A Juve tizedszer vagy az Inter hatodszor? • SportTV

A Juve tizedszer vagy az Inter hatodszor?

2022. 01. 12. 14:26    
Olvasási idő: 3 perc

Két nap alatt az olasz futball mindhárom még folyó közeleméből adtunk, illtve adunk mérkőzést. Kedden a Serie A 21. fordulójának záró mérkőzése kerüllt a képernyőre, szerdán következik a Coppa Italia nyolcaddöntőjének összecsapása, no meg az olasz Szuperkupa-mérkőzés a bajnok Inter és a tavalyi kupagyőztes Juventus között.

Tavaly a Juvebajnokként ünnepelhetett Szuperkupa-sikert. Most az Inter lép fel a scudetto birokosaként… (Fotó: Getty Images)

ATALANTA–VENEZIA

Mint ismert, az Olasz Kupában az előző Serie A-idény (2020–21) első nyolc helyezettje kiemelt, csak most a nyolcaddöntőben kezdi meg szereplését. Ebbe a kategóriába tartozik az Atalanta is, a tavaly a döntőig jutó bergamói együttes most kezdi meg szereplését ebben a kiírásban. A bajnokságban több mint két évtized után visszajutó, újonc Veneziának viszont ez már a harmadik összecsapása lesz a 2021–22-es sorozatban.  Az első körben augusztusban 120 perc után csak 1–1-re ált a másodosztályú Frosinone ellen, méghozzá úgy, hogy gól nélküli 90 perc után a hosszabbításban Gori a vendégeknek szerzett vezetést, ezt a 102. percben Di Mariano büntetőből kiegyenlítette. A 11-es párbajban azután 8–7-re a velenceiek diadalmaskodtak. A második fordulóban, amely afféle elő-nyolcaddöntőnek mondható, ismét másodosztályú ellenféllel, a Ternanával szemben Ferrarában 3–1-re nyert a Venezia, Hermmans, Crnigoj és Forte góljával.
A két gárda kupamúltja 5 mérkőzést tartalmaz, kiegyenlített mérleggel. Bajnoki szereplésük között azonban már tekintélyes a különbség, az Atalanta a BL-t érő 4. helyen áll, a Venezia meg csupán a 17.-en, egy ponttal a már kiesési helyen álló Cagliari előtt. Bajnokijukon – ugyancsak a Gewiss Stadionban, ahol szerdán kora este is összecsapnak, november 30-án fölényesen győztek a hazaiak, 4–0-ra, Pasalic mesterhármasával és Koopmeiners találatával. A legutóbbi fordulóban is brillírozott az ABC, 6–2-vel hozta el mindhárom pontot Udinéből. A Venezia viszont nem tudta lejátszani új évi első meccsét a Salernitana ellen (a találkozót valószínűleg később játsszák le), majd szombaton simán kikapott otthon a Milantól 3–0-ra.
Az Atalantából Sportiello és Zappacosta is kihagyta az udinei meccset, pozitív koronavírusteszt miatt, szereplésük szerdán is kétséges. Rafael Tolói, Malinovszkij és Ilicic is el van tiltva, Gosens és Zapata továbbra is sérült. Freuler viszont letöltötte büntetését – bevethető. Könnyen lehet, hogy kezdhet Demiral, Hateboer és Piccoli, akik vasárnap csak a kispadon ültek.
A Veneziában   a középhátvéd Svoboda versenyben van a csapatba kerülésért, pedig a Milan ellen kezezésért kiállították. (Olaszországban a fegyelmi ügyeket a sorozatokon bekül kezelik.) Caldara és Tessmann viszont visszatérhet eltiltása után, s szintén játszhatnak mindketten. A középpályás Vacca Zanetti mester egyetlen sérültje, Ebuehi viszont az Afrika-kupán szerepel a nigériai válogatottal. Mindhárom Ternana elleni kupagólszerző pályára léphet, míg a januárban szerződtetett, többek közt exbayernes Cuisance másodszor lehet kezdő tétmeccsen a velencei együttes tagjaként.

Kapcsolódó

Atalanta–Venezia kupamúlt

Összesen: 5 mérkőzés–2 Sampdoria-győzelem–1 döntetlen–2 Venezia-győzelem/ 5–7-es gólkülönbség. Bergamóban: 2–1–0–1 / 2–3. A legutóbbi kupamérkőzés: Venezia–Atalanta 2–0 (1–0). G.: Ginestra, Fantini (2003. 8. 17., csoportmérkőzés)
Legjobb kupaszereplés:
győztes (1941), ill. győztes (1963). Az előző kiírásban: döntő (Juventus 1–2), ill. 3. forduló (Verona 3–3 h., t.: 1-3)

INTER–JUVENTUS

A viszonylag későn alapított, csak 1988 óta létező Supercoppa Italia 34. mérkőzése következik. A trófea harmadik legeredményesebb együttese csap össze a legeredményesebbel. Abszolút számában (9–5) és a győzelem-vereség százalékos mutatójában (56.25%–55.55%) is a most vendég Juve a jobbik csapat., utóbbi mutatóban csak kevéskével. Érdekesség, hogy a fekete-fehérek 16, a kék-feketék 9 meccset játszottak az trófeáért, azaz 25 kiírásban valamelyikük pályán volt a 34-ból, de a közös keresztmetszet csupán egyetlen mérkőzés. 2005 augusztusában még a Stadio Delle Alpiban, a Juve előző stadionjában mérkőztek meg, s akkor Juan Sebastián Verón hosszabbításban szerzett góljával a vendég Inter nyert. Most a San Siróban játszanak, amely a találkozó leggyakoribb színhelye, most 11-edszer mérkőzik meg Milánóban az aktuális olasz bajnok a kupagyőztessel. Amúgy a trófeameccset korábban többször is „exportálták”, Pekingben (3-szor), Dohában (2-szer), Tripoliban, New Jersey-ben, Sanghajban, Dzsiddában és Rijádban is átadták már a Supercoppa Italianát.
Érdekes lehet a „státusok szerinti” megoszlás is. A Juve 9 eddigi Szuperkupa mindegyikét bajnokként kiállva szerezte meg, „szimpla” kupagyőztesként egyszer mérkőzött csak, 1990-ben, amikor kikapott a bajnok Napolitól. (Több ízben duplázott, s emiatt a Serie A másodikjával kellett játszania.) Az Inter viszont 5 sikeréből „csak” négyet ért el a scudetto birtokosaként, az említett 2005-ös meccsen a Coppa Italia védőjeként lépett pályára Torinóban.
A bajnokság mostani kiírásában a milánóiak állnak jobban, vezetnek, egy mérkőzéssel kevesebből is 11 ponttal szereztek többet a rekordbajnok, -kupagyőztes és Szuperkupa-győztes zebráknál. Legutóbbi bajnokijuk a 9. fordulóban október 24-én 1–1-es döntetlennel ért véget, Dzeko 17. perces akciógólját Dybala a 89. percben könnyű síppal befújt büntetőből egyenlítette ki.
Ami az összeállításokat illeti, a Juvét Chiesa római súlyos sérülése igen rossz helyzetbe hozta, amúgy is sok problémája volt Allegrinek a csatárokkal az egész idény folyamán. (Nyilván Mancini kapitány is igen rosszul fogadta egyik fix támadója kiesését a portugálok elleni márciusi vb-pótselejtező előtt.) A fehér-feketéknek nélkülözniük kell az eltiltott Cuadradót és De Ligtet, Bonucci és Danilo meg csatlakozott az eddigi sérültekhez. Chiellini viszont visszatért a Covid-karantén után, az Olimpicóban még csak csereként szállt be, de a San Sirónban vélhetően ő vezeti ki az övéit a San Siro gyepére. (Az egészségügyi hatóságok fél házat engedélyeztek – még –  a találkozóra, ez mintegy 40 ezer nézőt jelent.) Allegri az elmúlt meccseken kényszernégyeseket állított a kapu elé. A Szczesny helyett védő Perrin előtt most a De Sciglio, Rugani, Chiellini, Alex Sandro kvartett kezdhet.
Simone Inzaghi viszont ritka kivételként teljes keretből válogathat. Dzeko is visszatért önkéntes karaténjéből, így ismét összeállhat életveszélyes duója Lautaro Martínezzel. Az esetleges variációkra a két dél-amerikai, Correa és az újra jó formába lendülő Alexis Sánchez nyújt alternatívát. A büntetését letöltő Calhanoglu is bevethető, emiatt alighanem Gaglirdini szorul a kispadra.
Az előzmények jó mérkőzést ígérnek, rá is férne a vírusroham-sújtotta olasz futballra, ahol azért meglehetősen ritkák a vérbeli kupacsaták a trófeamérkőzéseken – hátha ez lesz a szabályt próbáló kivétel!

Kapcsolódó

Inter–Juventus Szuperkupamúlt

Összesen: 1 mérkőzés, 1 Inter-győzelem / 1–0-s gólkülönbség. Milánóban: nem játszottak. A legutóbbi Szk-mérkőzésük: Juventus–Inter 0–1 (0–0, 0–0, 0–0). G.: Verón (2005. 8. 20.)
Legjobb Szk-szereplés:
győztes (5x: 1989, 2005, 2006, 2008, 2010), ill. győztes (9x: 1995, 1997, 2002, 2003, 2012, 2013, 2015, 2017, 2019)

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport1 17:15  Atalanta BC–Venezia FC (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); OLASZ SZUPERKUPA.  20:45 FC Internazionale–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)