Csúcsrangadó 2.: Juve–Roma • SportTV

Csúcsrangadó 2.: Juve–Roma

2022. 08. 27. 16:57    
Olvasási idő: 4 perc

A szenzációs mérkőzést hozó Lazio–Inter után csak egy napot kellett várni az újabb csúcsderbire: az Allianz Stadionban a forduló előtti még három százszázalékos csapat egyike, a jócskán megerősödött AS Roma teszi tiszteletét…

Mindenki kiváncsi, mire lesz képes Paolo Dybala római mezben az Alianz Stadionban... (Fotó: Getty Images)

A Juve első idegenbeli meccsén csak szenvedett a sérülések tizedelte rekordbajnok Genovában, a találkozó nagyobbik felében erős defenzívában volt. Allegri csapatát nem repíthették a sztárigazolások, ki-ki ilyen-olyan okok miatt nem, vagy csak kevés időre állt rendelkezésre. Pedig Di María vagy Pogba inspirálhatta volna a csapatot, különösen a frusztráltnak tűnő Dusan Vlahovicsot, aki alig-alig ért labdához a Marassiban. Allegri nehezen magyarázkodott játékosai teljesítménye miatt, s el kellett ismernie, jogosnak tűnnek a fel-felvetődő aggodalmak a BL közelgő rajtja előtt. Pedig előtte a Sassuolo ellen otthon kiváló 3–0-t játszott az együttes, így még kínosabbnak tűnt a gyengécske előadás a Samp ellen. De hajsza a három éve elvesztett scudetto után folytatódik – csak éppen sokkal fajsúlyosabb ellenfelet kap a torinói sztárgárda.
Asz előző idény kettős győzelmével együtt a két csapat 176 élvonalbeli találkozójából 85-öt megnyerte a zebrák, beleértve a legutóbbi három összecsapást is. Mi több, az Allianz Stadion felavatása óta egyetlenegyszer vesztett pontokat a Juve a Roma ellen saját stadionjában.
A látogatók egy két hónapja még Juve-ikonnak számító játékossal soraikban jelennek meg az Allianzban, de Dybala visszatérése ellenfélként aligha lesz olyan érzelmes, mint amilyen könnyes búcsúja volt alig két hónapja. Az argentin királyi fogadtatást kapott az örök városban, s hamar beilleszkedett Mourinho csapatába is, de a gólokkal még adós új együttesében. A rómaiak góljai valószínűtlen „forrásból” jöttek, a Salernitana ellen Cristante talált be, a Cremonesét Smalling fejesével sikerült legyűrni. Eddig egyetlen csapat próbálkozott több lövéssel (34) sem találta el többször a kaput (17 – azonos az Interrel) a Románál, a Juventusnak mintegy a fele sikerült ennek mindkét kategóriában. A farkasoknak persze Mourinho kinevezése óta sincs igazán jó eredménye az élcsapatokkal, a rekordbajnok elleni mindkét meccset elvesztette csapata, az Olimpicóban csupán egy 3–4 sikeredett az előző idényben.
A Juve mesterének, Allegrinek némileg enyhültek összeállítási gondjai, állandó kapusa, Szczesny is bevethető a rangadóra, míg a kapuvédő honfitársa, az új csatárszerzemény Arkadiusz Milik a kispadon foglalhat helyet. Szczesny az előző idényben döntő jelentőségű 11-est védett korábbi csapata ellen, de a csapat még mindig nélkülözni kénytelen Bunuccit, Pogbát és Chiesát is. Allegri töpreng, bevesse-e kezdőként a fiatal Mirettit, aki a Samp ellen kiválóan teljesített, veszélyeztetve McKennie és/vagy Rabiot helyét a kezdőben. Bárhogy is állítja össze a háromtagú középpályássort, hogy minél aktívabban mozgassa Vlahovicsot, a szerb klassziscsatár érintette a legkevesebbszer a labdát azok közül, akik 180 percet játszottak eddig az idényben.
Mourinhónak változtatnia kell csapatán, mert Zaniolo vállsérülés miatt kimarad, az új szerzemény Wijnaldum meg még nem heverte ki korábbi lábtörését. Előbbi sérülése miatt a csapatkapitány Pellegrini előbbre kerül a csapatba, Dybala mellé, ők alkotják a csúcsék Abraham mögött a hármas támadóegységet.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve megnyerte első hazai meccsét a Sassuolo ellen (3–0), a fehér-feketék legutóbb 2019–20-ban kezdtek dupla győzelemmel (a Napoli és a Verona ellen). 2. A Roma kapott gól nélkül nyerte meg legutóbbi két idegenbeli meccsét, a Serie A-ban három egymást követő találkozót 2020-ban nyert meg, anélkül, hogy betaláltak volna a kapujába, akkor a harmadikat és a negyediket éppen Torinóban érte el a Toro és a Juventus ellen. 3. Paolo Dybala lőtte a legtöbb gólt  az Allianz Stadionban minden tétmérkőzést beszámítva 68-szor talált a kapuba, a Juve színeiben összesen 82 gólt szerzett, ezzel a klub örökranglistájának 10. helyezettje.

KÉT-KÉT MINISTATISZTIKA A TÖBBI MÉRKŐZÉSRŐL

CREMONESE–TORINO

+ A Cremonese 12 meccset játszott az élvonalban a Torinóval, 3 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség mérleggel – ám az elmúlt 9 meccsből csak egyetlenegyet sem nyert meg (3–0, 1994. december 18-án) o A Torino megnyerte legutóbbi három mérkőzését az újoncok ellen a Serie A-ban (mindhármat idegenben), négyet egymás után 2016 novemberétől 2017 áprilisáig (négyet Szinisa Mihajloviccsal a padon). + Paolo Ghiglione adta be eddig a legtöbb labdát akcióból a Serie A-ban (12-t), holtversenyben Federico Dimarcóval o Az egész élvonalban csak Davide Frattesi (8) csinált több eredményes cselt, mint Nemanja Radonjics (6), csak Osimhen (13) és Dybala (9) lőtt többször a 16-oson belülről, mint Radonjics az első két játéknapon.

MILAN–BOLOGNA

+ A Milan egyetlenegyet veszített el a Bologna elleni legutóbbi 25 meccséből (18 gy., 6 d.), az egyetlen, amelyet elvesztett, 1–0 volt a piros-kékeknek 2016 januárjában, az edző akkor is Szinisa Mihajlovics volt, a gólszerző pedig Giannichedda. o A Bologna veretlen legutóbbi meccsén a Juventus, Inter, Milan hármassal szemben, a legutóbbi csapat, amely hosszabb ilyen sorozatot ért el, a Roma volt (5)  2020 és 2021 között, a piros-kékek ennél hosszabb szériája 2012-ben született (4), Stefano Pioli edzősége idején. + Kettőt a szezon hat piros lapjából Bologna-játékos kapott (Suomaoro a Lazio, Orsolini  Verona ellen), nem volt még olyan csapat a hárompontpos győzelmi korszak (1994) óta, amelynek az első három fordulóban kettőnél több kiállítottja lett volna. o Ismael Bennaszer – gólt szerzett az Atalanta ellen – egyike a legtöbb gólhelyzetet előkészítő játékosnak (9), és ő hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt (4) csapatában.

SPEZIA–SASSUOLO

+ A két csapat összesen hatszor játszott az olasz futball első két osztályában, mindet 2010 óta, négyet nyertek a fekete-zöldek, egyet a ligúriaiak, egy iksz mellett. A Sassuolo volt a Spezia első élvonalbeli ellenfele, a fekete-zöld együttes 4–1-re nyert 2020. szeptember 27-én a Manuzzi Stadionban. o A hazai csapat nem játszott döntetlent a bajnokságban 2021. december 19. óta, azóta 4-szer győzött, 7-szer kikapott. Az aquilaiak nyertek az első napon az Empoli ellen, az elmúlt két idény első két mérkőzése után nem volt egynél több pontjuk. + Daniele Verde két gólt szerzett a Sassuolo ellen  Serie A-ban, egyetlen csapat ellen sem ért el többet (ugyanennyit a Roma, a Lazio és a Sampdoria ellen.) o Domenico Berardi volt a legtöbb Serie A-gólban közvetlen részes 2022-ben: 16-ban  összesen 18 mérkőzésen (8+8 gól és gólpassz). 3 gól egy gólpassz a mérlege a Spezia ellen négy eddigi élvonalbeli meccsén.

SERIE A, 3. forduló. Sport2 18:30 Juventus FC–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); 18:30 AMC Mikro (Sport1 21:30 – ism.) Cremonese Calcio–Torino FC (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:30  AC Milan–Bologna FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); 20:45 AMC Mikro (Sport1 23:30 – ism.) Spezia Calcio–US Sassuolo (kommentátor: Fülöp László)