Ma csodás rangadót, jövőre újra teljes NBA-szezont kapunk • SportTV

Ma csodás rangadót, jövőre újra teljes NBA-szezont kapunk

2021. 06. 13. 18:50    
Olvasási idő: 3 perc

Két megtépázott, ezért rögtönzött NBA-naptár után a 2021-22-es NBA-szezonban már újra minden olyan menetrend szerint zajlik, ahogyan azt 2019 előtt megszoktuk. Ez azt jelenti, hogy egy hónappal rövidebb lesz majd a nyáriszünet. Bár messze még a 2020-21-es szezon vége, és vasárnap este egy döntővel felérő meccset kapunk európai időben.

Antetokounmpo és Durant hatalmas csatában. (Fotó: Getty Images)

Azt találgatják a szakértők Amerikában (és Magyarországon is), hogy vajon a Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks párharc győztese lesz-e majd végül az NBA bajnoka. Ebből következik, hogy nem kevesen gondolják azt, hogy ez egyfajta előrehozott döntő. Ezért baromi nagy dolog, hogy

vasárnap európai időben, este 21 órától nézhetjük majd meg a Sport2-n a párharc negyedik meccsét.

Az első két meccset még úgy is lesímázta a Nets, hogy James Harden összesen 43 másodpercet tudott a pályán tölteni a legelső meccsen. Azóta nem is játszik. A harmadik meccsen Milwaukeeban a Bucks szépíteni tudott, és a Bucks rajongóinak nagy örömére a nyáron megszerzett Jrue Holiday pont azt csinálta a meccs végén, amit Eric Bledsoe sosem tudott hozni a rájátszásban. Bedobta a kulcsmomentumban:

Tehát 2-1-ről folytatják a fiúk. Érdekesség, hogy a legtöbbet azóta nem is magáról a meccsről beszélnek, hanem arról, hogy Kevin Durant és PJ Tucker összeakaszkodtak, és egy ember berohant a pályára, aki nem szimplán szétválasztotta őket, hanem meg is lökte Tuckert.

Azóta kiderült, hogy bár ő a Nets alkalmazásában áll, mégis Kevin Durant személyes testőre, vagy mi. Nem dolgozhat most Milwaukeeban, és állítólag már majd Brooklynban sem, mert az nem normális dolog, hogy egy testőr bemegy, és meglöki az egyik játékost. Nem mintha sokat érne az Durant ellen, ha valaki keménykedik vele, de az biztos, hogy a negyedik meccsen nem lesz ott egy privát verőember, hogy bevédje.

Nézze tehát mindenki ezt a meccset, mert a Bucks az életéért játszik, most még visszajöhet a párharca, és az kedvezhet nekik, hogy James Harden most sem játszik.

A másik vasárnapi meccsen a Phoenix Suns bemutathatja a második kör egyetlen söprését. Már 3-0-ra vezetnek ugyanis Chris Paulék a Denver Nuggets ellen. A másik két párharcban a Sixers 2-1-re vezet a Hawks, a Jazz pedig a Clippers ellen.

Ha azonban túlmegyünk egy kicsit a mostani fordulókon, már az NBA jövőjéről is vannak híreink. Az egy dolog, hogy meghosszabbítottuk

a Sport TV NBA-szerződését, és jövőre még az ideinél is több meccset láthatunk majd,

de a szezonrajt a tervek szerint visszatér a normális kerékvágásba. Legalábbis erről tweetelt a The Athletic mindig jól értesült kollégája, Shams Charania.

A legfontosabb hangsúly az október 19-i rajton van. Mert ugye a 2020-21-es szezon karácsony előtt startolt, miután a 2019-20-as évad egy buborékban ért véget októberben, 71 nap telt el a döntő hatodik meccse és a szezonrajt között. Ennek a rettenetesen kevés pihenőnek is lehet ahhoz köze, hogy az előző kiírás négy legjobb csapatát (akik a legtovább pályán voltak) szinte folyamatosan sérülések, illetve formahanyatlás sújtotta. Az ESPN a napokban írt is egy cikket arról, hogy bizony sokkal több a sérülés idén, mint a korábbiakban. Meccsenként átlagosan 5,1 játékos nem tudott pályára lépni sérülés miatt. Ebben a számban nincsenek benne azok, akik a liga egészségügyi protokollja miatt (koronavírus) nem léptek pályára. 2009-10 óta vezetik ezt a statisztikát, és az eddigi rekord 4,8 volt. Ebben az elemzésben szerepel az Elias Sports Boreau adata arról is, hogy az All-Star játékosok a lehetséges 1944 meccsük 19 százalékát (370-et) hagytak ki az alapszakaszban, ami a legmagasabb a liga történetében. Átlagosan 13,7-szer nem voltak bevethetők a legnagyobb sztárok. A témában jártas személyek szerint a James Hardenéhez hasonló combhajlító-sérülések pontosan azok, amik a túlterhelés és fáradtság miatt következhetnek be. Persze hozzá kell tenni, hogy az óvatosság miatt talán kevesebbet is rizikóztak a csapatok, és olyankor is kiültették a sztárokat, amikor normál esetben játszottak volna.

Bár a liga mindent megtett annak érdekében, hogy csökkentse a játékosok terheit, kevesebbet utaztak a csapatok, mentálisan és fizikálisan is fárasztó szezonon vannak túl azok, akik már nincsenek versenyben. Akik azonban még játszanak, azért küzdenek, hogy végül játszhassanak a július 8-án induló döntőben. Ez egyébként nagyjából 40 nappal kezdődik később a korábbi években megszokott menetrendhez képest.

Ez tehát azt jelenti, hogy egyébként a 2021-es nyár is picivel rövidebb lesz, és talán ez is befolyásolja majd azt, hogy kikből állhat majd az olimpián az amerikai válogatott július végén és augusztus elején.

A legnagyobb változást se felejtsük: jövőre már Wilson-labdával játszanak majd az NBA-ben, nem Spaldinggal….