Német Kupa-rajt Drezdából és Münchenből • SportTV

Német Kupa-rajt Drezdából és Münchenből

2022. 07. 29. 15:48    
Olvasási idő: 3 perc

A legújabb kori hagyományok szerint egy héttel a Bundesliga-rajt előtt megkezdődik a német labdarúgás „fősodra”, a nemzeti kupa első országos nagyfordulója, amelyben a 32 jutásért csatáznak a csapatok. Mi a keleti é a nyugati országrész egy-egy fontos városából kezdjük meg közvetítéssorozatunkat, mindkét párosításban egy nagy múltú, de most éppen 3. Ligás csapat fogad egy élvonalbelit.

Niklas Süle nem a német sztárok szokásos útját járja: Münchenből érkezett Dortmundba a korábbi Hoffenheim-futballista (Fotó: dfb.de)

DRESDEN–STUTTGART  

A drezdai együttes volt már német kupagyőztes, de nem ezé a kupáé, hanem a „keletnémet” változaté (FDGP Pokal), méghozzá rekorderként 7 alkalommal is. S hogy még csavarosabb legyen a történet, a világháború előtti kupaelőd, a Tschammer Pokal győzelmét is megszerezte a korabeli drezdai szupercsapat a Dresdner SC. (Abba ne menjünk bele, melyik melyiknek a jogutódja, egyes források szerint a DSC folytatása az 1952-es NDK-kupagyőztes SV Deutsche Volkspolizei és az 1958-as trófeabirtokos SC Einheit, de a „bázisszerv” (belügyminisztérium, rendőrség) azonossága miatt a később már egységesen Dynamo nevű 5-szörös győztest is odasorolják. Maradjunk annyiban: két történelmi korszak két kupaküzdelmének összesen 9 drezdai győztese volt – a többi vitát bízzuk a (sport)történészekre…
A mai Dynamo mindenesetre aligha esélyes végső kupasikerre ebben az idényben, már az is szuperbravúr lenne, ha a Stuttgartot búcsúztatná az első körben. Jelenleg ugyanis csak a német futballpiramis harmadik vonalában senyved, a 2019–20-as „Covid-szezonban” történő igen balszerencsés kiesése óta nem sikerült a másodosztályba visszakerülés terve. S mivel a 3. Liga küzdelmei már megkezdődtek, a harmadik nekifutás első lépése is kisebbfajta botlással végződött: a csapat hazai pályán, a Rudolf Harbig Stadionban 4–3-ra kikapott az 1860 Münchentől, úgy, hogy 0–3 után az utolsó húsz percben kozmetikázta a végeredményt elfogadhatóra.
A Stuttgart felkészülési időszaka parádésan alakult, mind az öt tesztmérkőzését megnyerte, 20 gólt szerzett és csak 8-at kapott, s nemcsak Babelsberg-szintű csapatokkal mérkőzött (7–1), hanem 3–2-re verte meg a BL-selejtezősorozatra készülő Zürichet és 5–2-re (!) a Valenciát. A VfB kupamúltja is tartalmaz szép időszakokat, nagy meneteléseket, összesen 6-szor játszhatott döntőt, 3-3 győzelemmel és vereséggel. Igaz, a legutóbbi kupagyőzelem nem mai, 1997-ben aratta a csapat, a zseniáli Élber két taláatával, soraiban többek közt Soldóval, Fredi Bobiccsal, Balakovval, a kispadról pedig egy tehetséges fiatal edző irányított, bizonyos Joachim Löw…
Szóval hatalmas múltú csapatok mai képviselői csapnak össze Drezdában, reméljük, a mostani meccs is méltónak bizonyul a történelmi tradíciókhoz. 

1860 MÜNCHEN–DORTMUND

Van abban némi irónia, hogy míg München a városban a Bayernnél is népszerűbb klubja, az 1860 a Borussia Dortmund első csapatát fogadja a Német Kupában, a bajnokságban egy osztályban szerepel két szinttel lejjebb a fekete-sárgák második csapatával. (Meg a Dynamo Dresdennel, amelynek meccsét előtte közvetítjük a Sport1-en.) Említettük már a szombati drezdai meccset, azon az oroszlánok 4–3-as diadalt arattak, legeredményesebb emberüknek a kétgólos Marcel Bär bizonyult, aki a 63. percben állt be csereként a lengyel válogatott Martin Kobylanski helyére.  A müncheniek egyébként a kupában egyetlenegyszer jutottak el csak a döntőig, még fénykorukban, a hatvanas évek közepén 1964-ben, egy évre rá KEK-döntőben is szerepeltek , de elvesztették a finálét a Wembley-ben a West Ham United ellen. Azóta nem jutottak kupaközelbe, szemben a BVB-vel, amely 5-5 győzelmével és vesztes döntőjével a sorozat örökrangsorának  negyedik helyezettje.
A Dortmund előkészületei két részre oszthatók. Az otthoni három, alacsonyabb osztályú csapat elleni mérkőzését könnyedén nyerte meg az alakulgató együttes (Lünen 3–1. Dynamo Dresden 2–0, SV Verl 5–0), aztán elutazott svájci edzőtáborába, Bad Ragazba, s ott a két Valencia tartománybeli spanyol élcsapattal tesztelt. Az eredmény minkét alkalommal negatív lett (Valencia 1–3, Villarreal 0–2), de az edző Edin Terzic és a játékosok is biztató jeleket véltek felfedezni Persze az egész társaságot felzaklatta a hír, hogy az új szerzemény, az elefántcsontparti Sébastien Haller szervezetében hererákot diagnosztizáltak, s az alaposan próbára tette mindenki stressztűrőképességét is. Sebastian Kehl sportigazgató amúgy különösen Niklas Süle beilleszkedését kísérte élénk figyelemmel, hiszen a Bayernből érkezett védő hasonló szerepkörben szerepel, mint ő maga két évtizeddel korábban és azt követően, amikor többek közt német bajnokságot nyert, UEFA-kupa- és BL-döntőt játszott a Borussiával, valamint vb- ezüst- és bronzérmet szerzett a Nationalelffel. A BVB új szerzeményei közül Sülén kívül Schlotterbeck és a Salzburgból szerződtetett, ugyancsak német válogatott csatár Adeyemi kap helyet valószínűleg a kezdőcsapatban, Salih Özcan zúzódás miatt sérültlistás.
Az egész forduló összes mérkőzését egy perccel a „kerek” időpont után kezdik, felhívva a figyelmet a klímaváltozás negatív hatásaira.

NÉMET KUPA, 1. FORDULÓ. Sport1 18:15 Dynamo Dresden–VfB Stuttgart (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János);  Sport1 20:30 TSV 1860 München–BV 08 Borussia Dortmund (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János).