Kezdődik a legnagyobb létszámú darts csúcsverseny • SportTV

Kezdődik a legnagyobb létszámú darts csúcsverseny

2022. 03. 04. 09:59    
Olvasási idő: 2 perc

Egy nappal az exeteri PL-forduló után újra csúcsdarts a képernyőn: kezdődik a 158 versenyzőt felvonultató három napos UK Open a mineheadi Butler Resortsban.

James Wade 2008, 2011 és 2021 után negyedszer is megyerni készül az egyik legnagyobb becsű major versenyt, az UK Opent (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A több táblán zajló szuperversenyen a PDC Tour kártyabirtokosai mellett a Challenge Tour, a Development Tour és a Riley amatőr kvalifikációs verseny legjobbjai is tábla elé állhatnak a 100 ezer fontos pénzdíjért. Az első fordulóban még a 158 dartsos közül csak a kevésbé erősnek számító játékosok lépnek színre, majd fokozatosan lépnek színre az erősebbek.
Az első körben a nem PDC-kártyabirtokosok csatáznak egymással. Az első kör győztesei mellé a második fordulóban 65-96. helyre rangsorolt kártyabirtokosok csatlakoznak, utána az onnan továbbjutók a 33-64. rangsorhelyűek mellé kerülnek egy újabb kanyarra, majd a péntek esti 4. fordulóban már a világ 32 legjobb játékosa is becsatlakozik a versenybe, többek közt a címvédő James Wade, a világelső Gerwyn Price és a korábbi UK Open bajnokok közül Peter Wright, Michael van Gerwen, Gary Anderson és Nathan Aspinall.
Tavaly – zárt kapuk mögött Milton Keynesben – Wade a második olyan dartos lett a nagy Phil Taylor után, aki TV-s bajnoki  címet nyert már három különböző évtizedben is, a döntőben 11–5-re legyőzve Luke Humphriest.
A 13 évvel első győzelme után ismét nyerő angol bebizonyította, hogy vannak olyan klasszisok, akik ilyen hosszú ideig is képesek a világ élmezőnyében maradni.
„A tavalyi UK Open megnyerése igazolta, hogy még képes vagyok rá.
Valószínűleg mindenki más jobban meg volt döbbenve, mint én. Olyan hosszú ideje vagyok itt és annyi játékost legyőztem már kemény küzdelemben, s a közönség többnyire ellenem volt, még mindig meglepőnek tartom, hogy az emberek megdöbbennek, ha újra nyerek. Csúcsformában vagyok, jó néhány versenyt megnyertem már, s kicsit frusztrál, ha  az emberek meglepődnek, hogy újra döntőben vagyok” – mondta a viadal immár háromszoros bajnoka.
Az UK Open korábbi kétszeres bajnoka Raymond van Barneveld a harmadik körben kezd a skót William Borland ellen, aki a vb-n emlékezetes 9 nyilassal nyerte meg egyik mérkőzését. „Meg vagyok győződve róla, hogy az UK Open jó idénykezdet lesz nekem, s még nagy dolgok történnek az idényben” – nyilatkozta a 25 esztendős skót játékos. „A kilencnyilas remek volt, de nem vesztettem el tőle az összpontosításom célját. Raymond nagyon jóü játékod, de igyekszem minél többet nyújtani és megnyerni a meccset. Nem vagyok benne biztos, hogy ő érez-e majd nyomást. Azon múlhat, melyikünk kiszállózik jobban, remélem, én leszek az.”

A harmadik forduló után a színpadon sorsolják ki a negyedik kört, kiemelés nélkül, azaz bárki bárkivel szembe kerülhet a továbbiakban, s minden forduló egy-egy hasonló sorsolással fejeződik be a továbbiakban.
A győztes pénzdíja 100 ezer font, a teljes összdíjazás 450 ezer.

DARTS UK OPEN, 1. nap, Minehead. Sport1 13:00 és 20:00 az első forduló és második forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp László és Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)