Majdnem Steve Kerr lett Kim Dzsongun legjobb barátja Dennis Rodman helyett • SportTV

Majdnem Steve Kerr lett Kim Dzsongun legjobb barátja Dennis Rodman helyett

2021. 12. 21. 17:49    
Olvasási idő: 3 perc

A napokban hivatalosan is bejelentették, hogy a jövőben Steve Kerr, a Golden State Warriors edzője lesz az amerikai kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. Ez hatalmas dolog, hát még az mekkora lett volna, ha Barack Obama elküldi Kerrt még 2012-ben barátkozni Kim Dzsongunnal.

Steve, lenne kedven 33-azni Kim Dzsongunnal? (Fotó: Getty Images)

Először nézzük a hír hivatalos hírt: Steve Kerr fogja vezetni a Team USA-t a 2023-as világbajnokságon és a 2024-es párizsi olimpián. Olyan segítői lesznek, mint Erik Spoelstra és Monty Williams a Miami Heat és a Phoenix Suns szakvezetői, illetve a Gonzaga egyetemről Mark Few. Ő is, és mindenki más is abban bízik, hogy mély kerettel dolgozhatnak majd, és hogy ezeken a tornákon igazi Dream Teamekkel álljanak ki az amerikaiak.

Ha pedig már az álmok szóba kerülnek. Ugye mindenki emlékszik, milyen nagy szerepe volt Dennis Rodmannek abban, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea között elindult valami 2013 óta? Ha nem, a Dennis Rodmanről szóló cikkünkben van erről is szó. A lényeg, hogy Rodman volt az első amerikai állampolgár, aki hivatalosan találkozott a diktátorral, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2018-ban már a két ország vezetői is találkoztak.

De mi lett volna, ha nem Dennis Rodman lett volna a kapocs a két ország között, hanem az a Steve Kerr, aki mindenben szöges ellentétje Rodmannek? Egy dologban hasonlítanak: Mindketten játszottak minden idők legjobb kosárlabdacsaptában, az 1996 és 1998 között 3 bajnoki címet szerző Chicago Bullsban.

Az történt, hogy Barack Obama 2012-ben szeretett volna javítani a két ország viszonyán. Az egyik tanácsadója, az Észak-Koreára szakosodott közgazdász, Marcus Noland azt javasolta az elnöknek, hogy kérjék meg Kerrt arra, hogy utazzon el Észak-Koreába, és kosarazzon Kim Dzsongunnal. Akkoriban nem lehetett sokat tudni a vezérről, csak azt, hogy imádta a Bulls-dinasztiát, és Noland úgy vélte, hogy Kerr, aki Libanonban született, tökéletes lenne kosárlabdanagykövetnek. Ráadásul ismerte Kerr testvérét, akivel iskolatársak voltak. Csatlakozott volna hozzá két politikus is, így ha komolyabb kérdések kerültek volna szóba, Kerr átadta volna nekik a szót. Noland a The Athleticnek most felidézte a sztorit, és úgy emlékszik, az elnök rezzenéstelen arccal nézett rá, ami azt is jelentheti, hogy nem tartotta rossznak az ötletet.

A dologból végül nem lett semmi, nem is tudni, pontosan milyen ponton állt meg a projekt, de Kerr nem hallott róla egészen mostanáig, pedig párszor találkozott már Barack Obamával, például amikor a Warriors bajnokcsapatával meglátogatták, illetve golfoztak is már. Soha nem jött fel ez kettejük között, de azt ígéri, legközelebb rákérdez majd. Vicces, hogy most kapta fel a sajtó ezt a sztorit, mivel Anna Fifield 2019-es The Great Successor című könyvében szerepel ez a történet. Mindenesetre most Kerrtől is megtudtuk, hogy ha Obama maga kérte volna rá, hogy utazzon el, és játsszon, akkor megtette volna. Azt is megjegyezte viccesen, hogy nem fogta volna vissza magát, mert úgyis az lett volna a helyi sajtóban, hogy Kim Dzsongun tönkreverte. Hiszen Kim Dzsongil egyszer állítólag egy 18 lyukas golfpályán 34 ütéssel végzett…

A történelem végül másképp alakult, Dennis Rodman lett egy évvel később, aki elutazott Phenjanba, Kim Dzsongun barátja lett. Minden botrány ellenére valahol mégis működött a dolog, és 2018-ban már Obama utódja, Donald Trump rázott kezet Kim Dzsongunnal.

Ki tudja, hogyan alakultak volna a dolgok, ha 2012-ben Obama rábólint a dologra, és megkéri Kerrt erre a titkos küldetésre…

Steve Kerr játékosként öt bajnoki címet szerzett (hármat a Bullsszal, kettőt a Spursszel), a Golden State Warriors csapatát edzőként zsinórban öt döntőbe vezette be 2015 és 2019 között, és ezeken 3 bajnoki címet szerzett. Az aktuális kiírásban a Warriors a második legjobb mérleggel rendelkező csapat a Phoenix Suns után. Fogjuk is látni a két csapat meccsét a karácsonyi rangadón, de egyébként is érkezünk NBA-meccsekkel bőven a karácsonyi időszakban:

Trash Talk: december 23., csütörtök 20:45, Sport2 (élő)

Portland TrailBlazers – Brooklyn Nets: december 24., péntek 4:00, Sport2 (élő); 15:30, Sport1 (felv.) és 23:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: december 25., szombat 19:30, Sport1 (élő)

Milwaukee Bucks – Boston Celtics: december 25., szombat 20:30, Sport1 (élő)

Phoenix Suns – Golden State Warriors: december 25., szombat 23:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Brooklyn Nets: december 26., vasárnap 2:00, Sport1 (élő); 12:00, Sport2 (felv.)

NBA Action: december 26., vasárnap 11:30, Sport1 (élő)

Miami Heat – Orlando Magic: december 26., vasárnap 21:45, Sport1 (élő)

Cookie beállítások