túl a Szegeden. Mindössze egy gól van a két együttes legeredményesebbje között, a PSG dánja, Mikkel Hansen 72-szer talált be, a Kiel svédje, Niclas Ekberg 71-szer.
Mindkét csapat vezeti hazai bajnokságát, a THW a Flensburggal együtt, azonos pontszámmal, a PSG négy ponttal vezet a Montpellier előtt.

FÉRFI KÉZILABDA BL, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:30 HK Meskov Breszt–Barca Lassa (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor Istán); Sport1 20:30 THW Kiel–PSG-Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)