„BL-döntő parafrázis” – Veszprémben • SportTV

„BL-döntő parafrázis” – Veszprémben

2022. 08. 27. 11:21    
Olvasási idő: 3 perc

2. Veszprém Handballcity Fesztivál néven igazi kézilabdaünnepséget rendeznek a királynék városában a helyi kézilabdaklub 45. születésnapjára. Az eseménysorozat csúcspontját egy négyes nemzetközi torna jelenti, amelyen három korábbi BL-győztesből kettő lesz a címet kitartóan üldöző, s egyszer talán csak-csak elérő helyi gárda, a Telekom Veszprém ellenfele.

Nenadicsék szeretnék megnyerni a hazai ornát a Veszprém Arénában (Fotó: veszpremhandball.hu)

A torna lebonyolítása klasszikus, hasonlít is a BL final fourokra: két elődöntő az első napon, a 3. helyért folyó meccs és a döntő a másodikon.
A szombati első találkozón  két hasonló nevű, és egyaránt BL-győztes német és lengyel klub csatája, azaz a THW Kiel–Lomza Industria  Kielce találkozó. A német klub országa  legeredményesebbje hazai terepeken, 22-szeres bajnok és 12-szeres kupagyőztes, négy alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Két ízben a triplázás is sikerült a schleswig-holsteini együttesnek, 2007-ben és 2012-ben mindhárom trófeát elhódította. Az elmúlt idényben „csak” a második lett a Bundesligában, de a BL kölni final fourjába bejutott, a négyes döntőben 34–30-ra kikapott előbb a Barcelonától (amely később a kupát is elvitte), a bronzért pedig 34–34-es normál játékidőt követően 7 m-esekkel legyőzte éppen a mostani házigazdát.
A Kielce 19-szeres lengyel bajnok és 17-szeres kupagyőztes, 2012 óta egyetlen csapat sem tudta letaszítani a bajnoki trónról, a legutóbbi kiírásban 4 ponttal előzte meg legnagyobb riválisát, a Plockot (amelyet egyébként a múlt héten mutattunk meg a tatabányai négyes tornán). Mindmáig egyetlen BL-sikerére mindmáig emlékszik minden veszprémi, sőt minden magyar sportrajongó: 2016-ban 9 gólos hátrányát behozva kiegyenlített, majd 7-esekkel kicsente a trófeát éppen a veszprémiek kezéből. Szintén final fouros volt az idén, éppen a Telekommal küzdött meg az elődöntőben, a félidei magyar vezetést megfordítva bejutott a fináléba.

A másik meccsen játszik a házigazda a Flensburg-Handewitte. amely fiatal klub, mindössze 32 esztendeje alapították. Ez alatt háromszor nyerte meg a Bundesligát, 2014-ben pedig feljutott az európai csúcsra is, éppen a Kiel elleni német házidöntőben elért 30–298.-as sikerrel. (Akkor éppen a veszprémiek mai edzője, Momir Ilics lett a sorozat háti és abszolút gólkirály, 103 találattal.)  A két együttes az előző BL-idényben azonos csoportban volt, következésképp kétszer is megmérkőzött egymással. A veszprémiek otthon 28–23-ra győztem, ám Németországban 30–27-re veszítettek. A német csapart a 2021–22-es Bundesligában csupán negyedik lett, úgyhogy ősztől az Európa-ligában indul, nyilván győzelmi ambíciókkal.

A veszprémi honlap egy hosszabb interjú keretében szólaltatta meg a klublegenda Nagy Lászlót, többek közt a torna előtti várakozásairól.
„Ha reálisan nézzük, ez egy EHF FINAL4-nak is beillő négyes torna lesz, igazán bivalyerős csapatokkal. A hozzá tartozó körítés és események pedig egy igazán színvonalas és minőségi rendezvénnyé emelik a HandballCityt. Más klubok életében azért ritkán jön össze egy ilyen torna, ilyen csapatokkal, ilyen hozzáadott „eventekkel” meg pláne. Nagyszerű dolog, hogy a veszprémi közönség ilyen csapatokat láthat az Arénában, a klub nemcsak a pályán, de a „pályán kívül” is kitesz magáért. Az, hogy ez a közösség, ezt a klubot 45 éven át életben tartotta, és nemcsak, hogy életben tartotta, de folyamatos fejlődésre sarkallva, a legmagasabb szinten, motiváltan, célratörően működtette, ez az igazán csodálatos dolog, ami minden tiszteletet megérdemel.

Minden csapat úgy fog kimenni a pályára, hogy megnyerje a kupát, ebben biztos vagyok. Komoly presztízsmérkőzéseket láthat majd a Veszprém Aréna közönsége. Persze ne felejtsük el, hogy a felkészülés szakaszában van mind a négy csapat, és tudjuk, hogy nem most kell tornát nyerni, de biztos vagyok benne, hogy közönségszórakoztató hétvégére számíthat minden kilátogató drukker. Ami fontos, hogy a sportszerűség és a fairplay jegyében teljen minden mérkőzés és a minőségi, dinamikus kézilabda a pályára kerüljön, aztán reméljük, hogy a torna veszprémi győzelemmel zárul, mert az lenne a hab a tortán, így lenne teljes az ünnep.”

BAIA MARE–FTC

A veszprémi tornát megelőzően egy Európa-liga-mérkőzéssel jelentkezünk. A Ferencváros csapata ugyan nem most kezdi nemzetközi szereplését, hiszen 2009 novemberében játszott már a KEK (akkor még volt ilyen…) 3. fordulójában, ahol pályaválasztói jogát feladva a szlovéniai Koperben egy-egy 5, illetve 6 gólos vereséget szenvedett a helyi RK Cimostól. Most tehát harmadik nemzetközi kupatalálkozóját játssza Romániában, Nagybányán, a CS Minaur Baia Mare ellen. A klub honlapján a csapat edzője, korábbi szakkommentátorunk, Pásztor István beszélt várakozásairól: „A Nagybánya modern, jó kézilabdát játszó csapat, minőségi idegenlégiósokkal, akik az egyéni képességeikkel el tudnak dönteni mérkőzéseket. Bizonyították a Pick Szeged elleni felkészülési meccsen, hogy BL-csapat ellen is hatékony, jó játékot tudnak produkálni. Hazai pályán, telt ház előtt kifejezetten veszélyes ellenfél. Mindig úgy állunk minden mérkőzéshez, hogy győzni akarunk, de természetesen figyelembe kell venni, hogy két meccsen dől el a továbbjutás” – mondta az FTC mestere.

KÉZILABDA. 2. Veszprém Handballcity Fesztivál nemzetközi torna elődöntő. Sport1 16:45 THW Kiel–Lomza Industrial Kielce (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 19:15 Telekom Veszprém–SG Flensburg-Handewitt (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila)
Férfi Európa-liga, 1. selejtezőkör. Sport2 17:00 CS Minaur Baia  Mare–FTC
(kommentátor: Ágai Kis András, szakértő: Kopornyik Zsolt)