Hollandia előzésre készül • SportTV

Hollandia előzésre készül

2021. 09. 07. 11:10    
Olvasási idő: 4 perc

A hatodik nappal már az európai selejtezők „második félideje” kezdődik meg, azaz csaknem minden párosításnak már megvolt a pandantja, a most házigazda együttes ellenfelének otthonában. Egyes csoportokban bonyolódik tovább a helyzet, másokban már a listavezető csapat kezd közel kerülni ahhoz, hogy mindenképpen az első kettő közt végezzen, azaz vagy kijusson már a katari tornára, vagy minimum részt vegyen a 12 csapatos pótselejtezőn.

Georginio Wijnaldum és Kenan Karaman isztambuli csatája. Azóta mindketten klubot csréltek, a zrök Düsseldorfból a Vesiktasba, a holland a Liverpoolból a PSG-be szerződött. Akkor Karaman örült a meccs végén. És most? (Fotó: Getty Images)

AZERBAJDZSÁN–PORTUGÁLIA (A-csoport

Csak tétmeccsen találkozott, eddig 7 alkalommal a két együttes, 6-szor portugál sikerrel végződött a csata, egyszer sikerült ikszelni az azerieknek (1999 szeptemberében, Bakiban 1–1-gyel, Luis Figo a 90. percben szerezte az egyenlítő gólt. Ami azt illeti, legutóbb sem volt gólzápor, Torinóban (amely az azeriek „hazai” pályája volt hivatalosan) csupán 1–0-ra nyertek Ronaldóék, Medvedev 39. perces öngóljával.
Ha már Ronaldo, az ötszörös aranylabdás az írek elleni győztes gól utáni mezlevétellel „kisárgázta” magát a baki mérkőzésről, s nagy valószínűséggel manchesteri otthonából tévén követi csak társai társai küzdelmét. Merthogy alighanem küzdelmes találkozó lesz, „kötelező” győzelemmel, ugyanis egy esetleges döntetlennel és a szerbek kalkuláható dublini sikerével a novemberi záró forduló csoportrangadóján Pikszi Sztojkovics csapatának a döntetlen is jelenlegi csoportelsőségük megőrzését jelenthetné – feltéve persze hogy a két csapat azonos mennyiségű pontot szerez októberben és november 11-én.
A szombaton  Dublinban ikszelő azeriek kapitánya, Giovanni De Biasi számára az öttagú védelem két széle okoz főfájást. A balhátvéd Krivotsyuk sárgái miatt nem játszhat, Salahli helyettesíti. A jobb oldalon Abbas Hüseynov kisebb sérüléssel küszködik, lehet, hogy Toral Bayramov kezd a posztján.
Fernando Santos gondolkodik, hogy bevesse-e Anthony Lopest a kapuba, ha mégis Rui Patrício marad, 99-edszer védhet, azaz egy meccsre kerül a centenáris határkőhöz. A védelmet alighanem a szokott négyes, Joao Cancelio, Rubén Dias, Pepe és Raphael Guerreiro alkotja. André Silva gólt szerzett a Katar elleni csütörtöki felkészülési meccsen Debrecenben (3–1 lett a végeredmény), ezzel alighanem kiharcolta magának, hogy ő kezdjen Ronaldo helyén, Bernardo Silva és Diogo Jota között.

HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG (G-csoport)  

13 eddigi találkozójuk alapján csak minimálisan billen az oranje oldalára a mérleg (5 győzelem 4 török sikerrel, 4 remi mellett), tétmeccsen kicsit nagyobb a fölény (5-2-2). Igen ám, csak az utolsó, a márciusi nyitó fordulóban lejátszott isztambuli találkozón a hazai gárda 4–2-es sikerrel az első kör legnagyobb szenzációját szerezte, a tapasztalt középcsatár Burak Yilmaz mesterhármast hintett az akkor még Frank de Boer vezette hollandoknak. Aztán Senol Günes csapata a másik fő riválist, Norvégiát is megverte Oslóban, ám utána Lettország és Montenegró (3–3 és 2–2) ellen is fontos pontokat vesztett hazai pályán, kevesebbet mint két fő vetélytársa, amelyek egymással ikszeltek Oslóban. Így aztán „félidőben” Törökország még vezet, 11 ponttal, ám csak eggyel előzi meg a két előzésre éhes konkurent. Mivel aligha lehet kétséges, hogy Norvégia megszerzi mindhárom pontot otthonában Gibraltár ellen, a kérdés, hogy a sikeresen – 1–1 Oslóban, 4–0 Montenegró ellen Eindhovenben – visszatérő Van Gaal (harmadszor szövetségi kapitány) vezette csapat Amszterdamban képes lesz-e visszavágni a márciusi kudarcért.
Virgil van Dijk végül kihagyta a Montenegró elleni csatát, ám úgy fest, most tényleg visszatér Dumfries, De Vrij és a szombaton jól bemutatkozó 21 éves Feyenoord balhátvéd, Tyrell Malacia közé a védelembe. Alighanem ez lesz az egyetlen változtatás a győztes csapaton, Van Gaal bízilók másik „felfedezettjében”, az ugyancsak a Feyenoordból beválogatott Justin Bijlowban, aki újoncként parádésan védett szerdán Oslóban, s alighanem ő lesz az első számú kapus Van Gaal regnálása idején.
A gibraltári győztes (3–0) meccsen pihenő nem kezdő Calhanoglu és Karaman visszatér a kezdőbe, a harmadik csereként beálló gólszerző Dervisoglu újra a padon kezd az előzetesek szerint. Yokuslu és Cengiz Ünder kisebb sérüléssel küzd, de Günes kapitány mindenképpen beállítaná őket az akár a csoportelsőség sorsában is fontos szókat kimondó rangadón. Ahol természetesen pályára küldi a hollandok „mumusát”, Burak Yilmazt is, akit Gibraltárra el sem vitt magával.

FRANCIAORSZÁG–FINNORSZÁG (D-csoport)

Anthony Martial és Nikolai Alho küzd a labdért a tavaly novemberi tesztmeccsen, ahol a vendégek meglepték a világbajnokot. Most mindketten valószínűleg kezdenek, úgyhogy az MTK középpályása ismét szembekerülhet a ManUnited klasszisával (Fotó: Getty Images)

Az észtek egyébként jelentős deficitben vannak a lettekkel szemben, akikkel legtöbb mérkőzésüket vívták, 55-öt, ebből csupán 10-et tudtak megnyerni, 26 vereséggel szemben, 19 remi mellett.
Észtország az elmúlt heti győzelemmel két és fél éves, 22 mérkőzéses nyeretlenségi sorozatnak vetett véget, előtte az eggyel korábbi NL-A rosszul sikerült Eb után az őszi vb-selejtezőkön is döcög a világbajnok szekere. A bosnyákok és az ukránok elleni két remi azt jelenti, hogy a Décines-ben (ha nem ismerős a név, a lyoni nagy stadionról van szó, szponzornevén ez – is – Groupama, de nevezik Lumieres-nek, vagy a körülötte lévő területről Parc Olympique Lyonnais-nek is) fellépő finnek egyelőre vesztett pontot tekintetében jobban állnak a házigazdáknál.
Közös múltjukra nézve átütő a francia fölény, 9 meccsből 8-szor a kékek győztek eddig, beleértve a három vb-selejtezősorozat (1962, 1994, 2014 – az első kettőre végül nem jutottak ki a franciák) oda-vissza hat meccsét is. Az addigi tökéletes sorozatot éppen a legutóbbi alkalommal , a tavaly novemberi felkészülési találkozón Franciaországban törték meg a finnek, a Stade de France-ban Forss és Valakari góljával 2–0-ra győztek.
Lábikrasérülése miatt Mbappé is kiesett a francia csapatból, már Ukrajnában sem állhatott Deschamps kapitány rendelkezésére. Upamecano, Kanté és Tolisso után ő lett a kékek negyedik  sérülés miatti kimaradója, míg Pavard-t és Lucas Hernandezt eredetileg sem hívhatta be a játékosként és szakvezetőként is világbajnok mester. A frissen rekrutált két újonc, Veretout és Tchouaméni a két szláv csapat ellen egyformán szerepelt, utóbbi kezdett Kijevben, a Roma középpályása meg Lyonban másodszor lesz kezdő. Jobbhátvében Dubois maradhat a kezdő, de a lipcsei Nordi Mukiele is aspirál a posztra, ő, Theo Hernandez és Gouenduzi a három kerettag, akiket még egyszer sem küldött pályára a kapitány. Varane és a Kijevben csak csereként beálló Benzema alighanem kezd, utóbbi csatártársa Martial lesz, noha a ManUnited csatára meccsdöntő ziccert hagyott ki szombaton Ukrajnában.
A három napja a kazahokat nagy nehezen legyűrő vendégek középpályájára visszatérhet Kamara, aki két sárgája miatt hagyta ki az előző meccset, alighanem Schüller helyére teszi be a csapatba Markku Kanerva kapitány. Ismét kezdő lehet az MTK jobb oldali középpályása, Nikoli Alho, ugyanakkor a 85. válogatott meccse előtt álló csapatkapitány Tim Sparv ismét a cserpadon kezd az előzetesek szerint. A csatárduót a megszokott P-betűs kettős, Joel Pohjanpalo – ő szerezte a győztes gólt a kazahok ellen – és Teemu Pukki alkotja, a Norwich csatára csupán két találatra van attól, hogy befogja, háromra, hogy megelőzze a finn nemzeti csapat örök góllistáján éllovas ikont, Jari Litmanent. (A szereplési listán nehezen érheti utól, 95-je van az Ajax egykori zsenijének 137, és Pukki már 31 éves, igaz Litmanen meg 39 volt utolsó mérkőzése idején.)

Kapcsolódó

A VB-SELEJTEZŐK (6. FORDULÓ, 1. NAP) PROGRAMJA

18:00   Azerbajdzsán–Portugália (A-csoport, Sport1 17:45 ÉLŐ)
20:45   Írország–Szerbia (A-csoport)
20:45   Bosznia-Hercegovina–Kazahsztán (D-csoport)
20:45   Franciaország–Finnország (D-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Ausztria–Skócia, Dánia–Izrael és Feröer–Moldova (F-csoport)
20:45   Hollandia–Törökország (G-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45   Montenegró–Lettország és Norvégia–Gibraltár (G-csoport)
20:45   Horvátország–Szlovénia, Oroszország–Málta és Szlovákia–Ciprus, H-csoport)

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK. Sport1 17:45 Azerbajdzsán–Portugália (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:30 Hollandia–Törökország (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Franciaország–Finnország (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván)