Az NBA visszatér! Ráadásul újra nemzetközi meccsekkel • SportTV

Az NBA visszatér! Ráadásul újra nemzetközi meccsekkel

Sport TV avatar Sport TV 2022. 09. 27. 14:11    
Olvasási idő: 3 perc

Utoljára 2020. január 24-én rendeztek NBA-meccset az USA-n és Kanadán kívül, akkor a Milwaukee Bucks és a Charlotte Hornets lépett pályára Párizsban. A COVID megnehezítette az ilyen meccsek szervezését, de több mint 2,5 év után végre Japánba és az Egyesült Arab Emírségekbe utaznak majd NBA-csapatok. Négy meccset játszanak, mindet láthatjuk élőben.

Steph Curry és Giannis Antetokounmpo a sportág két kiváló nagykövete. (Fotó: Getty Images)

Mi is ott voltunk 2020. január 24-én Párizsban, amikor a Milwaukee Bucks legyőzte a Charlotte Hornetset. Ez volt az utolsó alkalom, hogy NBA-csapatok utaztak az USA-n és Kanadán kívül meccset játszani.

Ez nem véletlen, éppen azokban a napokban regisztrálták az első koronavírusos beteget Európában, Franciaországban, akkor talán még nem gondolta senki azt, hogy pár héttel később megáll az élet a COVID miatt. Ráadásul épp azután a meccs után két nappal hunyt el Kobe Bryant. Már ebből a két hírből kiderült, milyen régen volt ez, és belegondolni is nehéz, mi mindent történt azóta az NBA háza táján, és persze szerte a világon.

Két évet és kilenc hónapot kellett arra várni, hogy az NBA ismét biztonsággal meg tudjon szervezni egy ehhez hasonló nemzetközi mérkőzést. Azt fontos leszögezni, hogy egy ilyen találkozó egyfajta All-Star-hétnek tekinthetőek, az adott kontinensen található NBA-irodák számára minden évnek ez vagy ezek a csúcspontja, csúcspontjai. Sokkal többről van szó, mint arról, hogy a csapatok elutaznak a meccsnapon, lejátszanak egy meccset, majd hazautaznak, és megy tovább az élet. 2-3-4 nappal a találkozó előtt megérkeznek a sztárok, hagynak nekik időt akklimatizálódni, emellett rengeteg protokolláris és egyéb szórakoztató rendezvényen vesznek részt, hiszen ők nem csak játékosok ott, hanem a kosárlabda és a liga nagykövetei. Sőt, ilyenkor nem csak a klubok aktív játékosai utaznak, hanem érkeznek korábbi legendák is. Akit érdekel, hogy nagyjából mi megy a kulisszák mögött, az a 2019-es londoni NBA-meccsen készült videónkból megtudhatja:

Nagyon sok energiát fektet tehát az NBA arra, hogy ezek az események tökéletes minőségűek legyenek, ez rengeteg munkát, szervezést igényel. Általában Adam Silver, az NBA komisszárja is tiszteletét teszi a csarnokban sok-sok helyi hírességgel egyetemben. Ezért nagy öröm, hogy a COVID miatti korlátozások enyhülni látszanak. Az csak egy példa, hogy Kanadába a szezonrajtkor már beutazhatnak majd az oltatlan NBA-játékosok is. Elhárultak azok a nehézségek, amik az International Games-ek megvalósítása előtt álltak 33 hónapig.

Szeptember 30-án Japánban, Tokióban kerül sor ilyen meccsre először 2020 óta, pénteken a címvédő Golden State Warriors a Washington Wizards ellen játszik előszezon-mérkőzést. Nem szorul magyarázatra talán, hogy a Golden State Warriors miért remek választás, van bőven szurkolója a klubnak Ázsiában, a fővárosaiknak pedig van egy japán játékosa Rui Hachimura személyében. A Sport1-en pénteken délben élőben közvetítjük a meccset, és még aznap este főműsoridőben a Sport2-n is meg lehet majd nézni. Vasárnap ismételnek a felek, természetesen arról a meccsről sem maradunk le.

Washington Wizards – Golden State Warriors: szeptember 30., péntek 12:00, Sport1 (élő); 20:00, Sport2 (felv.)

Golden State Warriors – Washington Wizards: október 2., vasárnap 07:00, Sport1 (élő); 23:30, Sport2 (felv.)

A Warriors és a Wizards Japánban tett ”kirándulása’’ után a Milwaukee Bucks és az Atlanta Hawks az Egyesült Arab Emírségek és Abu Dhabi felé veszi az irányt, ahol a hipermodern, 2021-ben átadott Etihad Arenában kétszer is megmérkőznek október 6-án és október 8-án. A történelem során először játszanak NBA-csapatok Abu DHabiban. A kétszeres MVP Giannis Antetokounmpo jelenleg a liga egyik kirakatarca, nincs is nagyon nála alkalmasabb arra, hogy bemutassa és megszerettesse az NBA-t a nézőkkel. Nem véletlenül volt ott az említett párizsi NBA-meccsen is. Ráadásul a fiatal, rendkívül látványosan játszó Atlanta Hawks ellen játszik a Milwaukee Bucks, így Trae Youngból is kapnak ízelítőt a nézők Abu Dhabiban. Mindkét meccset meg lehet majd nézni élőben.

Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks: október 6., csütörtök 18:00, AMC Mikro (élő); 23:30, Sport1 (felv.)

Milwaukee Bucks – Atlanta Hawks: október 8., szombat 18:00, Sport1 (élő)

Előre szólunk, hogy az alapszakaszban, január 19-én újra megrendezik Párizsban a nagy európai mérkőzést, ahova a két ősi rivális, a Chicago Bulls és a Detroit Pistons utazik majd el. Ezt a meccset természetesen élőben közvetítjük majd. Mindezek mellett Mexikóvárosban decemberben a San Antonio Spurs és a Miami Heat is játszik egy meccset. Mondhatjuk azt, hogy az NBA visszatért a régről megszokott menetrendjéhez.