Szülinapi „F4” Veszprémben és a Sport1-en • SportTV

Szülinapi „F4” Veszprémben és a Sport1-en

Sport TV avatar Sport TV 2022. 08. 26. 12:29    
Olvasási idő: 2 perc

A 2022-es férfi kézilabda BL FINAL4 három résztvevője, a Veszprém, a Kielce és a Kiel is ott lett a veszprémi HandballCity Fesztiválon, hozzájuk a BL-t 2014-ben megnyerő Flensburg csatlakozik negyedik csapatként. Érdemes a Sport1 élő közvetítését nézni. A vasárnap azért is lesz különleges, mert Lékai Mátét a Telekom Veszprém aznapi meccse előtt búcsúztatja el a klub.

A Telekom Veszprém csapata a tatabányai MOL-kupán. (Fotó: Peka Roland / handballveszprem.hu)

Egyetlenegy párharcon múlott, hogy a II: HandballCity Fesztiválon épp a 2022-es FINAL4 négy résztvevője mérje össze erejét. A Telekom Veszprém, a Kielce és a THW Kiel ott volt Kölnben, míg a Flensburg a negyeddöntőben kapott ki a későbbi bajnok Barcelonától. Elmondható tehát, hogy pokoli erős gálát rendeznek Veszprémben, ahol négy igazi sztárcsapat, Európa krémje mérkőzik meg egymással. A szombati elődöntőben előbb délután a Kiel és a Kielce (16:45), majd este a Veszprém és a Flensburg (19:15) csap össze, hogy vasárnap a bronzmérkőzésen (13:45) és a döntőben (16:15) is pályára lépjenek a felek. A Sport1 élőben közvetíti mind a négy összecsapást.

Sevinger Zsolt, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában elárulta, öt évvel ezelőtt, a klub 40. születésnapja kapcsán fogalmazódott meg az ötlet, hogy ötévente ilyen rangos tornát szervezzenek Veszprémben. Az, hogy ilyen csapatok érkezzenek a városba, egyéves munka eredménye, és valójában a komplett 2022-es négyesdöntő jött volna össze, ha a Barcelona is el tudja fogadni a meghívást. Azt is elmondta, hogy Lékai Mátét a Telekom Veszprém vasárnapi meccse előtt búcsúztatja el hivatalosan a klub.

Az előző BL-kiírást negyedik helyen záró Telekom Veszprém keretében a lefőbb változás, hogy elköszönt a csapattól a klub korábbi csapatkapitánya, Lékai Máté, aki az FTC-ben folytatja pályafutását. Itt megjegyeznénk, hogy közvetítjük majd debütáló tétmeccsét a zöld-fehérekkel. Abban bíznak azonban a bakonyi szurkolók, hogy az új fiúk, így Bjarki Már Ellísson, Yehia El-Deraa, Dragan Pechmalbec és Mikia Vailupau jó benyomást tesznek majd az első, várhatóan teltház előtt zajló veszprémi fellépésükön. Az előző hétvégén a MOL-kupát megnyerte a Veszprém Tatabányán.

A Flensburg az egyetlen, amely nem volt ott idén a FINAL4-on, és a következő szezonban az Európa-ligában szerepel majd, hiszen a Magdeburg, a Kiel és a Füchse Berlin mögött negyedik helyen végzett. A magyar csapat szombati ellenfelével az előző kiírás csoportkörében kétszer játszottak Momir Ilics tanítványai, itthon 28-23-ra nyertek, Flensburgban a németek diadalmaskodtak 30-27-re. A csapatnak 2014-ből van egy BL-trófeája, és két jelenlegi veszprémi klasszis, Kentin Mahé és Rasmus Lauge is játszott egykor a kikötővárosban.

A THW Kiel a 2021-22-es szezon utolsó tétmeccsén legyőzte Nenadicsékat, így övéké lett a Bajnokok Ligája bronzérme.  Egyébként a legeredményesebb német kézilabdaklubról beszélünk, amely 22-szer nyerte meg a Bundesligát, és négyszer a Bajnokok Ligáját. Sokan emlékeznek talán a legutóbbi, 2020-as sikerre, amikor a FINAL4-t decemberben rendezték Kölnben.

A Kielce és a Veszprém szurkolótábora remek viszonyt ápol, mindketten zseniális hangulatot tudnak varázsolni. Jönnek is lengyel szurkolók a mostani tornára. A lengyel sztárcsapat 2016-ban eddigi egyetlen BL-győzelmét a Veszprém elleni döntőn szerezte, de ezen kívül is ott volt négy további alkalommal a FINAL4-on. 2022-ben döntőt játszott a Barcelonával, és végül ezüstéremmel zárt.

A II. HandballCity Fesztivál mind a négy mérkőzését élőben közvetíti a Sport1. A mérkőzések kommentátora Bartha Zoltán lesz, míg Fülöp Marcell riporter kérdéseire válaszolnak majd a sztárok.

Mérkőzések:

THW Kiel – Kielce: augusztus 27., szombat 16:45, Sport1 (élő)

Telekom Veszprém – Flensburg: augusztus 27., szombat 19:15, Sport1 (élő)

Bronzmérkőzés: augusztus 28., vasárnap 13:45, Sport1 (élő)

Döntő: augusztus 28., vasárnap 16:15, Sport1 (élő)