Soha nem dobtak ilyen kevés büntetőt az NBA-ben • SportTV

Soha nem dobtak ilyen kevés büntetőt az NBA-ben

2021. 11. 06. 19:12    
Olvasási idő: 3 perc

Közel öt ponttal kevesebb pontot szereznek átlagosan a csapatokat a 2021-22-es szezonban, mint az előző kirásban, és soha nem dobtak ennyire kevés büntetőt az NBA-ben, mint az eddig lejátszott meccseken. Ezek pedig nagyon jót tettek a játéknak, mindenki imádja ezt a helyzetet, leszámítva persze azokat a játékosokat, akik a szürreális faultokra játszottak korábban.

Kezdjük a legmegdöbbentőbb adattal:

Soha nem dobtak ennyire kevés büntetőt az NBA-ben, mint a szezon eddigi 132 mérkőzésén. A csapatok átlagosan 19,8 alkalommal állnak oda a büntetővonalhoz. Kettővel kevesebbszer, mint az előző szezonban, és 1,9 alkalommal kevesebbszer, mint a 2017-18-as korábbi ligarekord esetében. Ha tehát ezt az egész adatot beszorozzuk kettővel (hiszen két csapat játssza a mérkőzést), akkor 39,6 büntetőt dobnak meccsenként, néggyel kevesebbet, mint tavaly. Ez persze jelentősen köszönhető azoknak a védőknek kedvező szabályváltoztatásoknak, amelyek értelmében a nem természetes dobómozdulatokkal kierőszakolt faultokat mostantól nem fújják be. Ide tartoznak például:

– a direkt előretolt láb dobásnál,

– a nem dobókéz belenyomása a védő kezébe, így a kontakt kierőszakolása,

– olyan testhelyzetben dobni, amivel csak az a célod, hogy nekiütközz a védőnek.

Az NBA Official twitteroldal nagyon szépen összegyűjtötte példavideókban az ilyen jeleneteket ez alatt a tweet alatt:

James Harden az arca ennek a változásnak, mert ő tényleg az a játékos, aki a szabályokban rejlő kiskapukat tudatosan kihasználja, és játékában ezt tökéletesre fejleszti. Érthetjük ezalatt ezeket a mozdulatokat, de azt is, ahogyan a labdavezetés közbeni lépéseivel a lépéshiba határán lavírozva veri meg ellenfeleit. Vannak még azonban sokan (így Luka Doncic, Steph Curry, Damian Lillard, Bradley Beal és még sorolhatnánk), akik ügyeskedtek ezekkel eddig. Nem is véletlen, hogy a példavideókban is fel-feltűnnek. A fújások számának csökkenése is szerepet játszik abban, hogy a csapatok átlagosan pillanatnyilag közel öt ponttal szereznek kevesebbet meccsenként, mint a 2020-21-es szezonban (107,2 vs 112,1). Ehhez hozzá kell tennie, hogy az analitikus kosárlabda (ezt úgy a legegyszerűbb elmagyarázni, hogy jobban megéri hármast dobni, mint kettest, mert egységnyi kísérletből több pontot szerezhetsz vele, még ha picivel rosszabbul is dobod arányaiban) térnyerésével 2014-15 óta (akkor kereken 100 pont volt az átlag) folymataosan nőtt ez a szám. És az előző szezon 112,1-es átlaga a legmagasabb a hárompontos 1979-es bevezetése óta. A Milwaukee Bucks 2020-21-ben 120,1 pontjával az első csapat volt 1985 óta, amelyik 120 pont felett átlagolt meccsenként.

A liga vezetői egyértelműen elégedettek az eddig látottakkal, és úgy vélik, a bírói felfogás csak tökéletesedni fog. Több játékos panaszkodik most még arra, hogy egyértelmű faultokat nem fújnak be az új szabályok miatt, amire az analitikusok azt mondják, hogy a rossz fújások száma nem emelkedett a korábbi évekhez képest, ergo sikerült a cél, ki tudták szorítani azokat a mozdulatokat, amiket sok szurkoló nem szeretett. Árulkodó, hogy elsősorban a gyűrűtől távolabbi hibák száma csökkent, míg a palánk közelében nem változott jelentősen a szám.

Mert mi a baj a kierőszakolt faulttal?

  • Hogy a színészkedés felé terelt sokakat, akik bizonyos szituációkban nem pontot akartak szerezni, csak el akarták adni a mozdulatot védőhibának, hogy büntetőt dobhassanak.
  • Minden fault esetén játékmegszakítás van, ami idő, és valljuk be, nem a büntetődobások miatt nézik a legtöbben a meccseket.
  • Jó látni, hogy például Steve Kerr, Draymond Green vagy Kyle Kuzma is üdvözli az új irányvonalat, és mindenki azt emeli ki nagyjából, hogy ettől szebb, természetesebb lett a játék.

James Hardent nevén neveztük a cikkben, így az ő esetében különösen kirívó, hogy mekkora a visszaesés. 4,7 büntetőt dob rá meccsenként egy olyan játékos, aki karrierje során hét szezonban is 10-nél többször állhatott oda a vonalhoz. Ő és Trae Young például felemelte már a hangját az elmaradó fújások miatt. A pontátlaga mindössze 17,7 pillanatnyilag, bár ez nem magyarázható csak a büntetőkkel, mivel a mezőnykísérletei száma is lezuhant 13,6-ra (utoljára a 2011-12-es szezonban volt ilyen alacsony), korábbi sérülése után még nyeri vissza a formáját. Biztosak lehetünk benne, hogy megtalálja majd ismét a pontszerzéshez vezető utakat.

Azt se felejtsük, hogy a labda is új, talán még ezt is szoknia kell a játékosoknak. A The Athletic arra is rávilágít a témáról szóló cikkében, hogy a korábbi évek statisztikái alapján szezon közben mindig javul a támadási hatékonyság és a triplaszázalék (utoljára az 1998-99-es szezonban volt alacsonyabb a pontosság a mostani 34,3 százaléknál), tehát vélhetően a szezon végére magasabb lesz a jelenlegi pontátlag. Az viszont tény, hogy szurkolóként örülhetünk annak, hogy valóban kevesebb a megszakítás a meccseken, és hogy néha öröm nézni azt, hogy a játékosok keze nincs megkötve teljesen védekezésben, és mondjuk ki, a védekezésnek nagyobb szerepe lett. Mert ha Draymond Green azt mondja, hogy jobb most meccset nézni, mint tavaly, akkor az biztosan úgy is van…

Ezen a hétvégén is lehet nézni például a Sport TV-n meccseket, ráadásul tökéletes időpontokban, de lesz Alley-oop és NBA Action is:

Alley-oop: november 6., szombat 21:00, Sport2 (élő)

Denver Nuggets–Houston Rockets: november 6., szombat 22:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 7., vasárnap 8:45, Sport2

Toronto Raptors-Brooklyn Nets: november 7., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)