Így épült fel a bajnokcsapat a Görög Szörny köré • SportTV

Így épült fel a bajnokcsapat a Görög Szörny köré

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2021. 07. 22. 16:55    
Olvasási idő: 6 perc

Bajnok lett a Milwaukee Bucks, hat fantasztikus mérkőzésen győzték le a wisconsiniak a Phoenix Suns együttesét. Egy 2013-ban megkötött szerencsés üzlet, és egy nagyon okos/mákos 2013-as draft indított el egy folyamatot, amelynek a csúcspontja ez a bajnoki cím. Hosszú évek kitartó és kemény munkája és egy türelmesen felépített megasztár juttatta a csúcsra a bakokat.

Giannis és Middleton nyolc éve egy csapatban. (Fotó: Getty Images)

Mielőtt belekezdenénk a Milwaukee Bucks közelmúltbeli rövid történetét feldolgozó írásunkba, álljanak itt a tények:

A Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo 50 pontjával legyőzte a Phoenix Sunst az NBA nagydöntőjének hatodik meccsén, ezzel a Bucks 1971, azaz ötven év után ismét bajnoki címet szerzett.

Talán mondanunk sem kell, hogy a döntő MVP-je a hatodik meccsen 50 pontot dobó, és mellette 14 lepattanót szerző, és 5 blokkot kiosztó Giannis lett. Nem volt még olyan meccs a döntők történetében, ahol egy játékos legalább 40 pontot, 10 pattanót és 5 blokkot szerzett, és ő a hetedik játékos Bob Pettit, Elgin Baylor, Rick Barry, Jerry West, Michael Jordan és LeBron James után, aki legalább 50 pontot dob a döntőben. Rajta kívül egy döntőben csak Shaquille O’Neal volt képes legalább három meccsen 40-10-eket hozni.

Az első játékos lett, aki a döntők történetében legalább 30 pontot (35,2), 10 lepattanót (13,2), 5 gólpasszt (5,0) átlagolt úgy, hogy közben a mezőnyszázaléka 60 százalék feletti (61,8) volt. Tényleg nem nagyon találunk megfelelő szót/szavakat erre a teljesítményre,

ráadásul a játéka kérdéses volt a döntő előtt egy horror térdsérülés miatt, azt hittük, akár egy évet is ki kell hagynia…

Statisztikák, amik nem hazudnak: Két játékos van az NBA történetében, akinek van több alapszakasz-MVP-trófeája, Év Védője-díja és döntő MVP-címe: Giannis Antetokounmpo és Michael Jordan.  Abban viszont egyedülálló a görög, hogy neki még egy Legtöbbet Fejlődött Játékos díja is van.

Az Antetokounmpo az első család, amelyből három testvér is bajnoki címet szerzett az NBA-ben. Kostas tavaly a Lakersszel nyert, Thanasis pedig most, hiszen Giannis csapattársa, bár az egészségügyi protokoll miatt nem lehetett ott most a csarnokban az utolsó meccsen.

De hogy jutottunk el idáig 2013 óta?

Milwaukee nem tartozik Észak-Amerika legcsillogóbb metropoliszai közé, nem szól annyi film a városról, mint New Yorkról, Los Angelesről, Miamiről, San Franciscóról, és még sorolhatnánk. Valójában például az én egyetlen filmes emlékem az, hogy a Vészhelyzetben Greene doki és a felesége tervezetett odaköltözni, de végül csak a feleség tette ezt meg. De mindegy is…A lényeg, hogy ebbe a klubba nem olyan egyszerű szupersztárokat szerződtetni, hiszen nincs ott az az extra csillogás, ami az említett nagyvárosoknak sajátja. Vagy drafton szerezhetsz jó játékost, vagy cserével, és ha már szerzel egy MVP-t, ő talán vonzhat ide másokat is. Ezért jó, ha találsz egy Giannis valahol Athén egyik külvárosában. Épp ezért

2013. június 27-e aranybetűkkel lesz beírva a Milwaukee Bucks, de talán egész Milwaukee történelemkönyvébe.

Aznap választotta ki a drafton 15. helyen a 18 éves Giannis Antetokounmpót a Bucks. Nem tudjuk, hiszen nem voltunk ott a szobában, mikor született meg a döntés, hogy nem Lucas Nogueira, Dennis Schröder, Shane Larkin vagy Sergey Karasev játékjogát foglalják ki, hanem egy nigériai-görög fiúét a görög másodosztályból, akinek a családja táskákat árult Athén utcáin. Mindenesetre ő volt a tuti pick, Rudy Gobert lett abból az évfolyamból az egyetlen All-Star, akit később választottak ki nála, és Victor Oladipo az egyetlen All-Star, akit előtte. Amerikában lett felnőtt, itt tanult meg autót vezetni, itt kóstolta meg először a smoothiet, majdnem depresszíós lett, amikor a családja hónapokig nem tudott utána költözni vízumproblémák miatt. Már az első pillanatoktól arról beszélt, hogy ő a Bucksban akar egész pályafutása során játszani, itt akar bajnok lenni, és hogy Kobe Bryant, Dirk Nowitzki és Tim Duncan útját járná. Ez egy olyan ’’kiscsapatnál’’, mint a Bucks zene minden fülnek.

2013. július 31-én a Bucks és a Pistons nyélbe ütött egy cserét is, az addig Milwaukeeban játszó Brandon Jennings került Detroitba, cserébe Brandon Knight érkezett, mellette még úgy töltelékként Viacheslav Kravtsov és az előző szezonban mindössze 27 meccset játszó, másodéves Khris Middleton.

Az NBA 2K14-ben a Bucks két leggyengébbnek rangsorolt játékosa az Antetokounmpo-Middleton páros volt 60-as overallal. A miheztartás végett: Nate Walters 68, Ekpe Udoh 67, Jeff Adrien 63 pontot kapott például a keretből.

Pedig

ezzel a két üzlettel tette le a mostani fényes jelen alapjait a csapat, Giannis és Middleton az a két játékos, aki 2013 óta a Bucks játékosa.

Larry Drew edző irányításával toronymagasan ligautolsók lettek 15-67-tel, Middleton meglepően sok lehetőséget kapott, és Giannis is megcsillogtatott valamit a potenciáljából, de továbbra is inkább egy vékony és nyers tehetséget lehetett látni benne, még nem azt a szörnyet, akitől mindenki retteg. Drew helyére Jason Kiddet nevezték ki 2014-ben, és az egykori irányítólegenda elkezdte kipróbálni a 210 centis Giannist irányító-hátvédként…Létrehozta Point Giannist, aki labdát is tud vezetni, és a társakat is helyzetbe tudja hozni…

Kidd 2014-től 2018-ig volt a Bucks edzője, az ő irányítása alatt a Bucksból jobb csapat lett, Giannisból szépen lassan előbb All-Star, majd Legtöbbet Fejlődött Játékos, később All-Defensive és All-NBA csapattag, ahogyan Middletonból is ezalatt lett meccsenkénti 20 pontos másodhegedűs. Giannishoz tartozik, hogy a 2016-17-es szezonban az öt fő kategóriában csapata legjobbja volt (pont, pattanó, gólpassz, labdaszerzés és blokk), és mind az ötben a Top20-ban volt ligaszinten. Ide jutott negyedik szezonjában, 22 évesen. Ha az élet másképp osztja a kártyákat, Jabari Parker is lehetett volna Giannis másik hű társa, de a 2014-es draftmásodik térdei ezt nem így akarták. Ezekben az években megfordultak hosszabb-rövidebb időre Milwaukeeban többen is azok közül, akik az elmúlt évtized hatalmas csalódásai voltak a ligának, így például Brandon Knight, OJ Mayo, Michael Carter-Williams, Greg Monroe vagy épp Michael Beasley.

Kiddet a 2017-18-as szezon közben rúgták ki, ugyan rájátszásba jutott a csapat, de az első körön nem tudott túljutni, és idővel, illetve Giannis egyre domiánsabb játékával magasabb célok kezdtek a vezetés szeme előtt lebegni. Ekkor már Eric Bledsoe volt a csapat irányítója, Phoenixből érkezett (Greg Monroeért cserébe), az ő személye kulcsfontosságú lesz, de nem túl pozitív értelemben.

A mostani bajnokcsapat szempontjából 2018 nyara hozott fontos és gyökeres változásokat. Talán nem tűnik nagy dolognak, de elkészült a Fiserv Forum, a Bucks jelenlegi otthona, amely leváltotta a liga egyik legkorosabb létesítményét, a Bradley Centert. Mike Budenholzert nevezték ki vezetőedzőnek, szerződtették szabadügynökként Brook Lopezt és Pat Connaughtont, draftolták Donte DiVincenzót, és ha jobban megnézzük, az edző és öt játékos már meg is van a bajnoki címhez.

Mellettük George Hill, Nikola Mirotic, Malcolm Brogdon és Wesley Matthews kapott nagyobb szerepet a következő két évben, illetve Kyle Korver is, aki a liga történetének egyik legjobb tripladobója, és mellette Giannis tripláinak száma is megnőtt. A Bucks zsinórban kétszer is megnyerte az alapszakaszt. Giannis mindkétszer MVP lett, Middleton mindkétszer ott volt az All-Star-gálán, Bledsoe és Lopez pedig az Év Védőcsapataiban tűnt fel. Azonban a rájátszásban 2019-ben a keleti döntő, míg 2020-ban a buborékban a második kör jelentette a végállomást, és úgy tűnt, Eric Bledsoe az, aki nem tud felnőni a feladathoz ezen a szinten.

Sokan már Budenholzer fejét követelték, de megkapta még az esélyt 2020-21-re is. A rájátszásban rendre betliző Bledsoe-tól viszont meg kellett, és sikerült is megszabadulni. Érte és négy elsőkörös draftjogért megszerezték Jrue Holidayt a New Orleans Pelicanstól, aki több soron bizonyította azóta, hogy remek döntést hoztak az illetékesek. Ugyan feláldozni ennyi draftjogot kockázatos vállalkozás, de Giannis kedvében kellett járni a közeli jövő érdekében, és ezzel a lépéssel összeállt az Antetokounmpo-Middleton-Holiday szupetrió, és megvolt a Lopez-Giannis-Middleton-DiVincenzo-Holiday kezdőötös (most a Bogdanovic-sagát hagyjuk, de tény, hogy DiVincenzo Sacramentoba költözött volna, ha összejön a Bucks terve 2020-ben. Nem jött, így az NBA legmenőbb nevét viselő hátvéd maradt Milwaukeeban.). Hozzájuk kellett még megfelelő kiegészítő embereket találni, mint például Bobby Portist, aki a mostani rájátszásban hős lett, vagy Bryn Forbest, aki San Antonióból érkezett.

Giannis decemberben, közvetlen a szezonrajt előtt hosszabbított, aláírta Supermax szerződését, ami 228 millió dollárra rúg, és 2026-ig szól. Még csak 26 éves, előtte állnak legjobb évei, a szerződés lejártakor még csak 31 lesz:

Ami pedig a játékát illeti, ezen is alakítottak kicsit.

A Point Giannis, és az MVP Giannis után 2020-21-ben megismertük a Szupereffektív Giannist, aki úgy néz ki, az MVP Giannisnál is jobb.

Szezon közben sikerült még leakasztani két harcedzett veteránt, PJ Tucker a kőkemény játékával főnyereménynek, Jeff Teague pedig pár percre hasznos kiegészítő embernek bizonyult. Thanasis Antetokounmpót is muszáj kiemelni, hisz sokat jelenthet az ő jelenléte Giannisnak, még ha játszani olyan sokat azért nem is játszik. Ő a Panathinaikosszal megszerzett két görög bajnoki cím után tért vissza az Egyesült Államokba még 2019-ben. A 2020-21-es Bucks az alapszakaszt nem vette olyan komolyan, mint az előző két évben, csak harmadik lett keleten, de amikor kellett, akkor meg tudta mutatni a csapat, hogy van benne erő:

  1. Az első körben visszavágott a Heatnek a tavalyi fiaskóért.
  2. A másodikban egy döntővel felérő 4-3-as kiélezett csatában múlta felül a Brooklyn Netset. Ki emlékszik már arra, hogy Kevin Durant lábmérete miatt nem tudott nyerni a Nets?!
  3. Az Atlanta Hawks ellen megsérült Giannis, és a többiek megmutatták, hogy nélküle is meg tudnak nyerni két meccset egymásután.
  4. A döntőről már ejtettünk pár szót. Giannis a történelemkönyvekbe került a párharc során (és főleg a mindent eldöntő hatodik meccsen) mutatott játékával, a Bucks pedig bajnok lett 50 év után úgy, hogy 0-2-es hátrányban is volt.

Így épült fel nyolc év alatt egy bajnokcsapat Milwaukeeban az NBA2K14 két legkevesebbre taksált Bucks-kosarasa köré…Az egyikük még csak 26, a másikuk pedig csak közvetlen az olimpia után lesz majd 30, hiszen épp Tokióba tart Jrue Holiday és Devin Booker társaságában, hogy az amerikai csapatban szerepljen.

Azt se feledjük el megemlíteni, hogy a Milwaukee Bucks stábjában ott van Dávid Kornél is, mint nemzetközi játékosmegfigyelő. Pont ő az, akinek nem nagyon van most ideje ünnepelni, hiszen a jövő csütörtöki draft előkészületei zajlanak már. Ki tudja, talán a kirakós újabb darabját épp Kornél ajánlja majd a menedzsment figyelmébe?