Olasz–svájci csoportdöntő az Olimpicóban • SportTV

Olasz–svájci csoportdöntő az Olimpicóban

2021. 11. 12. 09:38    
Olvasási idő: 5 perc

Elvileg csak egy csoportból lehet új kijutó a vb-re a pénteki háromból, ám a másik kettőben játszanak egy virtuális csoportdöntőt és egy esetleges playoffrészvételt garantáló találkozót is. Mi egyikről sem maradunk le, s persze a hagyományokhoz híven nálunk is megtekinthetik a magyar válogatott aktuális találkozóját is, persze, az összes mérkőzés összefoglalóját követően.

Kieran Toerney mind a 8 vb-slejtezőn szerepelt eddig, s most sincs akadálya, hogy Steve Clarke beállítsa a csapatba Kisinyovban is (Fotó: Getty Image)e

MOLDOVA–SKÓCIA (F-csoport)

Skócia előbb 29 év után Európa-bajnoki meccseket játszhatott az idei kontinensbajnokságon, s most megcélozza, hogy vb-találkozókon is részt vehessen 24 esztendővel előző fellépését követően. A csoportból az első helyet már két körrel ezelőtt elvitték a dán dinamitok. A playoffrészvételért folyó háromcsapatos versenyfutásból már kiszállt Ausztria, csak Skócia és Izrael maradt a pályán. Nem egyforma esélyekkel: a skótok előnye 4 pont, s ha nyernek Kisinyovban, ez meg is marad, azaz versenyben maradnak a kijutásért.
A skótok amúgy gyatra rajtjukat követően parádés négymeccses győzelmi sorozattal hozták „playoff-helyzetbe” magukat. Ebben a szériában két közvetlen vetélytársukat, Ausztriát és Izraelt is megverték, Bécsben, illetve Glasgow-ban, a hazai Izrael elleni összecsapást Scott MacTominay 94. (!) percben szerzett találatával sikerült csak megnyerniük. Az MU középpályására azonban most nem számíthat Steve Clarke kapitány, mert négy nappal a meccs előtt torokgyulladás miatt le kellett mondania a találkozót.
Nem mellesleg a skótoknak nem kell feltétlenül nyerniük, elég ha csupán annyi pontot szereznek Kisinyovban, mint amennyit Izrael haza tud vinni Bécsből.
Moldova elvileg nem jelenthet leküzdhetetlen akadályt, a csoport sereghajtója 181. helyen áll a világranglistán, legutóbbi 28 selejtezőjéből egyetlenegyet tudott csak megnyerni. Roberto Bordin tanítványai a Feröer elleni nyitó döntetlen óta hét mérkőzést veszítettek egymás után ebben a kvalifikációs sorozatban.
Az első találkozót Glasgow-ban azonban csak 1–0-ra nyerte meg a Tartan Army, Lyndon Dykes első félidős találatával. Egyszer sem kapott ki még a kelet-európai ellenfelétől, ha folytatja ezt a sorozatát, alighanem playoff lesz a jutalma jövő márciusban.
Steve Clarke alighanem használni tudja majd a védelem közepén Kieran Tierneyt, mert a sokáig partvonalon kívül rekedő hátvéd a Watford ellen már helyet foglalt az Arsenal kispadján a cserék között. A védelem két oldalán alkalmasint Patterson és Robertson szerepel. Nem McTominay lesz az egyetlen fontos hiányzó, Fraser sérülés, Dykes és Christie eltiltás miatt nem szerepelhet. A MU középpályása helyét valószínűleg egy újonccal, Jacob Brownnal tölti be a kapitány, a Stoke City 23 éves támadó középpályása egészen parádés idényt fut a Stoke Cityben.
Bordon kapitánynak is van eltiltottja, az Olympiakosz hátvédjét, Reabciukot kiállították Izrael ellen októberben, emiatt nem bevethető. Titkos reménysége a csapat selejtezős házi gólkirálya, Ion Nicolaescu, a DAC 23 éves csatára, aki a nyitó selejtezőn pontszerző találatot ért el Feröeren és a szépített a beér-sevai legutóbbi selejtezőn (1–2) is.

OLASZORSZÁG–SVÁJC (C-csoport)

Nicolo Barella jobbra csak másodszorra kerülhet az idén szembe Xherdan Shaqirivel válogatott mezben. Az Inter középpályása ugyanis játszott a római Eb-találkozón  és a bázeli vb-selejtezőn is, az Arsenal játékosa azonban utóbbit sérülés miatt kihagyta (Fotó: Getty Images)

Matematikailag nem, praktikusan azonban eldöntheti a csoportelsőséget a C-csoportban azonos pontszámmal élen álló együttes római találkozója. Roberto Mancini zseniális csapatának 37 mérkőzéses veretlen sorozata ugyan véget ért Milánóban az NL elődöntőjében a remek spanyolok ellen, de a bronzmeccset már megnyerte négy napra rá a világranglista-vezető legyőzésével.
Most egy ennél fontosabb derbi következik, amelyben amelyik gárda végül győz, gyakorlatilag kijut a katari vb-re. A squadra azzurra kicsinyke előnyben van, hiszen 2-vel jobb a gólkülönbsége. De a remi kevés lehet, mert az utolsó körben az azúrkékek Belfastba mennek (ahol nem mellesleg Svájc egy gól nélküli döntetlennel két fontos pontot ott hagyott szeptemberben), Murat Yakin csapata pedig a harmatos bolgárokat fogadja, ebben az összevetésben pedig a kétgólos differencia simán behozhatónak látszik.
Az Európa-bajnok szeptember 8. után tér vissza a selejtezősorozatba, akkor 5–0-ra legyőzte Litvániát. Előtte azonban két döntetlennel leadta előnyét, sőt ideiglenesen a vezetést is átengedte Svájcnak, amelyet júniusban az Olimpicóban remek játékkal sikerült 3–0-ra megvernie Eb-csoporttalálkozón. Az akkor Vladimir Petkovic, ősztől már Yakin irányította csapat októbere viszont remekül sikerült, az északíreket 2–0-ra, a litvánokat pedig 4–0-ra verte meg, így tudta tartani a lépést az azzurókkal.
Amúgy Svájcbak sem volt rossz Eb-je, először jutott el a negyeddöntőbe, előtte 11-esekkel kiverte a vb-címvédő Franciaországot, majd ugyanígy kiesett a spanyoloktól. Viszont 1993 óta nem tudta legyőzni az olaszokat, akikkel legutóbbi 7 meccsükből öt is döntetlenül végződött 1999 óta, beleértve a szeptember 5-i bázeli 0–0-t is.
Mancini az esztendő harmadik Svájc elleni mérkőzésén nem számíthat sérülés miatt Zaniolóra és Lorenzo Pellegrinire, mellettük Verratti és Immobile sem vehet részt a selejtezők kétmeccses hajrájában. Mivel Bonucci a belgák ellen letöltötte a spanyol meccsen kapott piros lapja miatti eltiltását, visszatérhet a védelem közepére „örökös partnere”, Chiellini mellé. A középpályán a milánói derbin összeszedett kisebb sérülése után már teljesen fitt Barella kezdhet, valószínűleg Locatelli és Jorginho társaságában. Elöl adva van a csatártrió Chiesa, Bernardeschi, Insigne összetételben, de Mancini számíthat Belottira is, aki októberben sérülés miatt kihagyta az NL final fourját.
Svájc hiányzólistája elég tetemes, Yakin nem vetheti be sérülés miatt Elvedit, Zubert, Embolót, Kobert és Fassnachtot sem, mellettük Granit Xaka és Seferovic sem kerettag. Dennis Zakaria viszont letöltötte eltiltásának idejét, így elfoglalhatja helyét a középpályán. A támadótrióban Steffen és Shaqiri között alighanem Gavranovic lesz a center, aki 36 meccsen 16 gólt szerzett eddig a válogatottban, s most a kapitány és a szurkolók az ő gólképességétől várják azt a legalább egy gólt, amely az esetek 95%-ában kell az olaszok ellen a döntetlenhez. A 2020 októbere, a varsói 0–0-s NL-meccs óta ugyanis az azúrkékek egyetlen meccsen nem szereztek gólt – éppen Bázelben a szeptember 5-i első mérkőzésen…

ANGLIA–ALBÁNIA (I-csoport)

Harry Kane pazar fejessel szerzi meg Freddie Veseli mellől az angolok vezető góját idén márciusban a Qemal Stafa Staduionban. Ha a csapatkapitány a Wembley-ben is betalál, tovább csökkentheti háromgólos hátrányát az angol válogatott örök góllistáján a 4. helyezett Jimmy Greavesszel szemben (Fotó: Getty Images)

A mi csoportunk az egyetlen, amelyből meglehet a következő kijutó. Ehhez azonban nemcsak az kell, hogy Anglia a Wembley-ben legyőzze az albánokat – ez cseppet sem elképzelhetetlen – , hanem az is, hogy a lengyel csapat pontokat hagyjon Andorra la Vellában, aminek még a feltételezése is képtelennek hat. Persze, ez csak három nappal halasztaná el a végleges döntést – hétfőn az angoloknak ugyanis egyetlen pont is elég lenne San Marino ellen Serravalléban…

Az elmúlt 21 évben Anglia nem szenvedett otthon vereséget vb-selejtezőn (Németország 0–1) – akkor nem szerzett legutóbb gólt a hasonló sorozatokon, de péntek esti ellenfelét nem veheti félvállról.
Edy Reja Albániája azonban hiába verte meg kétszer is a mieinket 1–0-ra, Lengyelországba beletört a bicskája, éppen ugyanannyira maradt alul otthon Lewandowskiékkal szemben kétpontos hátrányba kerülve. Ha pedig Andorrában papírforma vendéggyőzelem születik, akkor az albánoknak a Wembleyben még a mi 1–1-ünknél is nagyobb bravúr, győzelem kellene, hogy lépést tartsanak a playoffot jelentő második helyért folyó versenyfutásban, ennek ritkaságáról néhány sorral feljebb értekeztünk.
Márciusban Kane és Mount találatával 2–0-ra nyertek a három oroszlánosok Tiranában, s öt meccs után is százszázalékosak péntek esti ellenfelükkel szemben.
A bevethető „seregeket” illetően Gareth Southgate az elmúlt napokban Rice, Rashford és Ward-Prowse szolgálatairól volt kénytelen lemondani, korábban már nyilvánvaló volt, hogy Mount (fogproblémák) és Shaw (agyrázkódás) sem lehet tagja a keretnek. Rashford visszalépése miatt először hívta keretébe az Arsenal 21 éves fiatalját, Emile Smith Rowe-t. ,Kalvin Phillips felépülése lehetővé teszi, hogy Jordan Hendersonnal ők alkossák a „dupla hatost”. A támadó középpályás hármas Sterling, Foden és Grealish feladata lesz, hogy gólhelyzeteket készítsen elő a csapatkapitány Harry Kane-nek, aki 65 eddigi meccsén 41 gólt szerzett a nemzeti szerelésben, és már csak háromra van attól, hogy befogja az örökranglista 4. helyén az idén ősszel elhunyt zseniális világbajnok csatárt, Jimmy Greaves-t.

Albánia számíthat az eltiltásból visszatérő Endri Cekicire, kérdés mennyire tudja felvenni a ritmust. Az egyik legképzettebb védő, Berat Djimsiti a múlt hónapban éppen válogatott mérkőzésen szenvedett alkartörést, ezért nem játszhat. Arrmando Broja, a „magyarverő” – ő szerezte ellenünk mindkét meccsen az egyetlen gólt – ismét kellően fitt, bevethető. A 20 éves csatár (ő az egész keret legfiatalabb futballistája) a Chelsea kölcsönjátékosaként éppen a Southamptonban szerepel, szívesen vállalna szerepet a kezdőben is, de Edy Reja egyelőre a „szupercsere” státusban tartaná, bár gondolkodik rajta, hogy ő legyen-e a fix kezdő Cikalleshi csatártársa a Wembley-ben, vagy a ferencvárosi Myrto Uzuni.

Kapcsolódó

VB-SELEJTEZŐK, A 9. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Moldova–Skócia (F-csoport, Sport2 17:45 ÉLŐ)
20:45   Olaszország–Svájc (C-csoport, Sport2 20:30 ÉLŐ)
20:45   Észak-Írország–Litvánia (C-csoport)
20:45   Ausztria–Izrael, Dánia–Feröer (F-csoport)
20:45   Anglia–Albánia (I-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ)
20:45  Andorra–Lengyelország (I-csoport)
20:45  Magyarország–San Marino (I-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)

 VB-SELEJTEZŐK. Sport2 17:45 Moldova–Skócia (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:30 Olaszország–Svájc (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Anglia–Albánia  (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:00 összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Engyel István, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 éjféltől Magyarország–San Marino (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)