Az ETO útban a kilencedik final four felé • SportTV

Az ETO útban a kilencedik final four felé

2024. 05. 03. 23:44    
Olvasási idő: 2 perc

A futballal ellentétben a női kézilabda BL-ben nem maradtak változatlanok a nap-párok. Így két csapatunk negyeddöntő-visszavágója az első meccshez képest külön játéknapra került. Így legalább a hétvégén szombaton és vasárnap is szoríthatunk a sporttörténeti ismétlésért, hogy ismét két zöld-fehér csapatunk szerepelhessen a budapesti final fourban, amelynek mindkét nembéli sorsolását a Sport TV stúdiójában ejtik meg kedd délután.

Ehhez a kristiamsandi örömhöz megszólalásig hasonlót szertnénk látni szombat este az Audi Arenában is (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

METZ–CSM

Háromgólos hátrány behozása a franciák feladata, hiszen vasárnap 27–24-re veszített Bukarestben.
Hazai pályán a Metz 45 mérkőzéséből csupán ötször kapott ki a Bajnokok Ligájában. A CSM 2016-ban elnyerte a trófeát, de 2018 óta nem sikerült eljutnia a final fourba, a legutóbbi négy alkalommal egyaránt a negyeddöntő jelentette a végállomást. A balátlövő Cristiana Neagu a sorozat történetének második legeredményesebb játékosa, három találat hiányzik neki, hogy sorozatban negyedik egymást követő évben is elérje a százgólos határt.
Hatadou Sako, a franciák kapusa – aki az első meccsen is kiválóan védett – , hárította a legtöbb lövést az idényben, 180-at, 36.8%-os hatékonysággal.
A Metz kétszer jutott el a final fourba, 2018–19-ben és 2021–22-ben, vagyis első alkalommal a CSM negyeddöntőből kiesése után.
„Úgy érzem, nyugodt és stabil a csapat, és talán ez tesz minket olyan erőssé, hogy nagyon jól kijövünk, összetartóak vagyunk, és szerintem ez a különbség a meccseken. Az idei szezonban lejátszott meccseinkre is gondolok, sokféle forgatókönyvvel. Hátrányban voltunk a Nantes ellen, és visszatértünk. Előnyben voltunk az FTC ellen, és a végén ők jöttek vissza. Biztos vagyok benne, hogy ez segíteni fog nekünk a következő meccseken” – mondta Chloé Valentini, a metziek balszélsője.

GYŐR–VIPERS

Kari Brattset Dale az idényben 45 gólt szerzett, a Vipers ellen Kristiansandban négyet ebből (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

A győriek mindössze négy mérkőzést veszítettek el 8 vagy több góllal BL-történetük során, ezt kellene megismételnie a Vipersnek, ha fordítani akar. A magyar rekordbajnoké a legtöbb részvétel (8) a final fourok történetében, csak a második budapestire nem sikerült eljutnia (a későbbi 3. Vardartól esett ki a negyeddöntőben).
A norvégok jobbátlövője, Anna Vjahirjeva 107 góllal az BL idei gólkirálya, egyike annak a három játékosnak, akiknek három számjegyű találata van már az idényben. A Vipers kapusainak a legjobb a védési hatékonysági mutatója az egész mezőnyben, 243 lövést hárítottak, amely 33.3%-os effektivitásnak felel meg. A norvég együttes a második lehet a négyes döntős időszakban, amely védőként nem jut el a következő évben a final fourba, (Az első ilyen a Győr volt 2015-ben.)
„Nagyon örülök a Vipers elleni hétgólos győzelemnek. Ez azonban mit sem változtat eredeti terveinken, mert egy rendkívül veszélyes csapatról beszélünk, amely hét vagy több gólos győzelemre is képes idegenben. Erre fel kell készülnünk. Úgy kell kezelnünk ezt a játékot, mintha nulláról indulnánk” – előlegezte meg csapata kiindulópontját Per Johansson, az Audi ETO nemrég a csapatot átvevő vezetőedzője.
„Az első meccstől újra kell kezdenünk, és a topon kell lennünk. Nincs más választásunk, hiszen támadnunk kell, okosabbnak kell lennünk, gyorsabban kell játszanunk és jó helyzeteket kialakítanunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ugyanazokat a hibákat kövessük el, mint a múlt hétvégén. Most már nincs veszteni valónk, és úgy mehetünk Győrbe, hogy szabadon és nagyon kis nyomással játszhatunk. Remélem, meg tudjuk mutatni, hogy sokkal jobb csapat vagyunk, mint amit a hazai meccsen előadtunk” – fogadkozott Marta Tomac, a norvégok irányítója.

 NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. Negyeddöntő, visszavágó. Sport1 15:15  Metz Handball–CSM Bucuresti (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és ifj. Kiss Szilárd); Sport1 17:45 Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: ifj. Kiss Szilárd)