MVG az örökrangsor élére tör • SportTV

MVG az örökrangsor élére tör

2021. 05. 28. 08:42    
Olvasási idő: 2 perc

Kilenc indulásából nyolcadszor jutott el a playoffba Michael van Gerwen a Premier League-ben. A nyolc elődöntője mindegyikét megnyerte eddig. Ha pénteken megnyeri mindkét meccsét, letaszítja a képzeletbeli PL-trónról a sportág történetének legnagyobbját, Phil „The Power” Taylort.

MVG nyolc éve az először elnyert trófeával. Péntek este szeretné hatodszor is átvenni (Fotó: Getty Images)

Parádés mezőny jött össze az idei Premier League playoffjában. Az ”örökös” tag Michael Van Gerwen 9-ből nyolcadszor nyerte meg az alapszakaszt, Nathan Aspinall második indulásra is elérte a rájátszást, melléjük a három meghívott újoncból kettő, a mezőny legeredetibb figurája, a későn érő José de Sousa és a naptári év eddigi legeredményesebb dartsosa, Jonny Clayton teszi remekké és kiszámíthatatlanná az utolsó három mérkőzés történéseit.
Nyilván a fő favorit MVG, aki a tavalyi egyetlen kivétellel megjelenése óta minden esztendőben megnyerte az alapszakaszt, és megnyerte mind a hét elődöntőjét is eddig! Azaz 7-ből 7-szer bejutott a döntőbe, ebből ötször el is nyerte a trófeát, mindössze kétszer vesztett, egyszer holland házi döntőben Barney, azaz Raymond van Barneveld, aztán  egy évre rá Gary Anderson ellen. Ha az elődöntőt Clayton ellen és a döntőt is megnyeri, számszakilag is pontosan beállítja Phil Taylor rekordját (6 győzelem, 2 vesztes döntő), annyi „bónusszal”, hogy öt közös indulásukkor mindannyiszor megelőzte az alapszakaszban, s két döntőbeli vereségét is ő mérte a sportág „Peléjére”, vagyis valóságosan is átvenné az elsőséget a verseny örökrangsorában.

Jonny Clayton lehet az első, aki PL-elődöntőben legyőzi Van Gerwent (Fotó: Getty Images)

Ehhez persze először Jonny Claytonon kellene túljutnia, aki idén megnyerte a Masterst, két Players Championship-fordulót, a 6. fordulóig menetelt az UK Openen. Ezekkel az eredményekkel érdemelte ki a PL-meghívót. A Milton Keynes-i első csoportkör végén az 5. helyen állt, onnan e hét hétfőjén Gary Anderson 8–1-es legyőzésével lépett fel a negyedik pozícióba, s ezt két vereséggel is meg tudta őrizni, majd az utolsó fordulóban ki-ki mérkőzésen meg tudta verni Van den Berghet, akitől pedig az első körben kikapott. Cseppet sem mellesleg ő dobta a verseny első 9 nyilas, tökéletes legjét a harmadik körben, De Sousa ellen, akit a meccsen az összes 73 eddigi mérkőzés harmadik legmagasabb átlaga (108.48) ellenére 7–3-ra legyőzött.

Tavaly Glen Durrant újoncként megnyerte a Premier League-et. Most José De Sousa (vagy éppen Jonny Clayton) ismételheti meg ezt a bravúrt (Fotó: Getty Images)

A másik elődöntőt a második José de Sousa játssza a harmadik Nathan Aspinallal. A tavaly, 46 esztendősen a világélvonalba betörő portugál is major torna, a Grand Slam of Darts  megnyerésének köszönhette a meghívást. Ezen a tornán először csak kicsit mulatságos számolási hibával keltett feltűnést, majd megdobta a verseny második 9 nyilasát, a 4. fordulóban éppen Aspinallnak, majd elkezdett egyre jobban kiszállózni, s mivel a tömeget addig is kiválóan termelte, elkezdett nyerni is. A 9. helyről (5. forduló)  hat játékest alatt  feljött a 4. helyre, hármas nyerősorozattal a harmadikra és az utolsó napi sikerrel – mit ád ég, éppen Aspinall ellen – a másodikra. Ez a meccs De Sousa extravagáns, három dupla 20-as kiszállójával – éppoly unikum, mint a portugál egész villámkarrierje.

Nathan Aspinall első major trófeájával, az UK Openével. Most szeretne egy másikat is… (Fotó: skysports.com)

S végül Nathan Aspinall – maga Mr Megbízhatóság. MVG – bármennyire is hullámzó formáról beszéltünk az esetében – az elsőtől a 18. fordulóig végig továbbjutásra állt. Aspinall egyetlen fordulótól eltekintve szintén. A második játéknap után volt 6., egyszer negyedik, a maradék 14-ben nem volt rosszabb helyen a harmadiknál. Az invenciózus De Sousától, az elődöntős ellenfelétől csütörtökön este – a torna egyik legjobb hangulatú meccsén – kikapott, az első körben remizett vele, most már csak a harmadik féle eredményt kellene produkálnia. Abban az esetben Phil Taylor, James Wade és Michael van Gerwen után ő lehet a negyedik, a két egymást követő évben bejut a döntőbe. Nem mellesleg, a felsorolt hármas valamennnyi tagja el is nyerte a trófeát. Nathan, a mostani playoffos kvartett legfiatalabb tagja sem tűzhet ki más célt maga elé…
(A elődöntő két mérkőzését 10, a finálét 11 nyert legig játsszák.)

Kapcsolódó

Sorrendek sokféleképpen

Összeszedtünk néhány mutatót, amely szerint sorba rendeztük a playoff négy résztvevőjét. Íme, a ki tudja, mennyire fontos, mindenesetre érdekes lista.

Korábbi részvételek száma:  Van Gerwen 8, Aspinall 1, Clayton és De Sousa 0-0
PL-trófeagyőzelmek száma: Van Gerwen 5, Aspinall, Clayton és De Sousa 0-0
Alapszakaszban szerzett pontok: Van Gerwen 23, De Sousa 20, Aspinall 19, Clayton 18
Nyert legek száma az alapszakaszban: De Sousa 104, Van Gerwen és Aspinall 103-103, Clayton 95
Vesztett legek száma: Van Gerwen 79, De Sousa 84, Aspinall és Clayton 88-88
9 nyilas legek: Clayton és De Souza 1-1, Aspinall és Van Gerwen 0-0
100+-os körök száma: Clayton 213, Van Gerwen 208, De Sousa 167, Aspinall 158
140+-os körök száma: Clayton 129, Aspinall 120, De Sousa 102, Van Gerwen 92
180-as körök száma: De Sousa 81, Aspinall 59, Clayton 50, Van Gerwen 39
Legmagasabb meccsátlag egy meccsen a tornán: Van Gerwen 109.96, De Sousa 108.48, Clayton 105.56, Aspinall 103.33
Teljes meccsátlag a tornán: De Sousa 100.80, Clayton 99.64, Van Gerwen 98.68, Aspinall 97.58
Legmagasabb kiszálló: Aspinall 161, Clayton 151, De Sousa 149, Van Gerwen 148
Kiszállóátlag a tornán: Aspinall 43.10%, De Sousa 42.80%, Van Gerwen 41.53%, Clayton 38.46%
(A sorrendek csak négyük egymáshoz viszonyítását rögzítik, egyes kategóriákban a már kiesettek jobb értékeket is produkáltak.)

DARTS PREMIER LEAGUE. Sport2 20:00 elődöntő, döntő (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)