A Veszprém Nantes-ban indulna útnak Köln felé • SportTV

A Veszprém Nantes-ban indulna útnak Köln felé

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 13. 08:59    
Olvasási idő: 3 perc

Eddig tizenegy alkalommal rendezték a kölni Lanxess Arenában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét. Azóta a leggyakoribb vendég a rekordbajnok Barcelona/Barca (9 BEK-/BL-győzelem – 8 ff-részvétel), a Veszprém (6), valamint a PSG és a Kiel (4-4) volt a dóm városában. Szerdán a spanyol, a német és a francia bajnok – utóbbi kettő egymás ellen – lépett a pályára megtenni az első lépést, hogy ismét eljusson oda. Csütörtökön a Veszprémen a sor…

Léákai Máté csaparkapitány szerint a lényeg a győzelem és a továbbjutás (Fotó: veszpremhandball.hu/Vörös Dávid)

AALBORG–FLENSBURG

A dán együttes nyerte meg kettejük legutóbbi csatáját, a 2019–20-as csoportkörben Flensburgban 32–29-re, otthon 31–28-ra győzte le a sorozat 2013-14. évi bajnokát. A dán együttes első ízben van ott a BL legjobb nyolc csapata közt, a playoff első körében 56–56-os összesítéssel, idegenben szerzett több gólja révén győzte le a portugál FC Portót. A Flensburg megnyerte az A-csoportot, az Aalborg negyedik lett a B-ben, közben klubtörténeti rekordot ért el négy, sorozatban elért győzelmével. Mads Mensah Larsen, az FH jelenlegi játékosa az Aalborg kézilabdázója volt, mielőtt első ízben Németországba szerződött az RN Löwenhez. A flensburgiak legeredményesebb BL-játékosa Göran Sjögard Johannesen 58 góllal, csak eggyel van többje a dánok házi gólkirályánál, Nikolaj Christensennél. A dánok edzője, Stefan Madsen korábban irányította a német női bajnok HC Leipziget. A következő két szezonban az Aalborg olyan játékosokkal fog erősíteni, mint Aron Pálmarsson (Barca, az idén nyártól), valamint Mikkel Jansen (PSG, 2022-től).
A Flensburgnak hat dán játékosa is van, akiknek a fele – Lasse Svan, Simon Hald és Mads Mensah – világbajnoki címet nyert a válogatottal, többek közt négy jelenlegi aalborgi, Henrik Möllgard, Nikolaj Laesö, Benjamin Jakobsen és Magnus Saugstrup társaságában. A dánok 3 győzelemmel és egy vereséggel állnak a nemzeti bajnokság rájátszásában, a Flensburg 49 ponttal „társbérletben” a BL-címvédő Kiellel vezeti a Bundesligát, 49 megszerzett ponttal.

NANTES–VESZPRÉM

Két klasszis a csütörtöki ellenfélből: Valero Rivera Folch , a BL-góllista idénybeli  másodikja és a friss francia válogatott Aymeric Minne (Fotó: Getty Images)

A két csapat az idei kiírás csoportkörében játszott már egymással, a mieink Nantes-ban is nyerni tudtak 28–24-re. A Nantes a korábbi győztes lengyel Kielce, a Veszprém a kétszeres bajnok (észak)macedón Vardar Szkopje kiütésével került a negyeddöntőbe. Ez a harmadik alkalom, amikor a Nantes eléri a negyeddöntőt a BL-ben, 2018 és 2019 után. Az előbbi idényben a Skjern legyőzésével eljutott a final fourba is, amelyben a második helyen végzett az ugyancsak francia Montpellier mögött. A következő évben azonban alulmaradt a Barcától.
A nantes-i Valero Rivera – amúgy a spanyolokkal világ- és Európa bajnok – a BL góllistájának másodikja 76 góllal, míg a Veszprém legeredményesebbje, a szerb Petar Nenadics csak a 15. ebben a rangsorban, 60 szerzett góljával. Négy francia válogatott léphet pályára csütörtökön a Nantes-ban, a helyi kettős, Theo Monar és Aymeric Minne pár napja mutatkozott be a nemzeti csapatban, akkor a pályán volt még a klubtársuk Cyril Dumoulin és a veszprémi Kentin Mahé is. A bakonyi gárda jelenleg vezeti a magyar bajnokságot, mig a Nantes a 3. helyen áll a francia Lidl Starligue-ben a PSG és a Montpellier mögött.

Davis mester nyilván kifundálta már a nyerő taktikát… (Fotó: veszpremhandball.hu/Vörös Dávid)

Néhány nyilatkozat a veszprémiek honlapjának szokásos véleménycsokrából.
David Davis, edző: – Mindegyik csapat, amelyik elérte a negyeddöntőt, azért van itt, mert megérdemli. Nincs egy együttes sem, amelyiknek nem kellene itt lennie, mindenki úgy teljesít, mintha nem lenne holnap. A Nantes egy nagyon jó csapat, remekül játszanak, és valószínűleg harmadik helyen fejezik be a francia bajnokságot. Nagyon jól támad az ellenfelünk, kiválóan kontrázik és a védelme is egyben van, továbbá jól lövik a büntetőket. Nehéz ellenfeleink lesznek, hiszen most top formában vannak. Gyönyörű negyeddöntő lesz, mint mindig, amikor ide jutunk. Mindegyik mérkőzés kiegyensúlyozott lesz a legjobb nyolc között, de természetesen kemény is.
Lékai Máté, csapatkapitány: – Nagyon nehéz mérkőzés lesz, hiszen mindenki tudja, miről szól ez a csata. Egyértelmű célunk, hogy bejussunk a final fourba, de a Nantes is biztosan be szeretne. Kellemetlen stílusban kézilabdázik ellenfelünk, remek kapusaik vannak és valamelyik mindig jól teljesít. Támadásban sokat fogják használni a hét a hat elleni játékot. Teljesen mindegy, a lényeg az, hogy nyerjünk és továbbjussunk.
Omar Jahja, jobbátlövő: – Kemény meccs lesz, ebben biztos vagyok. Erre vártunk már a csoportkör óta. Remélem, hogy az odavágó jól fog sikerülni, mert az hatalmas önbizalomnövelő lenne számunkra a hazai találkozó előtt.

FÉRFI KÉZILABDA BL, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:30 Aalborg Handbold–Flensburg-Handewitt (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:30 HBC Nantes–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)