Nem tud örülni a góljainak, de termeli őket - Haller-portré • SportTV

Nem tud örülni a góljainak, de termeli őket – Haller-portré

2022. 03. 15. 17:58    
Olvasási idő: 3 perc

Sébastien Haller a 2021-2022-es Bajnokok Ligája-szezon talán első számú felfedezettje. Az Ajax 27 éves francia-elefántcsontparti csatárának a mostani az első szezonja az európai elitben, már 11 gólnál tart, úgy, hogy még nem múlt el meccs Haller-gól nélkül! Csak hogy a Benfica védői is tudják, mire számítsanak kedd este.

Nagyon nehéz megmondani, merre vitt volna Sébastien Haller pályafutása, ha 2014-ben elfogadja auxerre-i edzője tanácsát, és a francia másodosztályból eggyel lejjebb, a harmadik ligába vált. Alighanem megreked a karrierje, egy lesz a grundról induló, az igazán klassz karrierről csak álmodó francia srácok közül, nem pedig csatlakozik Paul Pogbához vagy N’Golo Kantéhoz, és világsztár lesz belőle. Azt nem mondjuk, hogy ma már ott tart, utóbbikkal lehessen egy lapon emlegetni, de azt igen, hogy a süllyesztőt messze elkerülte.

Merthogy ő nem a visszalépést, hanem a határátlépést választotta, 2015 januárjától kölcsönben, ugyanazon év nyarától pedig már végleg a holland Utrecht játékosa volt. A félszezonjában 17 mérkőzésen 11 gólt szerzett, a két teljeset pedig 65/30-as mutatóval hozta le. De ha a jelenből visszapillantunk, utrechti időszaka legfontosabb része az volt, hogy 2015 márciusától együtt dolgozhatott Erik ten Hag vezetőedzővel, aki manapság történetesen az Ajaxot irányítja. Már akkor sem tartozott a villámléptű játékosok közé

(„Nekem nehéz a védőket megelőznöm. Megkérdeztem az édesanyámat, tud-e rám örökül hagyni egy kis sebességet, de sajnos nem tudott” – mondta erről egyszer a Guardian című angol lapnak),

a tálentuma hiányát („Legalább tízezer, nálam tehetségesebb gyerek van” – ismerte el) pedig munkával és maximalizmussal („Nem úgy gondolkozom, hogy jaj, de jó, tízszer betaláltam, hanem úgy, hogy lehetett volna ez 13, 14 vagy 15 gól is” – vallotta be) pótolta, és fel is hívta magára az Eintracht Frankfurt figyelmét.

A német gárda akkori klubrekordot jelentő hétmillió eurót fizetett érte, ami aztán kamatostul meg is térült neki.

Arrafelé mindenkit az egykori közönségkedvencre, Tony Yeboahra emlékeztetett, mondván, őt sem fújja el a szél, illetve irgalmatlan mennyiséget képes melózni. Utóbbira jellemző, hogy mindkét Bundesliga-idényében 500-nál is több párharcot vívott meg, amivel előbb a második, majd pedig az első helyen végzett a német bajnoki rangsorban.

Rebiccsel és Joviccsal a liga egyik legszórakoztatóbban futballozó hármasát alkotta, a gólokat is szállította (60 bajnokin 24-et), jött egy trófea (Német Kupa) is, 2019-ben pedig csak egy hajszálon múlt, hogy döntőt játsszon az Európa-ligában. A Chelsea elleni elődöntőben tizenegyesek döntöttek az angolok javára, úgy, hogy a ráadásban előbb David Luíz hosszú lába mentette meg az angolokat egy Haller-góltól, majd pedig Zappacosta a gólvonalról mentette meg a francia csatár fejesét. Hallernek máig ez a legkellemetlenebb emléke a futballpályáról.

Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, két nagy álma nem teljesült: hiába járta végig a korosztályos csapatokat, a francia A-válogatottba sohasem került be (viszont 2020 novembere óta rendszeres szereplője a nemzetközi meccseknek, hála elefántcsontparti útlevelének), illetve a West Ham Unitednél és úgy a Premier League egészében nem sikerült gyökeret eresztenie. Pedig a WHU nagy reményekkel és akkor klubrekordot jelentő, 50 millió eurós összegért szerződtette 2019 nyarán, de rá két évre már annak is örült a klub, hogy 27.5 millió eurós buktával ki tudott szállni az üzletből. Merthogy Haller nem tudott beilleszkedni David Moyes védekező felfogású szisztémájába (a teljesség kedvéért: még Manuel Pellegrini kérésére került a klubhoz), a gólok is elmaradtak (10 jött össze két év alatt), volt olyan, hogy egymást követő három bajnokin rendre a 88. percben vetették be, így aztán nem volt csoda, amikor 2021 januárjában rábólintott az Ajax ajánlatára.

Még ha az igent hosszas vívódás is előzte meg… „Sokáig gondolkodtam, mihet akarok kezdeni. Végül arra jutottam, élvezni akarom a futballt, nem pedig azzal törődni, mit gondolnak rólam mások” – mutatott rá átigazolása egy fontos elemére a csatár.

Persze, a klubrekord akkor sem maradt el, előtte az Ajax senkiért sem fizetett 22.5 millió eurót.

De hát Ten Hag edző tudta, kit hoz a csapathoz.

Az amszterdami 4-3-3-ban újra támadók játszottak mellette, csak most – Frankfurttal ellentétben – sokkal inkább klasszikus szélsők, Antony és a holland Eredivisie-hez képest túlképzett Dusan Tadics. Ebben a rendszerben és ebben a csapatban a bajnokságban kevesebbet is kell dolgoznia labda nélkül, jellemző, hogy meccsenként már csak 11.7 párharcot kell megvívnia, ennél még a Premier League-ben is úgy kétszer annyit harcolt meg. Így viszont minden ilyen jellegű energiáját a Bajnokok Ligájára összpontosíthatja, amelyben 16 elkövetett szabálytalansággal toronymagasan rangelső a csatárok között.

Mondjuk a góljai számában csak kevéssel marad el ettől, hiszen élete első BL-évadában 11-nél jár, amivel kedd délután a második helyen állt a sorozat mesterlövészei között.

Négy gólt ballal, hármat-hármat jobbal és fejjel, egyet pedig jobb combbal ért el – mintha egy komplex csatár „lőlapját” látnánk!

„Úgy érzem, a királykategória szárnyakat ad. Már nagyon régen vártam erre a pillanatra – mesélte, majd azt is megmagyarázta, miért ünnepel nagyon visszafogottan a góljai után: – Kérdezzenek meg bárkit, a páláyn kívül sokat nevetek. A pályán viszont nem lehet, ott összpontosítanom kell.”

És most már simán elhisszük neki azt is, amit a klubcseréjéről mondott: „Előrelépésnek fogom fel az átigazolásomat. Az Ajaxnál szükségük van rám, megbecsülnek, ami korábban nem minden állomáshelyemen volt így.”

És mi lesz, ha a Benficával szemben még a legjobb nyolc közé lövi vagy fejeli az Ajaxot?!

A Sport1-en kedden 20 órától élőben jelentkezünk az Ajax-Benfica Bajnokok Ligája-nyolcaddöntővel.