Óvár: norvégiai dupla, első felvonás • SportTV

Óvár: norvégiai dupla, első felvonás

2022. 02. 04. 11:44    
Olvasási idő: 2 perc

A Covid és egyéb problémák, a roppantul besűrűsödő program miatt a mosonmagyaróvári női kézilabdacsapat három napon belül kétszer is Norvégiában mérkőzik meg első számú csoportellenfelével, a Sola HK-val.

Óvári edzés a csarnokban – egy nappal a mérkőzés előtt (Fotó:mkcse.huI

Az első mérkőzésre a norvégok hazai csarnokában, az Asenhallenben kerül sor. A vendéglátó együttes a feltörekvő klubok közé tartozik, a legutóbbi hazai bajnokságban a 3. helyen végzett és bejutott a kupadöntőbe is, ahol a BL-győztes Viperstől szenvedett verséget. Az óváriakhoz hasomlóan először vesz részt európai kupasorozatban, a főtáblára jutásért két, korábban jó nevű orosz csapatot, a Kubany Krasznodart (37–33, 31–24) és az Asztrahanocskát (36–24, 20–27) búcsúztatta. Legismertebb játékosa Camilla Herrem, aki Solában kezdte, s nagy vándorlások után (Byasen, Baia Mare, Holstebro, Vardar Szkopje) 2017-ben visszatérve vélhetőleg ott is fejezi be pályafutását. A pazar képességű balszélső a válogatottal olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett, klubjaival KEK-et nyert és BL-döntőt játszott.
“A legnagyobb motiváció számunkra, hogy a klub történetében először vehetünk részt Európa-ligában, s ezáltal igazi kihívást jelentő mérkőzéseken. Az ilyen meccseken a legélvezetesebb játszani és tudom, hogy a többi csapattársam is izgatottan várja őket. Úgy tudom, hogy a dán Viborg eddig kiválóan teljesített a szezonban, ezért őket tartom most a legesélyesebbnek az El megnyrésére. A mi csapatunknak egyelőre csak arra a mérkőzésre szabad koncentrálnia, ami éppen előttünk áll. Sok olyan fiatal játékosunk van, akiknek még nincs tapasztalata az Európa-ligában, szóval a legfontosabb számunkra az, hogy mindig alázattal, élvezettel és száz százalékot beleadva játsszunk” – idézte a világklasszis nyilatkozatát az óváriak honlapja.
Az A-csoportban eddig a Sola és az Óvár is legyőzte a négyes másik két együttesét, a francia Besancont és a horvát Lokomotiva Zagrebet. Hárommal jobb gólkülönbségével a norvég együttes vezet, de a pénteki és a vasárnapi ­– utóbbit Stavangerben játsszák – mérkőzésen az egymás elleni eredmény dönti majd el vélhetően a valóságos erősorrendet a táblázaton kettejük között. Amelyikük legalább három pontot szerez a másik ellen, valószínűleg a csoport élén végez. Mivel a negyeddöntőbe két csapat jut tovább, az is meglehet, hogy 4–0-s pontelosztással is továbbmegy akár a vesztes is, de ehhez a francia–horvát duónak is lesz egy-két szava.
Az óvári együttes tízórás utazás után csütörtök délutánra megérkezett Solába, este edzést is tartott a csarnokban Gyurka János vezetőedző.
Az EHF honlapja megállapítja, a két európai újonc csapat a legfiatalabbak közé tartozik, a Sola keretének átlagéletkora  22.1, az Óváré 23 év.
Papíron egyébként a pénteki találkozón a Mosonmagyaróvár lesz a pályaválasztó, a vasárnapi stavangeri meccsen pedig a Sola.

KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, csoportkör. Sport1 19:45 Motherson Mosonmagyaróvári KC–Sola HK (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Deli Rita és Borsos Attila)