„Szuperdöntő” a láthatáron • SportTV

„Szuperdöntő” a láthatáron

2021. 06. 12. 01:12    
Olvasási idő: 2 perc

Függetlenül a megszerzett trófeák számától, az elmúlt mintegy fél évtized két szupercsapatának férfi kézilabdában a spanyol Barca és a francia PSG számít. A tavaly decemberi „meghívásos” BL-döntő előtt már adva volt a lehetőség, hogy ők vívják a finálét, ám a Fortuna közbeszólt, s már az elődöntőben csatába küldte őket egymás ellen. Az idén – külön ágra kerültek a sajnos a Veszprém nélküli befejező tornán a kölni Lanxess Arenában.

Tavaly decemberben az elődöntőben játszottak, most a fináléban találkoznának a Barca és a PSG sztárjai (Fotó: Getty Images)

PSG–AALBORG

A PSG most negyedszer szerepel az EHF final fourban, az Aalborg első ízben került a négyes döntőbe. A francia sztárcsapat egyszer döntőzött, 2017-ben, de veszített, a dánok korábban nem jutottak a nyolcaddöntőnél tovább.
A PSG az A-csoportban a 3. helyen végzett, mielőtt kiejtette volna a szlovén Celjét, majd a negyeddöntőben a címvédő német THW Kielt. Az Aalborg 4. lett a B-csoportban, majd kiverte a portugál Portót és a másik német sztáregyüttest, a Flensburgot. Mikkel Hansen a párizsiak első számú gólszerzője 80 találattal a BL-idényben, az ellenfél legeredményesebbje Nikolaj Christensen, 61 találattal.

Hansen az Aalborgba szerződik jövő nyáron, a dánok egyik klasszisa, Henrik Möllgaard a PSG-ben szerepelt 2015 és 2018 között. A csapatok korábban négyszer találkoztak a BL-ben, valamennyi alkalommal a PSG győzött, 30 gólnál többet elérve.
Mindkét csapat megnyerte országa bajnoki címét: a párizsi csapat 7-edszer lett aranyérmes, az Aalborg harmadszor nyert sorrendben bajnokságot.

BARCA–NANTES

A Barca kilencedszer érkezett Kölnbe a záró tornára, a Nantes másodszor – azok után, hogy 2018-ban a második helyen végzett. A katalán csapat nyolcszor nyerte meg a BL-t, a francia első trófeájára hajt.
A Barca különleges rekordként mind a 18 meccsét megnyerte az idényben a final four előtt. Előbb megnyerte a B-csoportot, aztán könnyen túljutott a norvég Elverumot és a fehérorosz Meskov Bresztet. A Nantes ötödik lett ugyanott, mielőtt a Kielcét és a Veszprémet kiütötte volna. A csoportban természetesen megmérkőztek egymással, a Barca kétszer nyert, francia földön 35–27-re, otthon 30–29-re. Az összesített mérlegük is a gránátvörös-kéket javára billen: ötször nyertek a két klub eddigi hat összecsapásából. Csak egy gól van legjobb gólszerzőjük között: a franciák spanyolja Valero Rivera 86, a spanyolok franciája, Dika Mem 85 találatot jegyez a BL-szezonban.
A nantes-iak közül többen, Valero Rivera, Adria Figueras, Kiril Lazarov, David Balaguer és Eduardo Gurbindo valamennyien játszottak korábban a Barcában.
Ezen a hétvégén utoljára szerepel a Barcában Raul Enterríos, Cédric Sorhaindo, Kevin Möller és Jure Dolenec, valamint az edző Xavi Pascual is búcsúzik az idény végén.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, négyes döntő, elődöntő. Sport1 14:00  a torna felvezető műsora; Sport1 15:00 Paris St.-Germain Handball–Aalborg  Handbold; Sport1 17:30  Barca–Nantes Handball (mindhárom műsorban műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és  Pásztor István)

Cookie beállítások