Második akadály: maradjon a hibátlan mérleg! • SportTV

Második akadály: maradjon a hibátlan mérleg!

2022. 05. 04. 11:59    
Olvasási idő: 2 perc

Hokiválogatottunk a lehető legjobban rajtolt a divízió 1/A-vb-n: valósággal jégbe döngölte a délkoreai válogatottat Ljubljanában. Az előzetesen kiesőjelöltnek titulált litvánok is simán, de szorosabb meccsen kaptak ki a topfavorit házigazda Szlovéniától. A mieink feladata: érvényesíteni a papírformát!

Magyar szurkolói boldogság a Tiboliban. Keddenm öt hatalams gólöröm volt, jü lebnnne, ha szerdára is jutna legalább ennyi (Fotó: Sport TV)

LITVÁNIA–MAGYARORSZÁG

A pazar rajt után „csak” azt kell csinálnia a magyar válogatottnak, amit a 84 évvel ezelőtti első találkozótól a három évvel ezelőtti legutóbbiig minden alkalommal megtett: térmeccsen legyőzni Litvániát. A baltiak válogatottjával legelőször az 1938-as prágai vb-n találkoztak legjobbjaink, s akkor 10–1-es győzelmet arattak. Sokáig ez is volt a rekordgyőzelem, amelyet csak 1998-ban, az akkori hazai rendezésű C-csoportos vb-n sikerült megdönteni: akkor a mieink 14–0-ra bizonyultak jobbnak.
A „tétmérkőzés” kifejezést csak azért kellett használni, mert az eddigi összesen 13 találkozóból akad egyetlen kivétel: 2007-ben, egy lengyelországi nemzetközi torán 2–1-re a litvánok nyertek.
A vb-meccseken viszont százszázallékos csapazóunk: 8-ból 8-szor nyert. Az említett kettőn kívül még további kettő eredményét érdemes felidézni. A 2008-as „szapporói csoda” egyik eleme a tornán aratott legnagyobb különbségű siker (6–0) éppen a baltiak ellen született. Egy évvel előtte pedig éppen Ljubljanában csapott össze a két együttes, akkor éppen 6–1-re nyertek a mieink. Egyébként az említett lengyelországi egyetlen vesztes csatán kívül csupán egyszer volt egygólos különbség a végeredményben: a 2001-es vb-n „csupán” 5–4 sikerült, a további 12 győzelem mindegyike három- vagy több gólos különbségű volt.
Szóval a százszázalékos mérleg megtartásához csak követni kell az elődök útját, s reményeink szerint ez sikerül is a keddi sziporkázó diadal után.

Kapcsolódó

MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés–13 győzelem–1 vereség / 88–18-as gólkülönbség. A világbajnokságokon: 8–8–0–0 / 54–7. A legelső mérkőzés: Magyarország–Litvánia 10–1 (2–0, 4–0, 4–1). Prága, 1938. 21. 23., vb, A-csoport. A legutóbbi mérkőzés: Magyarország–Litvánia 4–1 (2–1, 2–0, 0–0). Asztana, 2019. 5. 2., divízió 1/a-vb. A legelső, ill. utóbbi vb-mérkőzés: ld. fentebb

ROMÁNIA–SZLOVÉNIA

A házigazdák is a hibátlanság megőrzésére hajtanak, a románok most mutatkoznak be a tornán. A két csapat legutóbbi két találkozóját egyaránt a románok nyerték meg, tavaly 5–0-ra, idén 3–0-ra. A história alapján ez nem is olyan meglepő, hiszen a szlovén együttes többször járt már a nagyvilágbajnokságon, azaz az élvonalban is, a románok viszont az 1977-es vb óta, azaz 45 esztendeje nem szerepeltek a vb legjobbjai között – akkor mind a 7 meccsüket elvesztve utolsóként estek ki.
Vb-ken hasonlóan alakultak az erőviszonyok, az 1997-ben, 2004-ben é 2007-ben sorra került három mérkőzés mindegyikét a szlovénok nyerték meg, összesen 22 gólt ütve, s mindössze kettőt kapva.
Ha ehhez még hozzávesszük a hazai pálya előnyét, aligha kétséges, hogy keleti szomszédaink aligha ünnepelhetnek pontszerzést a háromszor 20 perc végén.

 

Divízió 1/A jégkorong-vb, Ljubljana. Sport1 14:45 Litvánia–Magyarország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Gallai László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Stipsicz Bence és Szélig Viktor);  Sport1 18:45  Románia–Szlovénia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Gallai László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Balogh Tibor és Szélig Viktor);