A Bucks van ott a döntőben, de a Hawks szezonja megmutatta, miért szép az NBA • SportTV

A Bucks van ott a döntőben, de a Hawks szezonja megmutatta, miért szép az NBA

2021. 07. 05. 14:55    
Olvasási idő: 4 perc

Hatalmas fegyvertény a Milwaukee Bucks számára, hogy bejutott az NBA döntőjébe, már csak abban kell bíznunk, hogy Giannis Antetokounmpo 100 százalékos állapotban lesz majd ott a Suns ellen. De miközben a Bucks felért a következő lépcsőfokra, a Hawks egy olyan szezont produkált, ami több, mint megsüvegelendő, és ami egy az egyben megmutatja, mi is olyan jó az NBA-ben.

Trae Youngra és a Hawks-ra büszke egész Atlanta. (Fotó: twitter / TheTraeYoung)

Az Atlanta Hawks 20-47-es mérleggel zárta le a 2019-20-as szezont, nem jutott el a buborékba. Ez nem nevezhető túl erősnek, de az öt legfontosabb játékosa 20-23 év között volt, és rengeteg tehetséget hordoztak magukban. Szép jövőt jósoltak a Young, Collins, Hunter, Huerter, Reddish magnak, főleg úgy, hogy Young 2020-ra All-Starrá nőtte ki magát, és kijelenthető, hogy az a 2018-as Doncic-Young-csere win-win megállapodássá érett az évek során. A 2021-es playoff erre különösen ráerősített. A The Ringer írt is róla, és a Mismatchben is dicsérték Kevin O’Connorék Trae Youngot:

No de ne menjünk ennyire előre. Young All-Star-szereplése mellett az előző szezon legszebb pillanata az volt a csapatnál, hogy a legendás Vince Carter szépen búcsúzott a ligától. A buborék kimaradt a Hawksnak, majd a draft hatodik helyén kiválasztották Onyeka Okongwut, és beindultak az erősítésekkel.

Meghatározó játékos nem igazán távozott (Carter visszavonulását nem számítva, természetesen), de a Houstonból tavaly megszerzett Clint Capela felépült, és bemutatkozhatott végre Atlantában, sőt, a pénztárcába is benyúltak. Danilo Gallinarit az Oklahoma City Thundertől szerezték meg, Rajon Rondo a bajnok Lakers helyett választotta Atlantát, Kris Dunn, Tony Snell és Solomon Hill is értékes építőkockának tűnt. A legnagyobb durranás viszont Bogdan Bogdanovics leigazolása volt. Vele kapcsolatban megjelentek a hírek, hogy a Milwaukee Buckshoz cseréli a Sacramento Kings, csak kiderült, neki erről elfelejtettek szólni, és mivel szabadügynök volt, úgy döntött, inkább az Atlanta Hawkshoz ír alá. Egy bajnoki címre pályázó csapat elől sikerült őt elhappolni, ami azért nem kis dolog.

Bárhogyan nézzük, ettől a mély kerettől így ebben a formában lehetett már egy jó szezont várni,

és a bivalyerős mezőnyben is kinézett nekik egy playoff-szereplés.

No ehhez képest…

A Hawks ugyan 3 győzelemmel (utána 10-9-es mérleggel) indított, majd borzasztó üzemmódba váltott. Február végén 14-20-as mérleggel állt a keleti konferencia 11. helyén, ami ugye már a Play-In-re sem lett volna elég. Ehhez kellett például, hogy a 9. atlantai meccsén megsérült Bogdanovic, de Gallinari és De’Andre Hunter is kidőlt egy időre, ráadásul Cam Reddish is csak 26 meccsen jutott szóhoz az alapszakaszban. Trae Young 2021-ben lemaradt az All-Starról, és a úgy tűnt, ezek a Sólymok nem tartanak sehova. A mélyponton, március elsején lépte meg a vezetőség, hogy elküldte a csapatot 2018 óta irányító Lloyd Pierce vezetőedzőt, majd kinevezte Nate McMillant a Hawks kispadjának élére. Ez hatalmas döntésnek bizonyult, a Sólymok szárnyalni kezdtek…

McMillan irányítása alatt 27-11-el folytatták a szezont, és az alapszakasz végére felcsorogtak a keleti ötödik pozícióba, és közben egy Rajon Rondo-Lou Williams cserét is lebonyolítottak. A sérüléseknek is köszönhető, de az alapszakaszban kilenc, a rájátszásában 8 játékosnak volt 10 pont feletti átlaga a keretből, ami a keret mélységének kiváló bizonyítéka az NBA-ben.

A rájátszásra összeérett a Hawks, Trae Young pedig űrkosárlabdát kezdett játszani. Bár az első körben nem náluk volt a pályaelőny a Knicks ellen, ennek ellenére 4-1-gyel lesimázták a dolgot, már az első meccsen elcsendesítették a Madison Square Gardent. A későbbi kopaszodására tett bunkó utalások sem zavarták meg abban, hogy bevigye a kegyelemdöfést a New York-iaknak.

A második körben a Philadelphia várt a Hawksra, és eszeveszett párharcban, hét meccsen győzték le Youngék a keleti elsőt. Mondanunk sem kell, hogy egy csapat önbizalmának mekkora nyomatékot ad egy ilyen siker a keleti éllovas, bajnoki címre is esélyes ellenféllel szemben. Persze Ben Simmons leolvadása is kellett a győzelemhez, mégis sikerült kiütni a jóval esélyesebbnek tartott ellenfelet.

Joggal gondolhatta a Hawks, hogy a Bucks ellen sem sokkal esélytelenebbek, mint a Sixers ellen, azonban Young bokasérülése a harmadik meccsen megpecsételi a sorsukat. Vélhetően nem ezen múlott, hiszen a Bucks egy meccsel később Giannist veszítette el, mégis nyerni tudott 4-2-re.

A Bucksról még fogunk beszélni bőven a következő hetekben, hiszen készül a döntőre épp, de a Hawks szezonja véget ért, és az elmúlt évükben tényleg minden benne volt, amitől különleges az NBA.

  • A szezont pocsékul kezdő csapat felemelkedése.
  • Egy edzőcsere, amit csodát eredményez.
  • A rájátszásra megerősödő szuperhős, Trae Young, többek között egy 48 pontos playoff-meccs.
  • Dráma, dráma, dráma, sérülések, felépülések.
  • Az esélytelen diadala a nagyok felett.
  • Hétmeccses párharc.
  • Nincsenek előre lefutott meccsek és párharcok, és gyakran megjósolhatatlan a végkimenetel.

Mindezeket egybevetve nem lehet nem elismerni, amit a Hawks csinált, és muszáj külön is kiemelni Trae Young és Nate McMillanszerepét ebben, mert összerázták a csapatot, és elnézve ezt a szezont, nem tudunk nem egyetérteni Younggal:

Ez csak a kezdet volt, és szép jövő előtt áll az Atlanta Hawks.

A menedzsment előtt egy hatalmas feladat mindenképpen van 2021 nyarán: a korlátozott szabadügynök John Collinsra érkező ajánlatok meccselni kell, mert ez a Hawks vele van most nagyon egyben. Ha ez sikerül, és a Hawks fényes jövő előtt áll, lehetséges, hogy a Hawks modellje követendő példa lesz mások előtt is, ahogyan azt a The Ringer gondolja.

A döntő:

A finálé szerda hajnalban kezdődik és a Sport TV minden meccset élőben közvetít. Giannisék már útra is keltek.

Az első négy meccs időpontjai:

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks, 1. mérkőzés: július 7., szerda 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 22:00 (Sport2)

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks, 2. mérkőzés: július 9., péntek 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 17:15 (Sport2); 22:00 (Sport1)

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns: 3. mérkőzése: július 12., 2:00, Sport2 (élő); ismétlés: 19:15 (Sport1)

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns: 4. mérkőzése: július 15., 3:00, Sport2 (élő); ismétlés: 22:00 (Sport1)

Persze ha lesznek még mérkőzések, azokat is élőben közvetítjük majd.

Nem tudjuk pontosan, milyen állapotban van Giannis Antetokounmpo, de a hírek szerint egy hetedik meccsen már játszott volna. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Phoenix Suns elleni döntő bevethető lesz, de ki tudja, milyen formában, és milyen állapotban van a lába. A fogadóirodáknál jelenleg most épp a Suns az esélyes, de ez még változhat. Kész csemege lesz ez a döntő minden téren. Nem érdemes lemaradni egyetlen pillanatáról sem.

Mi körítésként azt tudjuk tenni, hogy beszélünk majd róla a csütörtökön (19 óra, Sport1) a Trash Talkban, szombaton (19 óra, Sport1) az Alley-oopban és például a Karanténcast podcastban is.