A Roma is beszáll a táncba • SportTV

A Roma is beszáll a táncba

2022. 08. 14. 15:15    
Olvasási idő: 2 perc

Egy héttel a Premier League és a Bundesliga rajtja után a LaLigával együtt a Serie A-ban is elrajtoltak-elrajtolnak a 2022-23-as bajnoki esztendő küzdelmei. Az előzetes esélylatolgatások négy csapatot emlegetnek a scudettoesélyesek között: az utóbbi két évben diadalmaskodó két milánói óriást, az előtte kilenc éven át folyamatosan uralkodó Juventust és „új húsként” a legutóbb több mint két évtizede befutó Romát. Közülük a Milan otthon hátrányból fordítva, az Inter a hosszabbítás utolsó pillanataiban szerzett góllal három ponttal rajtolt szombaton, a Roma vasárnap száll versenybe.

Tammy Abraham most már Dybalától is kaphat gólpassz(oka)t (Fotó: Getty Images)

Bár a farkasok az előző bajnokságban „csak” a 6. helyet szerezték meg, az újonnan létrehozott Európa-konferencialiga megnyerésével igazolták többre hivatottságukat. A szurkolók étvágya hamar megjött: ha már sikerült hat évtized múltán európai kupát nyerni, miért ne sikerülhetnek 22 év után a scudettót is megszerezni?  A nyári erősítések papíron remekül sikerültek: sikerül Paulo Dybalában meghatározó csatárászt szerezni, a középpályára érkezett a hatalmas tapasztalatú Nemanja Matics és az ereje teljében lévő Georginio Wijnaldum  és közel állnak az Eb-győztes Andrea Belotti szerződtetéséhez. S legalább ekkora erősítés Nicolo Zaniolo megtartása, a két érkezővel könnyen lehet, hogy a bordó mezeseké lesz a Serie A legtökéletesebb középpályássora, s esetleg Dybala megszabadulva más csatárzsenik közvetlen szomszédságától, a fővárosban ismét megtalálja korábbi góllövő énjét, Tammy Abrahammal nehezen tartható csatárduót alkotva. Ez tehát a rózsaszín jövőkép, maga José Mourinho viszont óva int a túlzott remények felkorbácsolásától. Szerint még komolyabb pénzek bevetésével kellen még klasszis(oka)t szerezni, hogy tarthassák a lépést a három konkurens óriással. A nyári négy felkészülési meccs utolsó kettőjén a csapat kapott gól nélkül legyőzte a Tottenhamet és a Sahtar Donecket, a bajnoki kezdő összeállítás alighanem e két meccs induló 11-ére hajaz.
Vasárnapi vendéglátója, a Salernitana nagy harcban, három edzőt alkalmazva nagy nehezen bennmaradt az előző idény végén, a „megmentő” Davide Nicola meg is maradt a kispadon. Nyáron erősítésént érkezett a horvát Bradaric a Lille-ből, a kapus Sepe is felgyógyult és rész kér a kiesés elleni harcból.
A Romában a fiatal hátvéd Zalewski felépült, a balhátvád helyért harcol az immár teljesen egészéges Európa-bajnok Spinazzolával. A jobb oldalin Karsdorp és Zeki Celik közt választ Mourinho, lehet, hogy Wijnaldum egyelőre csak a kispadon kezd.
A salernóiaknál elölről Ederson és Djuric távozott,  veterán Franck Ribéry viszont maradt, ő lehet a kiesés elleni küzdelem vezéralakja. Előre érkezett a Bodőből az U21-válogatott Botheoóim, aki 15 gólt szerzett az Eliteserienben és nagy erősítés a Sampdoriából Candreva is. Az első számú góllövő Bonazzoli is rajtra kész, lemarad viszont a nyitó mérkőzésről sérülés miatt Lovato, Radonavovics és az új szerzemény Bradaric is.

SERIE A. 1. forduló. Sport1 18:15 SS Lazio−FC Bologna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 18:30 Fiorentina−Cremonese (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 20:45 Spezia−Empoli (kommentátor: Méhes Gábor); Sport1 21:00 US Salernitana−AS Roma (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván);