Fel az aranyért és a bronzért! • SportTV

Fel az aranyért és a bronzért!

2023. 06. 04. 13:08    
Olvasási idő: 2 perc

A fergeteges hangulatú elődöntő nap után az MVM Dome-ban az arany és a bronz megszerzése a tát a női kézilabda Bajnokok Ligája final fourjában. Mindkét meccsen érdekelve van az egyik csapatunk, az ötszörös győztes ETO most a bronzért száll harcba, az újonc négyes döntős FTC pedig két „történelmi” ezüst után az új formátumban először a trófeáért küzdhet – az elmúlt két kiírás győztese ellen.

Ilyen Fradi-örömre vágyunk a döntő után is! (Fotó: ehfcl.eurohabdball.com)

GYŐR–ESBJERG

A harmadik helyes mérkőzés.mint minden hasonló lebonyolítású tornán, a „csalódottak csatája”. Az előzetesen inkább a döntőbe várt két együttes közül az ETO a budapesti négyes döntők 9 éves históriájában nyolcadszor fellépve 4 arany, 2 ezüst és egy bronz után továbbra sem szeretne érem nélkül maradva, azaz győztesen fejezné be a tornát. A dán Esbjergnek pedig számára a legrosszabbkor szakadt meg a 21 tétmeccses győzelmi sorozata, s továbbra sem nyert még meccset a négyes döntőben. Korábban csak a Buducsnoszt kapott ki négyszer egymás után a final fourban: 2016-ban és 2017-ben végzett egymás után a negyedik helyen.

A két együttes a csoportkörben kétszer is megütközött. Mindkétszer az ETO győzött, 31–29-re Dániában, 29–28-ra pedig Győrött február 11-én. (Ezután kezdődött meg a dánok győzelmi sorozata.)
Egy egyéni címért azonban harcban áll a csapat norvég csillaga, Henny Reistad: a szombati világrekord nézettséget hozó elődöntőben 7-szer talált a Fradi kapujába, azzal 137 találattal vezeti a sorozat idénybeli góllistáján és a final fourokban 55-nél tart, ha a Győr ellen háromszor eredményes lesz, a négyes döntők örök góllövőlistáját holtversenyben 57 góllal vezető Nycke Groot és Görbicz Anita elé kerül. A magunk részéről nem bánnánk ezt az előzést, ha a végén a győri lányok nyakába akasztanák a bronzérmeket…

VIPERS–FTC

A Vipers célja, hogy utolérje a Győrt: csak az ETO volt képes 2017 és 2019 között három egymás utáni győzelemre a final fourban.  A Fradi érte el a legtöbb vereség ellenére a nagydöntőt: egyetlen finalista sem kapott ki 7-szer abban az idényben, amelynek a végén megmérkőzhetett a trófeáért.
Mindkét csapat harmadik döntőjét játssza a legértékesebb európai serlegért: a Vipers megnyerte az eddigi két döntőjét (tavaly a Győr, tavalyelőtta Brest-Bretagne ellen), a Fradi elvesztette mindkettőt (még a BEK-korszakban, 1971-ben Pozsonyban 11–9-re kapott ki a győzelmi rekorder Szpartak Kijevtől és 22 éve, 2001-ben a macedón Kometal Szkopjétől itthoni kétgólos siker után Szkopjében veszített négy góllal). Most fordulhatna a kocka!…A Fradi irányítója, Andrea Lekics ötödik döntőjét játszhatja, az eddigi négyből egyet megnyert az ETO-val 2013-ban, s háromszor vesztett, ebből kettőt már a final fouros formátumban a Vardar játékosaként.
A Vipers kapusa Katrin Lunde az egyetlen játékos, akinek 7 BL-trófeája is van, a norvég csapat kapusaként harmadszor szerezhetné meg a büszke címet.
A két együttes 8-adszor találkozik a BL-ben, hatszor a Viking nyert, kétszer a Fradi, egy döntetlen mellett. A legutóbbi két találkozón már ebben az idényben 26–26-ot játszottak Érden, a norvégok viszont 27–26-ra nyertek Kristiansandban.
Elek Gábor edző 16 esztendő után a döntőt követően búcsúzik a Ferencvárostól, Kérdés, 100 európai meccsgyőzelemmel – annyiadik sikere volt a szombati Esbjerg elleni – vagy 101-gyel. Utóbbi nem kerek szám, de mi arra voksolnánk!…

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA NÉGYES DÖNTŐ, Budapest, MVM Dome. Sport1 14:00 a négyes döntő 2. napjának felvezető műsora; Sport1 15:00 Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg a 3. helyért (kommentátor: Bartha Zoltán) ; Sport1 17:30 Vipers Kristiansand–FTC-Rail Cargo Hungaria döntő (kommentátor: Méhes Gábor, riporterek: Fülöp Marcell és Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértők: Borsos Attila, Deli Rita és Tóth Tímea)