Kegyetlen skandináv akadály női BL-csapatainknak • SportTV

Kegyetlen skandináv akadály női BL-csapatainknak

2024. 04. 27. 07:52    
Olvasási idő: 3 perc

Tavaly mindkét magyar női sztárcsapat bejutott a női kézilabda BL budapesti final fourjába. Elvileg ez idén is megtörténhet, de roppant nehéz lesz. A Fradinak a 2023-as elődöntőben szuperbravúrral legyőzött dán klassziscsapat, az ETO-nak az elmúlt három alkalommal győztes norvég együttes testén keresztül vezet az út az MVM Dome-ba.

Andreja Lekics zsenije akár győzelmet is érhet Érden (Fotó: ehfcl.eurohndball.com)

FTC–ESBJERG

A versenyben lévő nyolc csapat közül a Fradinak van a legtöbb veresége  – 9 – , ennek ellenére 59–56-os összesítéssel, bravúros idegenbeli teljesítménnyel túljutott a Bresten.  Az Esbjerg alanyi jogon jutott a negyeddöntőbe, hiszen a második helyet szerezte meg a B-csoportban 22 ponttal, ugyanannyival, mint a csoportelső Metz.
A Fradi jobbátlövője Klujber Katrin a második legjobb gólszerző az egész BL-mezőnyben 91 találattal, az Esbjerg két legeredményesebbje két világklasszis norvég, Nora Mörk (81) és Henny Reistad (71). A dán együttes sorozatban harmadik final four-szereplésére hajt, az FTC tavaly játszott először, most ismételne a négyes döntőben. A csoportkörben már megmérkőztek oda-vissza, mindkétszer az Esbjerg győzött 27–23-ra és 33–28-ra.
„Szuper kemény meccs lesz, hatalmas intenzitással és idegekkel. Az elmúlt években sokat játszottunk egymás ellen, ebben a szezonban is fölényben voltunk, de tavaly még így is legyőztek minket a final fourban”– ­nyilatkozta  Jesper Jensen, a dánok vezetőedzője.
„Megvan a tervünk Reistad, Breistöl, Mörk, illetve beállóban Iversen ellen is, de az Esbjergnek összességében nagyon erős kerete van, a világklasszis szélsőikről sem feledkezhetünk meg. Szóval, nekünk az egész csapat ellen megoldást kell találnunk, de tény, hogy Reistad az egyik kulcsjátékosuk, meg kell próbálnunk alkalmazkodni hozzá. Fontos lesz, hogy a védekezésünk stabilan álljon a lábán, ez adhat önbizalmat és lendületet a támadásokhoz is” – elemezte taktikailag a meccset Allan Heine, az FTC vezetőedzője a klub site-ján.

VIPERS–GYŐR

A Vipers a DVSC-vel elbánt a rájátszásban, reméljük, a Győrrel nem fog menni (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

A győriek új vezetőedzője. Per Johansson bemutatkozik a BL-ben az ETO élén, miután márciusban váltotta a dán Ulrik Kirkelyt. A két csapat a hat legutóbbi befejezett BL-kiírás győztese (a Covid-évben nem fejezték be a küzdelmeket), az előbbi hármat az Audi ETO, az utóbbi hármat a Vipers nyerte meg. A két legutóbbi final fourban is megütköztek Budapesten: mindkétszer a norvég együttes nyert, tavalyelőtt a döntőben, tavaly az elődöntőben. A norvég klub adja a most folyó idény első számú gólkirályjelöltjét: Anna Vjahirjeva 103 gólt szerzett eddig.
A Győr kapott ki legkevesebbszer az idényben, mindössze kétszer. és a legtöbb pontot (23) szerezte a csoportkörben. A Vipers ezzel szemben 16 meccséből csupán csupán 8-szor győzött, 6 vereséget szenvedett, amely a legtöbb, amennyit BL-szereplése kezdete óta egy idényben bukott.

„Mióta megtudtuk, kivel játszunk, az jár a fejünkben, hogy ez a nagy feladat. Alig várjuk, hogy telt házas arénában játszhassunk, forró lesz a hangulat, és 200 százalékos erőfeszítéste kesz szükségünk a küzdelemben. Általában a szellem és a szív a legfontosabb; és ha ezeket a dolgokat hozzuk a szilárd védelem mellé, akkor szerintem jó esélyünk van a győzelemre” – nyilatkozta Luisa Schulze, a kristiansandiak beállója az EHF BL-honlapjának.
A győriek klubhonlapja megszólaltatta a csapat mesterét és egyik norvég világklasszisát is.
„A nagy meccsek hajtanak, ahol minden vagy semmi a tét. A csapatban mindenki tisztában van ennek a mérkőzésnek a súlyával és a jelentőségével, olyan játékosokkal dolgozom, akiknek mindene a győzelem. A címvédővel állunk szemben, és tudjuk jól, hogy a lehető legjobb teljesítményre lesz szükségünk a győzelemhez” – nyilatkozta Per Johansson vezetőedző.

„Új edző irányítja a csapatot, szóval sok mindenről kell beszélnünk, apróságokról, amelyeken finomítani szeretnénk a szombati összecsapás előtt. Tudjuk, hogy a Vipers erős csapat. Sok mindenre fel kell készülnünk, de úgy gondolom, jól haladunk, és a lehető legjobban kihasználjuk ezt a hetet. Természetesen mindig motivációt jelent egy norvég csapat ellen játszani. Tudjuk, hogy nagyon erősek, és mint az összes norvég csapat, sokat futnak. Úgy gondolom jó formában vannak. Sztárjátékosaik vannak minden poszton. Úgyhogy erre készülünk, és nagyon várjuk, hogy Norvégiában játszhassunk. Szerintem nehéz feladat vár ránk abban az arénában. Sokat jelent ez a párharc, mindent ebben az idényben, mert eddig semmit nem nyertünk, és ez az utolsó esélyünk, hogy a magasba emeljünk egy trófeát. Nagy céljaink és elvárásaink vannak, úgyhogy ez a két mérkőzés mindannyiunknak sokat számít” – mondta a pályafutását nyártól éppen a Vipersben folytató Silje Solberg.
A meccset kiküldött stábbal tálaljuk nézőinknek, munkatársaink a messzi Kristiansandból jelentkeznek a szupertalálkozó apró részleteivel (is).

Későn este felvételről a férfi Bundesliga ötödik és második helyezettjének várhatóan magas színvonalú mérkőzésével zárjuk le a kézilabdaszombatot.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA. Negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 15:15  FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg (kommentátor: Bartha Zoltán,  riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita); Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Deli Rita)
FÉRFI BUNDESLIGA. Sport2 23:00  Melsungen–Füchse Berlin (felv., kommentátor: Bartha Zoltán)