Nyolc forduló után újra élre állna a Milan • SportTV

Nyolc forduló után újra élre állna a Milan

2022. 02. 13. 03:53    
Olvasási idő: 6 perc

A négy vasárnapi olasz bajnoki mérkőzésünk egyikén ott a lehetőség az élen váltásra, a Milan előzhet abszolút pontszámban. A nap záró találkozója „BL-es rangadó”, az 5. Atalanta fogadja a 4. Juvét – s mint tudjuk, a negyedik alatt húzzák meg a Bajnokok Ligáját az Európa-ligától elválasztó vonalat.

Kessié újra a Milanért játszhaz a köüzel három hetes ANK-kihagyás után (Fotó: Getty Images)

MILAN–SAMPDORIA

Kecsegtető lehetőség a vörös ördögök előtt. Legutóbb a 16. forduló után vezettek (meg legelőbb is, előttük az Inter, a Lazio, a Roma, majd sokáig a Napoli, azóta meg az Inter a „virtuális király” ebben az idényben. Pazar hetet zárhatnak a lombardok, hiszen előbb a városi rangadót nyerték meg az Inter ellen, majd könnyedén kiütötték a kupából a Fiorentinát, s ha nyernek, át is vehetik ideiglenesen a vezetést. (A vesztett pontok tekintetében még mindig a bajnok áll a legjobban, csak éppen a halasztott meccsét még meg kellene nyernie Bolognában, ha majd végre lejátsszák a találkozót…)
Annak ellenére, hogy az idényben hazai pályán az átlagnál többet botlott a Milan, a több mint kétgólos átlag alapján vélelmezhető, hogy meglesz a Samp ellen is a három pont, s vele a váltás is az élen. Ráadásul a csapat számra enyhébbnek tűnő meccssorozat következik, a Salernitana és a Sam után az Udinese jön, s csak március elején jön majd a kupaelődöntő első felvonása, s csak aztán kell Nápolyba utazni.
A Sampdoria hosszas negatív sorozatnak véget vetve nyert 4–0-ra a Sassuolo ellen a múlt héten. Az ismételten kinevezett Giampaolo mester visszatérése meghozta a kívánt hatást, a mérkőzés két szélén Caputo és Candreva talált be, közte meg a frissen érkező Andrea Conti és Sensi is eredményes volt. 1987óta először a harmadik egymást követő győzelmet is célul tűzte ki a ligúriai gárda, bár az az előző kettőnél sokkalta nehezebbnek ígérkezik.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan 52 pontot gyűjtött eddig az idényben, ilyen sok a 3 pontos győzelem bevezetése (1994) óta csak háromszor sikerült (1995–96, bajnokok lettek, 2003–04, bajnokok lettek és 2020–21, 2. hely  a végén). 2. A Sampdoria legutóbb 4–0-ra nyert a Sassuolo ellen, két egymást követő győzelmét novemberben aratta, két egymás utáni kapott gól nélküli mérkőzését pedig 2018 májusában játszotta a Serie A-ban. 3. Zlatan Ibrahmovic 7 gólt szerzett eddig a Samp ellen, ebből két dupla is akadt, egy-egy az Inter és a Milan színeiben; a svéd nélkül játszva a csapat nem vesztett mérkőzést az idényben (8 gy., 1 d.), győzelmi átlaga 89%-os, vele 53%-os a percent, 8–3–4-es meccsmérleggel.

Kapcsolódó

Milan–Sampdoria bajnoki örökmérleg

Összesen: 129 mérkőzés–66 Milan-győzelem–32 döntetlen–31 Sampdoria-siker / 212–120-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 128–66–31–30 / 212–119. Milánóban: 64–40–12–12/ 113–48. Milánóban a Serie A-ban: 63–40–12–11 /113–47. A párosítás legjobb gólszerzői: Gunnar Nordahl (Milan) 11 gól, Altafini és Gianni Rivera (Milan) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Sampdoria–Milan 0–1 (0–1). Gól: Brahim Díaz (2021. 8. 23.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 1–0 (2021. 8. 23., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021.4. 3.); a legutóbbi Sampdoria-győzelem: 0–1 (2019. 3. 30.). Házi gólkirály: Zlatan Ibrahimovic 8, ill. Antonio Candreva 7 gól

VERONA–UDINESE

Giovanni Simeone november után üörvendene végre egy bajnoi gólnak (Fotó: Getty Images)

Januári emiliai ellenfelekkel szembeni győzelmei után a Verona visszatért Torinóba, ahol kikapott a megújulóban lévő Juvétól. Bár most a második gólt a 61. Percben kapta, később még jobban kellene vigyáznia, mert az utolsó negyedórában az ő kapujába találtak be a legtöbbször, 15-ször  az ellenfelek. Az előny megtartása amúgy is kritikus. A Hellas vesztette a legtöbb pontot nyertt állásból az egész mezőnyben. Viszont a vezetés megszerzésre a gyakorisági statisztika alapján elég jó az esélye: 17 hazai találkozójából csupán kettőt vesztett el az Udinese ellen.
Még ha legtöbb venetói útjukról az udineiek csak ritkán tértek haza egy pontnál többel, mégis legutóbbi 10 Verona elleni meccsükből csak egyet vesztettek el, közben 7-szer gólt sem kaptak. Ezt mintegy átvitték közelmúltjukra is, gól nélküli remit játszottak a Genoával, aztán 2–0-ra verték meg a Torinót. Igaz, az is csaknem gól nélkül végződött, de aztán a hajrában Nahuel Molina vezetész szerzett, Puscetto pedig egy higgadt büntetővel beállította a végeredményt. A csapat ugyan biztató 9 pontos távolságban van a kiesőzónától, de elsősorban a Covid miatt igen zaklatottan nyitotta meg az új évet. Kiesett a kupából, majd a következő két bajnokiján nem tudott gól szerezni.  Legutóbb két és fél éve nem szerzett gólt három egymás követő idegenbeli meccsén, ezt a sorozatot megszakítaná, egyben elérné harmadik győzelmét az idényben házon kívül. Ehhez persze az is kell, hogy Giovanni Simeone ismét ráleljen a góllövés ösvényére. Noha legeredményesebb szezonját futja, november óta nem talált be a kapuba, s éppen az Udinese ellen 11 meccsen csak egyszer talált be. Egyszerre tehát két rossz sorozatát szakítaná meg, kérdés, sikerrel jár-e.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Miután első négy hazai meccsét megnyerte a Verona Igor Tudor irányításával, a következő ötből csak egyszer tudott győzni. 2. A Hellas 20 pontot vesztett el megnyert állásból az idényben, ez a legmagasabb adat a ligában, ennél többet (25) csak egyszer (2019–20) pocsékolt el a veronai csapat. 3. Azon 9 csapat közül, amelyek ellen Simeone 10 vagy több mérkőzést játszott, az Udinese ellen volt a legkevesebb találathoz közvetlen köze (gólszerzés vagy assziszt), a Verona jelenlegi csatára 11 találkozón csupán egyszer talált be a friuliaiak kapujába.

Kapcsolódó

Verona–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 61 mérkőzés–19 Verona-győzelem–22 döntetlen–20 Udinese-siker / 88–96-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 35–11–13–11 / 44–51. Veronában: 30–13–12–5 / 45–29. Veronában a Serie A-ban: 17–8–7–2 / 23–15.  A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Poggi  (Udinese) 5 gól, Luca Toni (Verona), valamint Antonín Barak (Udinese és Verona) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Verona 1–1 (1–0). Gól: Success, ill. Barak-11-es (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 1–0 (2020. 9. 27.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 10. 27., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 0–2 (2021. 2. 7., Udinében). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 12 gól, ill. Beto 8 gól

SASSUOLO–ROMA

Mhitarjan alighanem kezdő lesz, Somurodov csereként segítheti jó eredményhez a Romát (Fotó: Getty Images)

Noha a Roma legutóbbi három Srie A-meccséből egyet sem vesztett el, s a hét végén negyedik bajnokiján maradhat veretlen, számos szurkolója és idényes vezetőedzője sem lehet elégedett.
Néhány nappal azután, hogy a Genoa kihúzott egy 0–0-t az Olimpicóban. A sárga-pirosak 2–0-ra kikaptak a San Siróban, s odalettek 2008 óta újabb kupadiadalról szőtt álmaik. Mourinho bátortalannak nevezte játékosait, de a Roma a bajnokságból is európai kupahelyre vágyik.  A városi rivális Lazio társaságában 6 ponttal van elmaradva az utolsó BL- helyen tanyázó Juventus mögött, de újabb idegenbeli győzelmek is kellenek a felzárkózáshoz. A vasárnapi Reggio Emilia-i kirándulás előtt összesen 17 meccsből csak egyszer kapott ki a Sassuolótól, a fordított párosításban is győzött legutóbb Rómában.
A Sassuolo vesztét szeptemberben El Shaarawy gólja okozta, idegenbeli formája alapján a legjobb nyolcban van a ligában. Hazai teljesítménye azonban nem megfelelő, mindössze háromszor nyert a Mapeiben az elmúlt 10 meccsből.  A múlt heti Sampdoria elleni 0–4-es fiaskó és a hét közi kupakudarc a Juvétól azt látszik előre vetíteni, ebben az idényben neház lesz a legjobb 8-ban maradnia a csapatnak. Bár a Samp-kudarc után az Allianzban sokáig nyílttá tudták tenni a meccset, Dionisi fiai a szerencsétlen 88. perces Tressoldi-öngól miatt elmulasztották a hosszabbítás élehetőségét, s persze megkapták a kegyelemdöfést is a Juve újdonsült gólgépétől, Dusan Vlahovicstól.  Mivel a legutóbbi hazai meccsüket is elvesztették (2–4) a Verona ellen, a fekete-zöldek elkerülnék az egymást követő két otthoni vereséget, de figyelmeztető, hogy legutóbbi 9  Mapeiben lejátszott meccsük egyikét sem úszták meg kapott gól nélkül.
Zaniolo sárgái miatt nem játszhat, valószínúleg a szeptemberi győztes találat elérője, El Shaarawy lesz Tammy Abraham csatártársa. Akár kezdhet is Pellegrini, aki hosszú szünet után a kispadra már leülhetett legutóbb. A Sassuolo néhány helyen vátoztathat a kupában elbukó együttesén. A fő adu ász azonban Berardi, aki Roma elleni legutóbbi négy meccsén négy gólban is benne volt, s etr szívesen folytatná tovább.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma a fordított párosításban 2–1-re legyőzte a Sassuolót, egyedül a 2016–17-es  idényben volt rá példa, hogy a sárga-vörösok mindkét meccsen legyőzzék a fekete-zöldeket. 2. A farkasok csapata az egyetlen, amely idegenben nem játszott döntetlent az idényben (5 gy., 6 v.), rajta kívül az öt európai topligában csak a Mainz és az Aston Villa áll így a saját bajnokságában. 3. Domenico Berardi legutóbbi 4 meccsén 2-2 gólig és gólpasszig jutott, ő az egyetlen a ligában, aki 9 gólja mellett 9 gólpasszt is adott. A Roma ellen is fennáll a 2+2-es gól+gólpassz mérlege az elmúlt négy egymás elleni találkozójukon.

Kapcsolódó

Sassuolo–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–1 Sassuolo-győzelem–7 döntetlen–9 Roma-győzelem/ 18–33-as gólkülönbség. Sassuolóban: 8–1–2–5 / 7–15. A párosítás legjobb gólszerzői: Edin Dzeko (Roma) 5 gól, Domenico Berardi (Sassuolo) és Mohamed Szalah (Roma) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Sassuolo 2–1 (1–0). Gólok: Cristante, El Shaarawy, ill. Djuricic (2021. 9. 12.). A legutóbbi bajnoki Sassuolo-győzelem: 4–2 (2020. 2. 1.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 4. 3.); a legutóbbi Roma-győzelem: 1–2 (2021. 9. 12., Rómában). Házi gólkirály: Domenico Berardi 10, ill. Tammy Abraham 10 gól

ATALANTA–JUVENTUS

Luis Muriel 16. meccsén szeretné belőni eéső gólját a Juventusnak (Fotó: Getty Images)

Kissé hullámvölgybe került az Atalanta, a hétközi kupameccsen már a negyedik győztes gól nélküli 90 percét játszotta végig. A Gewiss Stadionban elszenvedett vereségük óta, ahol a fehér-feketék sorban hazai meccsüket játsszák, javítaniuk kell csapnivaló formájukon, hiszen 12 meccsükből csupán hármat sikerült megnyerniük. Ezzel az otthoni táblázaton csak az alsóházban foglalnak helyet. A Gasperini-együttes a kiesőben lévő Cagliaritól a múlt vasárnap kapott ki, amikor Musso kapust is kiállították. Bár a kupadöntőben kikapott a Juvétól, a legutóbbi két bajnokijukon kétszer is kapott gól nélkül verte meg a rekordbajnokot, s most esetleg a harmadik csapat lehet, amely háromszor egymás után meg tudja verni a zebrákat az elmúlt évtizedben. Duván Zapata sérülése jelentősen hozzájárult a korábban oly szapora góltermés elapadásához.
A legójabb felfutás közepette a Juventus folytatja a trófeahajszát, ezúttal a kupagyőzelemhez került egy lépéssel közelebb. Bár mindenki Tressoldo szerencsétlen öngólját emlegeti, a védő sikerében megkerülhetetlen Vlahovics szerepe, aki második Juve-meccsén második gólját is megszerezte, a bajnoki góllista élén egyébként együtt áll a Lazio korábbi gólkirályával, Ciro Immobilável, 18 találattal. Érkezése után csapata versenyben lehet további trófeákért, ha már nélküle a szuperkupa-párbajt el is vesztette az Interrel szemben.  Talán még a scudetto visszaszerzése sem teljesen reménytelen, mi több, a BL-ben is áll az együttes, amelyben hamarosan az El-védő Villarreallal méri össze tudását. S nemsióokára jön a városi derbi az utóbbi időkben megerősödött Torino ellen is. Legutóbbi árom Serie A-találkozóján gólt sem kapott a Juve, amely 10 meccs óta veretlen a Serie A-ban. Most Bergamóba látogat egy kissé bizonytalan házigazdával megmérkőzni, amely ellen azért novemberben kikaptak 1–0-ra, s annak emléke azért még erősen él mindkét csapat játékosaiban.
Allegri egy-két helyen változtathat győztes kupacsapatán, Danilo és Szczesny alighanem visszatér az kezdőcsapatba. Vlahovics minden bizonnyal kezd – századszor is a bajnokságban – egy olyan csapat ellen, amelynek kapujába négyszer is betalált korábban. Morata és Dybala közvetlen versenyben áll a csapatba kerülésért. Allegri valószínűleg választ Rabiot és McKennie között, viszont Chiellini és Chiesa továbbra is bevethetetlen, Bernardeschi viszont már elég fitt, hogy a kispadra leüljön.
Az Atalanta viszont aggódhat Palomino és Pezzella erőnléte miatt, Zapata meg akár az idény végéig is kieshet. A másik kolumbiai csatárcsillag Muriel 15 próbálkozásból egyszer sem talát be a Juve kapujába, de mégis valószínűleg ő vezeti a hazai rohamokat, akár Malinovszkij, akár Boga támogatásával, aki az első meccsén gólt szerzett a hét közepén. Musso kapust eltiltották a múlt heti kiállítása miatt, így Francesco Rossi vagy Sportiello védi a bergamóiak kapuját a rrangadón, amely megállíthatja vagy tovább repítheti a lendületbe jött Juventust.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta második alkalommal győzheti le egymást követő két alkalommal otthon a Juvét, ez korábban csak 1954-ben és 1955-ben sikerült neki. 2. Azon 20 csapat közül, amelyek ellen legalább ötször játszott a Serie A-ban, csak a Juventus ellen nem sikerült gólt szereznie Luis Murielnek (15 meccsen), következésképp tőle szenvedte el a legtöbb vereséget is a kolumbiai csatár csapata (11). 3. Dusan Vlahovics 100. meccsét játszhatja a Serie A-ban az Atalanta elleni találkozón, a Juventus új csatára 4-szer talált be korábban a bergamóiak kapujába  (csak a Sampnak lőtt többet, ötöt), két duplát elérve az együttesek legutóbbi két összecsapásán.

Kapcsolódó

Atalanta–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 121 mérkőzés–13 Atalanta-győzelem–42 döntetlen–66 Juventus-győzelem/ 99–220-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 119–13–41–65 / 98–217. Bergamóban: 60–8–25–27 / 58–101. Bergamóban a Serie A-ban: 59–8–24–27 / 57–100. A párosítás legjobb gólszerzői: Giampiero Boniperti (Juventus) 15 gól, Alessandro Del Piero (Juventus) 10,  Jon Hansen, Omar Sivori és David Trézéguet (mind Juventus) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Atalanta  0–1 (0–1). G.: Zapata (2021. 11. 27.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 1–0  (2021. 11. 27., Torinóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 12. 16.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 1–3 (2019. 11. 23., Bergamóban). Házi gólkirály: Duván Zapata 9, ill. Paulo Dybala 8.

SERIE A, 25. forduló. Sport2 12:30 AC Milan–UC Sampdoria (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 15:00 Hellas Verona–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 18:00 Sassuolo Calcio–AS Roma (kommentátor: Fülöp László); Sport2 20:45 Atalanta BC–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám).