Három magyar meccses európai kupaszombat • SportTV

Három magyar meccses európai kupaszombat

2024. 03. 23. 12:37    
Olvasási idő: 3 perc

Szokásos szombati kézimaratonink ezúttal négy élő meccset tartalmaz: két női Európa-liga-és egy BL negyeddöntő-visszavágót, valamint egy férfi Európa-kupa első mérkőzést, ugyanabból a fázisból. S persze cseppet sem mellékesen, sőt … három magyar együttest is!

A debreceniek francia kapusa bízik a norvégiai csodában (Fotó: dvsckezilabda.hu)

GLORIA–MOSONMAGYARÓVÁR (női El)

A magabiztos beszterceiek hazai pályán minden tétmeccset figyelembe véve ötmeccses nyerő sorozatban vannak, ráadásul ebben az idényben csak egyszer kaptak ki otthon, még tavaly szeptemberben.
Egyik csapats sem szerepelt még az El négyes döntőjében.
A Gloria játékmestere, Cristina Laslo az egész sorozat harmadik legjobb előkészítője, már 27 gólpasszt jegyez a szezonban.
Az óváriak tendenciája ellentétes. Ők négy legutóbbi tétmeccsüket egyaránt elvesztették, több mint egy hónapja nem nyert mérkőzést. A Mosonmagyaróvárnak jobb összjátékot kell produkálnia, hogy esélye legyen kétgólos hátránya behozására, noha az első mérkőzésen három perccel a vége előtt még az övék volt az előny.
„Még hatvan perc van hátra az EHF-döntőig. A szombati meccs ugyanolyan kemény lesz, mint a múlt hétvégén. Még semmi sem garantált, és ezt a játékot döntőként kell játszanunk. A legnagyobb dolog az, hogy itthon fogunk játszani, szurkolóink és szurkolóink az első perctől kezdve drukkolnak nekünk” – mondta Renata Lais de Arruda, a beszterceiek kapusa.
„Nyílt játékra készülünk, mert még semmi sem dőlt el. Ugyanúgy készülünk, mint az első meccsre. Csökkenteni akarjuk hibáinkat és kihasználni azok gyengeségeit” – vélekedett Tóth Gabriella, az óváriak irányítója.

STORHAMAR–THÜRINGEN (női BL)  

A Storhamar az egész idényben 16 győzelmet aratott és csupán egyetlen vereséget szenvedett hazai pályán, utóbbit a sorrendben háromszoros BL-győztes Viperstől a hónap elején a norvég bajnokságban. A hazaiak klubtörténetei tettet hajthatnak vége, korábban még sosem szerepeltek európai kupaküzdelemben a legjobb négy között.
Amikor a két csapat legutóbb Norvégiában játszott, a Storhamar szoros küzdelemben 32–30-ra győzött, négy esztendővel ezelőtt. A Thüringer HC játékosa, Anika Niederwieser a legtöbb blokkolást bemutató játékos az egész az egész kupasorozat mezőnyében. A vendégek idegenbeli formája változékony: csak két győzelmet arattak a legutóbbi öt, utazást követő találkozójukon.
„Nagyon kemény meccs lesz, amelyen a négy gól előny nem jelent sokat. Támadóan kell fellépnünk, és a győzelemért kell mennünk. Amikor múlt vasárnap Németországban találkoztunk a Thüringer HC-vel, jók voltunk  támadásban, amelyhez minden játékos nagyban hozzájárult. Fejlesztenünk kell a védekezésünket és a kapusteljesítményünket fel kell emelnünk a legmagasabb szintre. Kézilabdázóként ez lesz az egyik legnagyobb élmény számunkra, nagyon keményen meg fogunk dolgozni a final fourért” – nyilatkozta Eli Marie Raasok, a norvégok kapuvédője.

VIPERS–DVSC (női BL)  

A debreceni találkozón a DVSC kiválóan helytállt, de a hajrában diadalmaskodott a rutin. A norvég együttes negyedik final four-részvételét tervezi, nem mellesleg az előző hármat meg is nyerte. Anna Vjahirjeva, a hazaiak orosz zsenije 93 gólt szerzett már a BL-idényben, csupán eggyel kevesebbet, mint a góllistát vezető Valerija Maszlova a Brestből.
A norvég klassziscsapat legutóbbi 23 hazai meccséből 18-at megnyerte a BL-ben, ám ebben az idényben már hármat elvesztett. Legutóbb 2010–11-ben esett ki a regnáló bajnok az elődöntő előtt, akkor a HK Viborggal esett meg ez a csúfság.
A DVSC még sosem nyert európai kupameccset Norvégiában, eddig mind a négy meccsét elbukta a Baekkelagets, a Larvik, a Sola és a bergeni Tertnes ellen.
A párosítás győztese a Győri Audi ETO-val mérkőzik a negyeddöntőben.

„Szenzációs hangulatú meccset játszottunk vasárnap a Vipers ellen, történjen bármi a visszavágón ez örökre csodálatos emlék marad Szeretném, ha magunkkal vinnénk mindazt, amit a hazai meccsen mutattunk. Szükségünk lesz arra a lelkesedésre, a megalkuvást nem ismerő játékra, amit Debrecenben produkáltunk. Felkészültünk a visszavágóra, ki kell javítani azokat a hibákat, amelyeket hazai pályán elkövettünk. Ha ugyanolyan jól tudunk majd játszani, mint itthon, akkor megcsinálhatjuk…” – mondta a debreceni klubhonlapnak a csapat francia kapusa, Catherine Gabriel.

FTC–TATRAN (férfi Ek)

Csörgő Kristóf a Fradi-tábor támogatásában (is) bízik az eperjesiek elleni kupacsatán (Fotó: fradi.hu)

Az FTC-Green Collect a Tatran Presovot fogadja a férfi EHF Európa-kupa negyeddöntőjének első budapesti mérkőzésén. Az előző szezonban az Európa-liga férfi résztvevői történetük során először találkoznak egymással. Nehéz kihívás áll a Fradira, mivel a szlovákiai vendégek ebben a szezonban csak egy vereséget szenvedtek el – az előző fordulóban az FH Hafnarfjördur ellen –, ráadásul ötmeccses győzelmi sorozatban vannak. Az FTC-Green Collect azonban már a legutóbbi fordulóban a Besiktas Safi Cimento ellen aratott győzelmével bizonyított, és minden bizonnyal megpróbálja majd kihasználni az első mérkőzés előnyét, a közismerten lelkes szurkolótáboruk maximális támogatását.
A klubhonlapnak Csörgő Kristóf nyilatkozott a Veszprém elleni kupamérkőzésről (29–37) és az eperjesiekkel vívandó csatára is előre tekintett.
„Az volt a mérkőzés célja, hogy magunkra koncentráljunk és persze már a hétvégére is készültünk. Szerintem nagyon jó gyakorlás volt, sokat profitálhatunk belőle szombaton. Jó érzés volt visszatérni, örültem, hogy eljött ez a pillanat, főleg, amiért egy ilyen arénában, ilyen együttes ellen segíthettem a csapatot. Szerencsére a lábam már teljesen jól van, nincs semmi fájdalom, nem mondom, hogy olyan, mint régen, de közeledem hozzá. Nagyon nagy löketet tud adni a szurkolóknak a segítsége, és úgy gondolom, hogy erre most is szükség lesz. Itthon kezdjük a párharcot, ezért előnyt kellene szereznünk a visszavágóra!” – mondta az irányító.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, negyeddöntő, visszavágó. Sport1 13:45 CS Gloria Bistrita 2018 BN–Motherson Mosonmagyaróvár KC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 15:45 Storhamar Handball Elite–Thüringer HC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita).
NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, rájátszás, visszavágó. Sport1 17:45 Vipers Kritiansand–DVSC Schaeffler (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)
FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-KUPA, negyeddöntő, 1. mérkőzés. Sport1 19:45 FTC-Green Collect–Tatran Presov (kommentátor-riporter: Fülöp Marcell, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)