Lesz-e dán házidöntő az Európa-ligában? • SportTV

Lesz-e dán házidöntő az Európa-ligában?

2022. 05. 14. 13:28    
Olvasási idő: 2 perc

Dániában rendezik, két dán csapat részvételével az új típusú női Európa-liga második négyes döntőjét. A két hazai együttes külön ágra került az elődöntőben, következésképp elképzelhető tiszta dán döntő éppúgy, mint hogy csak valamelyikük jut el a fináléba, netán hogy a két skandináv együttes a bronzért lép „csak” a pályára a vasárnapi éremmérkőzéseken.

A Herning harmadik final fouros meccsén első győzelmére készül (Fotó: Getty Images)

A Herning (lilában) harmadik final four-meccsén első győzelmére készül (Fotó: Getty Images)

HERNING-IKAST–BIETIGHEIM

 Mindkét együttes tízes veretlen sorozattal jutott el az El négyes döntőjéig, indulva a 3. selejtező körből – ez rekord a friss sorozat kétéves históriájában.  A Bietigheim valamennyi mérkőzését megnyerte az idényben – az El-ban, a német bajnokságban és a Német Kupában is – 35 meccset produkálva augusztus 21. óta. A Herning-Ikasté a legeredményesebb támadójáték, 33.1 szerzett góllal meccsenként, ugyanakkor a Boietigheimé a legjobb védekezés, csupán 22.1 kapottgólátlaggal mérkőzésenként. Annak ellenére, hogy 15 nyert mérkőzéssel a sorozat legeredményesebb klubja az Ikast, a négyes döntőben egyetlen mérkőzést sem sikerült megnyernie, mivel a tavalyi nagybányai négyes döntőben egyaránt kikapott a Siófoktól és a bronzmeccsen a Baia Marétól is.
A németek 30 éve (!) nem nyerték meg a második számú európai sorozatot (korábban EHF-kupának hívták), akkor1992-ben a HC Leipig 52–27-es összesítéssal (oda-visszavágó) múlta felül a csehszlovák Istra Partizanskét.

VIBORG–BAIA MARE

A rendező eddig mindig a második elődöntőt vívta-vívja az El-ben, tavaly a nagybányai csapat vesztett rendezőkét az első napi második meccsen, hogy a második napi elsőt (a bronzmeccset) megnyerje. A Viborg veretlenül játszotta végig az alapidényt (6 győzelem, 2 döntetlen a csoportkörben), m0g a román együttes csupán kétszer nyert, egy döntetlen és három vereség mellett. A dánok megnyerték mind a négy hazai mérkőzésüket, a Baia Mare egyszer sem nyert idegenben, de kétszer döntetlent játszott, az alapszakaszban a Sola, a negyeddöntőben a Zaglebie Lubin ellen. A Viborg irányítója, Kristina Jörgensen a sorozat legjobb góllövője, 61 találattal, együtt a Sol balszélsőjével, Camilla Herremmel. A román együttes az egyetlen, amely eddig három csoportkörös vereséggel, 5 pontot szerezve eljutott a final fourig.

Szombati kézilabda-programunkat még egy Bundesliga-bajnoki rangadó és a harmadik számú női európai kupaküzdelem visszavágója egészíti ki, utóbbit felvételről mutatjuk.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, négyes döntő, elődöntő. Sport2 15:15 Herning-Ikast Handbold–SG NBM Bietigheim  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea); Sport2 17:45 HK Viborg–CSM Minaur Baia Mare  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Deli Rita és Tóth Tímea); NŐI EURÓPA-KUPA. Sport2 22:15  Costa del Sol Málaga–Rocasa Gran Canaria (felv., kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Borsos Attila)
BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport2 20:30 Füchse Berlin–SC DHfK Leipzig (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Borsos Attila)