Zöld-fehér–francia BL-fesztivál • SportTV

Zöld-fehér–francia BL-fesztivál

2021. 10. 23. 10:08    
Olvasási idő: 2 perc

Most éppen magyar-francia nap lesz a női Bajnokok Ligájában. A két kiválóan rajtoló magyar zöld-fehér klassziscsapatból a Fradi otthon a Brest-Bretagne, a Győr idegenben a Metz ellen próbálja meg megszerezni mindkét pontot.

Bíró Blanka védéseinek kulcsszerepe lehet a Brest Bretagne ellen is (Gotó: fradi.hu)

FTC–BREST BRETAGNE

A 2015–16. évi idény óta a legjobb rajtját prudukálja, akkor a hatos alapcsoportját öt győzelemmel és egy döntetlennel nyerte meg. A Brest mindkét idegenbeli meccsét elvesztette eddig, Rosztovban 26–24-re, Dortmundban 30–27-ra maradt alul, azaz első házon kívüli sikerére hajt az idényben. A magyar bajnok egyelőre veretlen minden tétmérkőzést tekintve, legutóbb bajnokin a Dunaújvárost múlta felül 28–23-ra. Vendége ugyancsak ötgólos bajnoki sikerrel hangolt a találkozóra 29–24-re legyőzve a Toulont. Noha a Fradi már 192 mérkőzést lejátszott az európai kupaporondon, a Bresttel most találkozik először.
A francia együttes az előző idényben megnyerte hazai bajnokságát és kupáját, a Bl-ben pedig csak a döntőben kapitulált a Vipers előtt. Nyáron átalakult a játékoskerete és a szakmai vezető személye is, a vezetőedzői posztot a 38 éves Pablo Morel vette át. A klasszisok közül a szlovén Ana Gros és a svéd Isabelle Gulldén eligazolt, érkezett viszont a norvég Helene Fauske. A meghatározó játékosok közül Djurdjina Jaukovec súlyos sérülése miatt hónapokig bevethetetlen. A BL-ben az idegenbeli vereségekról már esett szó, otthon azonban sérthetetlen a csapat, az Esbjerget (26–23) és a Podravkát (35–22) is legyőzte. Különösen ez utóbbi siker mértéke a figyelemre méltó, a horvát bajnokot a CSM 5, a Fradi „csak” 6 góllal múlta felül.
A Fradi reménykedhet abban, hogy ideiglenes otthonában, Érden lelkes közönsége segítségével jó eredményt érhet el kiváló ellenfelével szemben.

METZ–GYŐR

Rju Eun Hi eddigi 18 BL-góljából hatot a Odense ellen szerzett Gudmében (Fotó: gyorietokc.hu)

A mérkőzés a női szakágban a hét meccse (MOTW). Nem véletlenül, hiszen mindkét együttes megnyerte eddig az összes mérkőzését,– a Győr mind a négyet, a Metz–CSZKA Moszkva meccs később kerül sorra – azaz százszalékosok csapnak össze egymással. A negyedik fordulós akadályt mindketten idegenben vették, az Audi ETO az Odensét verte meg 31–26-ra Gudmében, a Metz nagy csatában 29–28-ra verte meg a Krimet Ljubljanában. Legutóbb elég régen, több mint négy éve találkoztak egymással, a 2016–17-es kiírás negyeddöntőjében a Metz 32–31-re nyert otthon (ez az egyetlen győzelme az ETO ellen 7 meccsből, a többi a zöld-fehéreké volt), a visszavágón azonban az Audi Arenában 28–22-es hazai siker született. A nyáron igazolt dél-koreai Rju Eun Hi a győriek eddigi legeredményesebb játékosa a BL-ben 18 góllal, a metziek házi gólkirálya, Meline Nocandy kettővel többet szerzett eddig.
„Nagyon kemény mérkőzés lesz. Jól ismerem a csapatot és tudom, hogy szeretik az olyan meccseket, ahol nagy csapatokat lehet legyőzni, de persze az övék is nagyon jó csapat. Azt is tudom, hogy nagy harcosok, de mi is szeretjük az ilyen jellegű meccseket. És ezért is lesz ez nagyom kemény meccs. Úgy gondolom, a kulcs a védekezés lehet. Nagyon gyorsan kell visszafutnunk, mert nagyon gyorsan hozzák fel a labdát a kapu elé. Gyorsaknak kell lennünk és nagyon keménynek a védekezésben” – nyilatkozta a klubhonlapnak adott szokásos video-interjújában a győriek egyik kapusa, a 28 esztendős francia Laura Glauser.

Kapcsolódó

METZ–GYŐR ÖRÖKMÉRLEG

Összes mérkőzés: 7 mérkőzés, 1 Metz-győzelem, 0 döntetlen, 6 Győr-siker, 138–202-es gólkülönbség. Metzben: 3–1–0–2 / 76–91. A legelső mérkőzés: Győri Audi ETO–HB Metz Moselle Lorraine 30–27 (15–12), BL-selejtező torna, 2007. 9. 30. A legutóbbi mérkőzés: Győri Audi ETO KC–Metz Handball 28–22 (17–12), BL-negyeddöntő visszavágó, 2017. 4. 15.

Sport1 15:15 FTC-Rail Cargo Hungaria–Brest Bretagne HC (kommentátor: Bartha Zoltán,  riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita); Sport1 17:45 Metz Handball–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Deli Rita, műsorvezető: Ágai Kis András)