Veszprém: 8-ból hetedszer irány Köln! • SportTV

Veszprém: 8-ból hetedszer irány Köln!

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 20. 09:45    
Olvasási idő: 3 perc

2014-ben jutott el először a veszprémi együttes a BL kölni négyes döntőjébe. 
Azóta egyszer fordult elő, hogy kihagyta az eseményt, 2018-ban a nyolcaddöntőben a dán Skjern búcsúztatta, a másik öt alkalommal kvalifikálta magát, tavaly pedig a selejtezős eredmények alapján beválasztották a legjobb négybe. Csütörtökön este a feladat: nyolcból hetedszer is ott lenni a kontinens csúcselitjében. A veszprémi meccs után még azért mutatjuk a győzelmi rekorder Barcát is, amely a tárgyalt időszakban hatodszor juthat el a németországi végjátékba.

Gaper Marguc 9-szer azért "megverte" Nantes-ban a hazaiak csodálatosan védő kapusát, Emil Nielsent. A Telekom szlovén klasszisa a négygólos hátrány ellenére bízik a fordításban és a legjobb négybe jutásban (Fotó: handballveszprem.hu)

VESZPRÉM–NANTES

Az első találkozón egy hete Franciaországban 32–28-as hazai győzelem született, amely lehetett volna még nagyobb különbségű is – a Nantes vezetett 7-8 góllal is, többször – , de Lékaiéknak a végére sikerül „belátható” közelségbe kerülni a házigazdákhoz. Annak a meccsnek a mi oldalinkról a szlovén Marguc volt a hőse 8 góljával, míg a Nantes dán kapusa, Emil Nielsen fenomenálisan védett, 15 veszprémi lövést tett ártalmatlanná.
A francia együttes idénybeli 7 idegenbeli BL-mérkőzéséből hármat elveszített: Aalborgban, Barcelonában és Zaporizzsjában. Ugyanakkor aratott fényes győzelmeket is, Kielcében legyőzte a 2016-os BL-győztest, Kielben a címvédőt.

A bakonyi együttes ugyanakkor otthon csak két csapattól, a Barcától (34–37) és az Aalborgtól(30–32) szenvedett vereséget otthon. A két csapat Veszrémben még nem találkozott, a csoportmeccsek idejére kiírt mérkőzés a bírópáros egyik tagjának pozitív koronavírustesztje miatt maradt el, nem tudták bepótolni sem, az EHF végül 5-5-ös fiktív eredménnyel számolta be a „fantommeccset” a táblázatba. A múlt heti meccs óta mindkét együttes megnyerte aktuális hazai bajnokiját, az HBCN az Istres-t 3­3–26-ra verte meg, a Telekom 39–29-re győzött Dabason.
A Nantes veterán, világ- és Európa-bajnok spanyol balszélsője, Valero Rivera 82 gólos eddig a BL-idényben, a Veszprém legeredményesebbje, a szerb Petar Nenadics 66 találatig jutott.
A Veszprém Arénába végre bemehetnek nézők is, a többször is Európa legjobb drukkertáborának választott szurkolósereg hozzáadhat egy-két fontos gólt a hazaiak teljesítményéhez. Hogy ez mennyire fontos, kiderül a klubhonlap szokásos nyilatkozatcsokrából is.
David Davis edző: „Az első meccs alapján egyértelmű, hogy a Nantes nagyon nehéz ellenfél. A saját kezünkben van a sorsunk, harcolnunk kell azért, hogy ismét bejuthassunk a final fourba. Remélem, hogy a szurkolóink, és mindenki, aki szereti a csapatot, segít majd nekünk a legjobb négy közé, és a sport legjobbjai közé jutni.”
Gasper Marguc jobbszélső: „Nagyon nehéz meccset várunk. Százszázalékos állapotban kell lennünk, és mindent beleadni, hogy leküzdjük a négygólos hátrányunkat. Azt gondolom, hogy van esélyünk erre, minden kérdés nyitott még, azonban sokkal jobban kell játszanunk, mint Franciaországban. Örülök, hogy visszatérhetnek a szurkolóink. Hatalmas dolog ez nekünk, mert rengeteget tudnak segíteni. Hiszem, hogy együtt ismét sikerülhet elérni a final fourt!

Ligetvári Patrik balátlövő: Nehéz lesz a visszavágó számunkra a Nantes ellen, de mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy kijussunk Kölnbe. Szerencsére a szurkolóink is visszatérnek az arénába, már nagyon vártuk őket! Közösen sikerülhet átjutni a franciákon!

BARCA–MESKOV BRESZT    

Dika Mem 11 lövésből 9-szer talált be Bresztben a hazai kapuba. Hasonló eredményességgel sokban járulhat hozzá a Barca kilencedik kölni final fouros részvételéhez (Fotó: Getty Images)

Az első találkozón a 9-szeres BEK-/BL-győztes négygólos előnyt (33–29) szerzett Belorussziában, de öt perccel a vége előtt még 28–28-as döntetlenre álltak a küzdő felek. A legutóbbi 32 mérkőzésből ez a Barca 31. győzelme volt a BL-ben (azt az egyet a tavaly decemberi kölni döntőben elvesztették a Kiel ellen 38–33-ra). Két balkezes játékos volt a múlt heti első meccs legeredményesebbje. A breszti jobbszélső Mikita Vailupau 11-szer talált be, összesen 86 góljával ő a BL-góllista másodikja jelenleg. A Barca francia  jobbátlövője, a francia Dika Mem 9-szer juttatta a hálóba a labdát, ő 80 gólnál jár az idényben. Mindkét együttes vezetőedzője elhagyja klubját az idény végén, míg a Barca mesteréről, Xavi Pascualról még nem tudni jövőbeli terveit, addig a Meskov ugyancsak spanyol trénere, Raúl Alonso a következő idénytől a német Bundesligában szereplő Erlangen sportigazgatója lesz.
A katalán sztárcsapat 47 hazai mérkőzés óta veretlen a BL-ben (46 győzelem, egy döntetlen), legutóbb 2015. december 5-én kapott ki a Palau Blaugranában 33–31-re az annak az idénynek a végén BL-győztes Kielcétől. (Jaj, csak azt a döntőt tudnánk feledni!…)
A Barcának három sérültjét is pótolnia kell, Raúl Enterríos, Aitor Alino és Blaz Jans esett ki a sorból, ugyanannyi hiányzója lesz a fehéroroszoknak is: Marko Panics, Alekszandr Skurinszkij és Arcjom Szelvasjuk. Továbbjutása esetén a Barca a kölni final fourok közül már a 9.-en szerzi meg a részvételi jogot. A hazai bajnokságban, az Asobal Ligában megnyerte eddig mind a 30 mérkőzését, 9 ponttal vezet az Irún előtt, a hétvégén nem lépett pályára.

FÉRFI KÉZILABDA BL, negyeddöntő, visszavágó. Sport1 18:00 Telekom Veszprém KC–Handball Club Nantes  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Juhász István); Sport1 20:45 Barca–HK Meskov Breszt (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Juhász István)