Magyar „házimeccs” és BL-döntő újratöltve • SportTV

Magyar „házimeccs” és BL-döntő újratöltve

2023. 09. 16. 12:31    
Olvasási idő: 2 perc

Az a ritka, sőt sportágtörténetileg az első olyan játéknap következik a kézilabda női Bajnokok Ligájában, amelyen három magyar együttes is pályára lép. A Győr és a Debrecen egymással játszik, a Fradira pedig a legutóbbi két kiírás győztese, a Vipers vár Norvégiában.

A szombati meccs sokak – köztük a Fradi klasszisa, Dragana Cvijics – szerint is egész más lesz, mint a 104 nappal korábbi BL-döntő (Fotó: fradi.hu)

GYŐR–DVSC

Mi több, az új formátumú (kétszer 8 csapatos csoportkör) lebonyolításban ez az első alkalom, hogy egy nemzetbeli csapatok mérkőznek meg egymással.
verte meg. Mindkét együttes megnyerte első mérkőzését, az Audi ETO Brestben diadalmaskodott, a Debrecen otthonában győzte le a Sävehofot. A DVSC amúgy mind a négy tétmeccsát megnyerte az új idényben: három bajnokit és a BL-nyitó csatát is. Szerdén mindkét csapat nyert a K&H Ligában, a Győr 38–24-re bizonyult jobbnak az MTK Budapestnél, a DVSC 30–19-re a NEKA-nál. Az ETO legutóbb 39 (!) meccség megnyerte a hajdúsági csapat ellen, amely legutóbb magyar bajnokin 2008-ban verte meg a zöld-fehéreket.

A szokásos meccs eleji győri fogadkozás. Meglesz-e a második siker is a második BL-találkozó, a  magyar-magyar csoportmeccs uán is? (Fotó: gyorietokc.hu)

Rika Duijndam, a győriek egyik kapusa nyilatkozatát idézi az EHF BL-honlapja: „Igazán különleges, amikor egy európai kupamérkőzésen azonos ország csapatai találkoznak egymással. A győzelemért fogunk küzdeni, de minden bizonnyal ők is mindent megtesznek azért, hogy megnyerjék a meccset.”
A debreceniek klubsite-ja Hámori Konszuelát szólaltatta meg: „Hosszú volt az út, ennek ellenére frissek vagyunk jó állapotban van a csapat, bízunk benne, hogy jól fog sikerülni a szombati BL-meccs…  A Győr otthonában mindig nehéz játszani, szinte lehetetlen nyerni, úgyhogy ebben a szezonban először nem esélyesként lépünk pályára. De tavaly a két bajnokin és a Magyar Kupa elődöntőjében is nagyon közel voltunk az ETO-hoz, ha ezúttal is szoros mérkőzést tudunk játszani, akkor a végjátékban bármi megtörténhet.”

VIPERS–FTC

Az előző kiírás június 4-ei döntője ismétlődik meg a párosításban. Nem elhanyagolandó körülmény, hogy a finálét Budapesten, az MVM Dome-ban játszották, a szombati csoportmeccsre Kristiansandban, a Vipers otthonában kerül sor.
Mingkét csapat nehezen kezdte az új idényt – egyformán vereséget szenvedtek a nyitó fordulóban. A regnáló bajnok Vipers kilencmeccses győzelmi sorozatát szakította meg az Ikast Dániában (30–26), az FTC súlyos, 13 gólos vereséget szenvedett Érden a Metz Handballtól. A norvég címvédő hat esztendő alatt csak két meccset veszített el a csoportkör második napján: 2018-ban az FTC, egy évre rá a Podravka ellen, mindkétszer idegenben. A májusi final four All Star-csapatának jobbszélsője, Angela Malestein (FTC) vezeti a BL góllistáját az első nap után 9 találattal, holtversenyben a metzi Chloe Valentinivel. A Fradi a nagy vereség után a hazai bajnokságban azért sikerélményt is átélt, hazai pályán a Mosonmagyaróvárt győzte le 30–27-re.
„A Vipers ebben a szezonban is az egyik legjobb csapat. Sokat akarunk fejlődni a múlt héthez képest, és ismét a legjobb harci szellemet kell mutatnunk a Bajnokok Ligájában. Van néhány világklasszis játékosuk, de mi meg fogjuk találni a legjobb tervet a megállításukra” – mondta Martin Albertsen, az FTC dán edzője.
„Már alig várjuk, hogy lejátsszuk ezt a meccset. Nagyon tapasztalt csapattal állunk szemben, sok a tapasztalt játékosa. A védekezésben fel kell készülnünk arra, hogy megállítsuk a nagyon erős támadósorát, és a saját erős ségeinket kell pályára tennünk. Számunkra a legfontosabb, mint mindig, hogy magunkra koncentráljunk, ugyanakkor felkészüljünk arra is, amit az ellenfél hoz a játékba” – ez pedig Hlavaty Tamás, a norvégok magyar származású szlovákiai edzőjének a véleménye. A Fradi honlapján Dragana Cvijics is kifejtette várakozásait: „Ez most egészen más meccs lesz, mint a BL-döntő volt, más a tét is, illetve több játékos is távozott a csapatból – mondta a Fradi beállója, aki maga is óriási átakuláson ment át az elmúlt időszakban. „Lundéval szemben jól kell céloznunk, Vjahirjevát pedig meg kell állítanunk, hiszen szinte minden támadás rajta megy keresztül.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2. forduló. Sport1 15:15 Győri Audi ETO KC–DVSC Schaeffler (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, műsorvezető: Petur András, riporter: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–FTC- Rail Cargo Hungaria (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Tóth Tímea)