Éjjel kezdetét veszi az NBA nagydöntője: Warriors-Celtics • SportTV

Éjjel kezdetét veszi az NBA nagydöntője: Warriors-Celtics

Sport TV avatar Sport TV 2022. 06. 02. 17:20    
Olvasási idő: 3 perc

Az egyik oldalon az a dinasztia, amely az elmúlt nyolc szezonban hatodszor jutott be a döntőbe, a másik oldalon az a csapat, amely holtversenyben ligarekorder összesen 17 bajnoki címmel. Steph Curry és Jayson Tatum, illetve a Golden State Warriors és a Boston Celtics már melegít. Tedd azt te is, éjjel kezdünk! A Sport TV a döntő minden mérkőzését élőben közvetíti, egy kommentátor mellett két szakkommentátor foglal majd helyet.

Erre a csatára megérte várni. (Fotó: Getty Images)

Valahol törvényszerű volt, hogy az NBA jubileumi 75. szezonjában ott kell lennie a liga történetének legtöbb bajnoki címmel büszkélkedő csapatai közül legalább az egyiknek. Ott lesz, ám a szezon előtti várakozásokkal ellentétben nem a Los Angeles Lakers jutott el idáig, hanem a Boston Celtics. Ők sem könnyen, többen már szétrobbantották volna a Jayson Tatum-Jaylen Brown kettőst a szezon során, mert úgy nézett ki, nem lesz meg a hőn áhított következő lépcsőfok, de Ime Udoka megtalálta a módját, hogy felrázza a csapatot. Az alapszakaszban végül keleti második lett a Celtics és szépen sorban kiverte azt a három csapatot, amely az elmúlt három rájátszásban búcsúztatta: az első körben a Brooklyn Netset (2021-ben szintén az első körben nyertek Duranték), a másodikban a Milwaukee Buckst (2019-ben a Bucks volt a Celtics számára a végállomás a második körben), a keleti döntőben a Miami Heat-et (bosszút állva a Heat 2020-as buborékban megnyert keleti döntőjéért). Hatalmas fegyvertény, hogy a Celtics kétszer is hetedik meccsen tudott győzni, rendben vannak tehát a játékosok és persze az elsőéves vezetőedző, Ime Udoka idegei. Jayson Tatum 27 pontot átlagolt a rájátszás során, Jaylen Brown 22,9-et, náluk játszik az Év Védője, Marcus Smart. Al Horford az a játékos, aki karrierje során a ligában a legtöbb rájátszásmeccset játszotta (141-et), mielőtt először is pályára lépett volna egy fináléban. A Celtics sokkal kevesebbet pihent, mint a Warriors, de sokan bíznak benne, hogy Timelord, azaz Robert Williams térde javul, mert szükség lesz rá. Mellettük Grant Williams, Derrick White, Payton Pritchard és Daniel Theis kaphat majd perceket a döntőben.

A Warriors a Celtics-szel szemben nem most ért el a célhoz, hanem visszatért oda, ahova a Warriors-dinasztia tartozik 2015 óta. A Golden State Warriors az NBA történetének negyedik franchise-a, amely képes arra a bravúrra, hogy nyolc szezon alatt legalább hat döntőt vívjon. Ez a Boston Celticsnek Bill Rusellel, a Los Angeles Lakersnek Jerry Westtel és Magic Johnsonnal és a Chicago Bullsnak Michael Jordannel sikerült csak korábban. Ezekkel a csapatokkal került most véglegesen egy polcra a Warriors. Ha jobban belegondolunk, lehetne ez több is, mivel 2015 és 2019 között megvolt már az öt döntő, de a 2019-es év páratlan szerencsétlenséghullámot tartogatott, a Toronto Raptors elleni döntőben súlyos sérülést szenvedett Kevin Durant és Klay Thompson, majd a 2019-20-as szezon elején Steph Curry is kidől hosszabb időre. Durant el is hagyta a csapatot, és a Splash Brothers nélkül a liga egyik legrosszabbja lett a Warriors. Klay Thompson ezt követően egy újabb szezont hagyott ki egy újabb komoly sérülés miatt. A Warriors azt az utat választotta, hogy újjáépül, de úgy, hogy a meglévő értékeit megtartja: A 2015-ös bajnokcsapatból Curry, Thompson, Draymond Green és egy kisebb kitérő után Andre Iguodala még mindig a keret tagja, előbbi három pedig ugyanolyan fontos láncszem, mint hét évvel ezelőtt. Ez különösen Thomson esetében orvosi csoda, aki egy keresztszalagszakadás és egy achilles-szakadás után átlagol 20 pontot a rájátszásban. Persze Curry a legjobb pontszerző, 25,9-es átlaga van, de Jordan Poole (18,4) és Andrew Wiggins (15,8) is szállítja a pontokat.

Az elmúlt hat kiírásban mindkét csapat négyszer jutott el legalább konferenciadöntőig (a Celtics 2017-ben, 2018-ban, 2020-ban és 2022-ben; a Warriors 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2022-ben), ebben pedig ők a legjobbak a ligában, igaz a Warriors ezt követően eddig mindig bajnok is lett, míg a Bostonnak ez most sikerült először. A nyugati bajnoknak több ideje volt pihenni, hiszen öt meccsen győzte le a Dallas Maverickst, és előreláthatólag a sérültjei (Gary Payton Jr., Otto Porter Jr. és Andre Iguodala) is visszatérnek majd a döntőn, a fogadóirodáknál több esélyt is adnak a Warriors bajnoki címére. Azért a bukiknak azt is számításba kell venni, hogy 2014 óta, amióta Steve Kerr a vezetőedző a Warriorsnál, a Boston Celtics az egyetlen csapat, amelynek pozitív a mérlege a háromszoros bajnok ellen.

Már csak annyi van hátra, hogy beszúrjuk a csodálatosra sikerült döntő-ajánlót, amit a 75 éves NBA videósorozatához illeszkedve készítettek el. Amellett, hogy sztárok sokasága szerepel benne, David Holmes All Sewn Up című dala az aláfestőzenéje, ez hangzott el az Ocean’s 13 egyik kulcsjelenetében, amikor George Clooney és Al Pacino beszélgetett a film végén. Nem spoilerezünk, de találó a dalválasztás, most érnek össze igazán a szálak, a ránk váró mecseken dől el, mely csapat írja be magát a történelembe, mint a 2022-s NBA-bajnok.

A Sport TV is felkészült a nagy csatákra, minden mérkőzést élőben közvetít, és természetesen képernyőre tűzi másnap, európai időben is a találkozókat. Érdekesség, hogy a meccseknek három kommentátora lesz, az elsőn Haraszti Ádám, Németh István és Tőrös Balázs várja majd a nézőket. Emellett szokásos magazinműsoraink is jelentkeznek.

Fix tévés NBA-programunk a következő két hétben:

Trash Talk: június 2., csütörtök 18:00, Sport2 (élő)

Golden State Warriors – Boston Celtics (1. mérkőzés): június 3., péntek 3:00, Sport1 (élő); 15:00, Sport2 (felv.); 22:00, Sport1 (felv.)

Alley-oop: június 4., szombat 20:00, Sport1 (élő)

NBA Action: június 5., vasárnap 11:00, Sport1

Golden State Warriors – Boston Celtics (2. mérkőzés): június 6., hétfő 2:00, Sport1 (élő); 17:45, Sport2 (felv.); 22:00, Sport1 (felv.)

Boston Celtics – Golden State Warriors (3. mérkőzés): június 9., csütörtök 3:00, Sport1 (élő); 20:45, Sport1 (felv.)

Trash Talk: június 9., csütörtök 19:00, Sport2 (élő)

Boston Celtics – Golden State Warriors (4. mérkőzés): június 11., szombat 3:00, Sport1 (élő); 10:00, Sport1 (felv.); 17:00, Sport2 (felv.)

NBA Action: június 12., vasárnap 11:00, Sport1

Alley-oop: június 12., vasárnap 19:00, Sport1 (élő)