Bravúrral már most meglehet a feljutás! • SportTV

Bravúrral már most meglehet a feljutás!

2022. 05. 06. 15:08    
Olvasási idő: 2 perc

Két esélye is van a magyar jégkorong-válogatottnak a hőn vágyott újabb, 2008 és 2015 után harmadik feljutás kiharcolására. Egy pénteki – s ha nem sikerül – , egy vasárnapi is. Az első sansz ma este kínálkozik a házigazda és topfavorit szlovénok esetleges legyőzésével. Előtte azonban lejátsszák a harmadik kör másik mérkőzését is – annak az eredménye is hatással lehet a feljutás és a kiesés kérdésére.

A szurkolótábor a mieink "plusz játékosa lehet" - még Ljubljanában is (Fotó: Sport TV)

DÉL-KOREA–LITVÁNIA

Ha az ázsiaiak legyőznék a balti együttest, még versenyben lennének az egyik továbbjutó helyért. Ám ha a 60 perc alatt nem születik döntés, és a mieink is elkerülnék  a normál játékidős  vereséget, igazából le sem kellene játszani a maradék mérkőzéseket, mert eldőlne az összes fontos kérdés.
Az eddigi két mérkőzésen a baltiak keltették stabilabb csapat benyomását, de ha a délkoreaiak gyorsasága érvényesül a litvánok fizikai erejével szemben, akár ők is nyerhetnének, ekkor viszont még többféle körbeverés izgalmaival is számolni kellene vasárnap.
Az elmúlt évtizedben csupán három világbajnokságon akadtak össze, 2012-ben és 2015-ben egyaránt a divízió 1/B-ben a koreaiak nyertek méghozzá kapott gól nélkül (3–0 és 5–0), legutóbb 2019-ben, már a az 1/A osztályban, azaz a tulajdonképpeni másodvonalban roppant szoros csatában 2–1-es litván siker született. Azaz a múlt alapján is igencsak nyílt összecsapásnak ígérkezik a pénteki első.

SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG

A mieink a nagy favorit ellen folytatják a tornát. Az elmúlt években – legalábbi a szövetség statisztikája szerint – egyetlenegyszer sikerült a mieinknek legyőzniük a délnyugati szomszéd válogatottját, 2019 áprilisában a Tüskecsarnokban 7–4-re, felkészülési találkozón…  Azt megelőzően és azóta, világbajnokságokon 9-szer találkoztak a csapatok, fájdalmasan tökéletes azonossággal. A 9 vereségből négyet szenvedtünk el Ljubljanában, a 26 évvel ezelőttit meg Jeszenicében. Érdekes, az volt a legszorosabb, csupán 4–3 lett a végeredmény az akkor még a C-csoportban. A „szenderd” eredmény a 4–1, a legutóbbi öt találkozóból négyszer ennyire nyert Szlovénia, egyszer meg, mág 2014-ben Dél-Koreában 2–0-ra.
A múlt, a több nivós bajnokságban szereplő játékos, mind-mind a hazaiak mellett szól, de…
S ez a de a hallatlanul lelkes magyar szurkolótábor, amely az eddigi két meccsen csaknem hazai pályát varázsolt a Tivoli Hallból.  S könnyen elképzelhető, hogy ez a remek szurkolósereg hangerőben és a buzdítás hangulatában még a házigazdák rajongóit is túlszárnyalja. A nézőtéren tehát „kihozható” a remi, kérdés, hogy a jégen sikerül-e. Mert ha igen, s ha a harmadik forduló után a magyar és szlovén együttes között 8-7, vagy 7-8 lesz a ponteloszlás, már csak Korea tudna bekerülni közéjük, ha szombaton megverné a románokat.
Szóval, szurkoljuk ki a magyar pontszerzést! Persze ha az kettő vagy háron pontra sikeredne, vb-csoportgyőztesként jutnánk fel ismét. (Csak a számmisztikusok kedvéért ismételjük meg a három évszámot: 2008, 2015, 2022 – azaz hétévenként történne meg a „magyar csoda”: szapporói csoda és krakkói csoda után jó volna egy ljubljanai csoda!… (A pénteki estéhez egy „phjongcshangi csodát” azért prezentálni tudunk: a szlovén meccs egyik stúdióvendége 2018-as short track váltó olimpiai bajnokuk, Liu Shaolin Sándor lesz, aki igazi hokirajongó is.)

Kapcsolódó

SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG örökmérleg (1994–2022)

Összesen: 15 mérkőzés–14 szlovén győzelem–1 magyar győzelem /68–22-es gólkülönbség. A világbajnokságokon: 9–9–0–0. Legelső mérkőzés: Szlovénia–Magyarország 8–2 (4–0, 2–0, 2–2). Poprád, 1994. 3. 18., C1-csoportos vb. Legutóbbi mérkőzés: Magyarország–Szlovénia 0–3 (0–1, 0–0, 0–2). Székesfehérvár, 2022. 4. 19., felkészülési mérkőzés. Első vb-mérkőzés: Szlovénia–Magyarország 8–2 (4–0, 2–0, 2–2). Poprád, 1994. 3. 18., C1-csoportos vb. Legutóbbi vb-mérkőzés: Szlovénia–Magyarország 6–0 (1–0, 3–0, 2–0). Asztana, 2019. 5. 3., Divízió 1/A-vb.

JÉGKORONG. Divízió 1/A-vb, Ljubljana. Sport1 15:15 Dél-Korea–Litvánia (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Balogh Tibor és Szélig Viktor); Sport1 18:45 Szlovénia–Magyarország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Liu Shaolin Sándor és Szélig Viktor)