A Real és a City a csoportgyőzelemért meccsel • SportTV

A Real és a City a csoportgyőzelemért meccsel

2022. 10. 11. 11:18    
Olvasási idő: 5 perc

Öt élő mérkőzéssel – négy a két tévécsatornáinkon, egy az AMC Mikro alkalmazáson – és a szokásos körítéssel (Youth League, felvezető és összefoglaló műsor) várjuk a Bajnokok Ligája híveit a 4. keddi játéknapján. Megfelelő eredményalakulások folytán két együttes, a rekordbajnok és az örök kupavárományos már most véglegesítheti csoportelsőségét – a továbbjutásuk már 3 meccs után megvolt – s ezt adott esetben nálunk láthatják.

Erling Haaland öt góllal vezeti a BL góllövőlistáját három mérkőzés után. Alkalmasint Koppenhágában mehlesz a hatodik (hetedik?, nyolcadik???) is (Fotó: Getty Images)

KB KÖBENHAVN–MAN. CITY (G-csoport)

A játéknap nagy meglepetése lenne, ha a dán bajnok pontot tudna rabolni  otthon az angpl PL-győztestől. Negyedszer mérkőznek meg a nemzetközi kupákban, a 2009-es két februári találkozó találkozó az UEFA-kupa 3. fordulójában meglehetősen szorosan alakult: előbb Koppenhágában 2–2-re végeztek, a manchesteri visszavágót csupán 2–1-re nyerte meg a City, a walesi Craig Bellamy duplájával. A múlt heti mérkőzés már klassziskülönbséget mutatott: Pep Guardiola sztárokkal teletűzdelt együttese 5–0-ra gázolta el a dán bajnokot. Erling Haaland bő félóra alatt kétszer is betalált, majd következett a grúz Hocsolava öngólja még az első félidőben, a másodikban pedig Rijád Mahrez előbb maga talált be büntetőből, majd gólpasszt adott a 22 éves argentin Júlio Alváreznek, hogy elérhesse első BL-gólját. Semmi jel nem mutat arra, hogy a City ne vigye el mindhárom pontot a Parken Stadionból, ezáltal pedig 12-re szaporítsa pontjai számát, amely már kiharcolt továbbjutás után a csoportelsőséget is garantálná. (Azt csak akkor bukhatná el, ha utolsó két meccsét elvesztené, a követő Borussia meg mindhárom hátralévő csatáját, benne a mai Sevilla ellenit és az 5. körben a dortmundi City elleni „visszavágót” is megnyerné, utóbbit legalább két góllal. Erre a bukmékerek együtt valószínűleg több mint százszoros szorzót fizetnének.)

MACCABI HAIFA–JUVENTUS (E-csoport)

A Serie A-ban gyakorta bukdácsoló – legutóbb szombaton a Milan elleni derbit is 2–0-ra elvesztő Juve hat napja fölényben játszva is eléggé csikorogva verte meg a 14-szeres izraeli bajnokot. Rabiot és Vlahovics góljai után Din David a 75. percben szépíteni tudott és Rabiot-nak a 83. percben elért találta nyugtatta meg csak végleg a Juve-drukkereket az Allianz Stadionban. A francia középpályásnak az volt az 57. BL-meccsén az 6. és 7. gólja, egyben az első duplája a milliomos elitligában.
A két együttes 13 évvel ezelőtt is azonos csoportban szerepelt az alapszakaszban, akkor a Juve oda-vissza egyformán 1–0-ra nyerte meg a két találkozót. Az öreg hölgy drukkerei alighanem most is előre aláírnák a sovány egygólos győzelmet is a Szammi Ofer Stadionban. Csapatuk ugyanis ebben az idényben egyszer sem nyert tétmeccset Torinón kívül, a Serie A-ban ikszelt a kiesőjelölt Samppal Genovában, a Fiorentinával Firenzében, kikapott az újonctól Monzában, szombaton zakózott Milánóban és alulmaradt a BL-ben is Párizsban a PSG-től. Továbbjutási esélyeit csak úgy őrizheti meg, ha elhozza mindhárom pontot Haifából és közben „ezerrel” drukkol, hogy Párizsban a hazai csapat és a Benfica újra ikszeljen, ezáltal kétpontnyi közelségbe kerülhessen mindkettejükhöz. Persze, ha valamelyik konkurens veszít, ahhoz még közelebb kerülhet, de a francia és a portugál bajnokot is le kell győznie az utolsó két körben, hogy meglegyen a továbbjutás, amelyet minimumként elvárnak minden idényben a Juvétől – más kérdés, hogy nem mindig sikerül megfelelnie ennek az elvárásnak. Allegri mester oly sokat tett már a torinói csapatért a múltban, de a Serie A-kudarcokat csak egy „BL-mentéssel” ellentételezheti, hiszen a bajnokság egynegyedénél már tíz pont a hátránya a listavezető mögött, nincs az a rajongó, aki ép ésszel a scudettóra gondolna már ebben az idényben…
A Juve reményeit azért táplálhatja, hogy ellenfele még nála is pocsékabb formát mutat, legutóbbi öt tétmérkőzéséből csak egyet sikerült megnyernie, szombaton is kikapott idegenben 1–0-ra a középmezőnybeli Maccabi Bnei Rainától, s ezzel elvesztette vezető helyét a bajnokságban

SAHTAR–REAL MADRID (F-csoport)

Az ismert háborús körülmények között a Sahtar Varsóban, a városi stadionban játssza „hazai” mérkőzést a 14-szeres BEK-/BL-győztes Real Madriddal. „Meg kell vizsgálnunk, a hét végén játszó játékosaink milyen állapotban vannak. A legutolsó edzés sokat elárul erről” – mondta Carlo Ancelotti, s aki olvasni tud a szavak mögött, az érezheti, a vasárnap délutáni (! – arccal Ázsia felé…) madridi Clásico már ott mozog a madridi fejekben. A tapasztalt mester – öt BL-döntőjével és négy győzelmével maga is csúcstartó, nemcsak csapat az elitsorozatban –, nem ment el addig a szörnyű közhelyig, hogy „mindig a következő meccsre koncentrálunk”, de az UEFA honlapján látható kezdő összeállítási előrejelzés alighanem kincstári optimizmust tükröz. A Realnal elég egy pont is Varsóban – persze, azért törekedni fog mindhárom megszerzésére. A győzelem, hasonlóan a Cityhez, teljes bizonyosságú továbbjutást, és csaknem százszázalékos csoportgyőzelmet jelentene. Ennek ellenére a bennfentes spanyol újság0rúk szinte biztosak az „örök12. Ember” Nacho szerepeltetésében a védelem tengelyében; abban, hogy a két veterán, Modric és Kroos együtt nem kezd a középpályán és hogy a csatársorba is kerül friss ember, talán Hazard is megkapja a sokadik bizonyítási lehetőséget. Azaz Ancelotti aligha küldi „gálacsapatát” a pályára, vagy ha igen, a kulcsemberek hamar leülnek a kispadra az estleges vezetés megszerzése után.
A Sahtar persze reménykedik. „Nyerni fogunk! Nem tudnak megsemmisíteni minket, a győzni ajkarásunkat, a harci szellemünket. Úgy fogunk harcolni, mint az ukrán hadsereg katonái a szabadságért. Ez a legkevesebb, amit meg kell tennünk” – lelkesített Igor Jovicsevics, a Sahtar edzője a meccs előtt. Fennkölt szavak, de ez egy futballcsata lesz, amelyben szerencsére emberéletekben nem eshet kár, és ahol ellenfelek játszanak, nem ellenségek. S ahol a csapatának legfeljebb az ad némi esélyt, hogy az ellenfél bármilyen erős is, képletesen nem „az életéért” játszik, csupán a biztos csoportelsőségért – ám a folytatás az ukránok számára sem elérhetetlen, hiszen hármas versenyben állnak a csoport másik két együttesével a második továbbjutó helyért

CELTIC–RB LEIPZIG (F-csoport)

Múlt szerdán a Leipzig „életben maradó” győzelmet aratott a zöldek elle, most Glasgow-ban a Celticnek ugyanez a feladata. Döntetlennel ugyan benne maradnak a hármas csatában a németekkel és a Sahtarral, de mivel pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények döntenek, a – legalább kétgólos – győzelemre szüksége lenne a keltáknak, hogy a lipcseiekkel versenyben maradjanak. (Az idegenbeli gólok itt sem számítanak, de Szoboszlaiéknak is van már háromgólos vereségük, nemcsak vendéglátóiknak, egy kétgólos győzelem a skót bajnoknak nemcsak egypontos előnyt jelentene, hanem az eddigi abszolút gólkülönbség-tendencia megfordítását is, azaz az ő góldifferenciájuk kevésbé lenne rossz, mint az RBL-é.)
A két csapat négy éve is közös csoportban volt az El-ben, akkor mindketten otthon legyőzték a másikat, de a németek 2–0-ra, azaz ugyancsak két góllal nyerte akkor hazai pályán, és a skótok csak eggyel a „visszavágón”.)
Gulácsi sajnos éppen a múlt szerdai meccsen szenvedett súlyos sérülést – azóta meg is műtötték – , csak a tavasszal térhet vissza. A UEFA előzetese szerint Marco Rose a másik két magyar válogatottat, Willi Orbánt és Szoboszlait egyaránt a kezdőbe állítja – reméljük, nem téved az európai szövetség honlapja.
A főpróba a hazai bajnokságban a Celticnek sikerült jobban, idegenben 2–1-re legyőzte a St Johnstone-t, a Leipzig 1–1-re ikszelt Mainzban. De hát mindannyian ismerjük a színházi mondást – amely a futballpályán is időnként „bejön” – máskor meg nem…

PSG–BENFICA (H-csoport)

A csoportot azonos pontszámmal vezető két bajnok gyakorlatilag a továbbjutásért meccsel. Ha a Juve nem nyer Haifában, a párizsi győztes már szinte páholyban érezheti magát, Ám ha netán ismét megosztoznak két ponton, mint hat napja a Fény stadionjában, és a torinóiak nyernek Izraelben, nagyon összetömörül a trió, a két 8 pontosra ha nem is szorosan, de felzárkózna az öreg hölgy.
Múlt szerdán a Neymar, Messi zseniduó hozta össze a párizsiak vezető gólját, de a PSG másik brazilja, Danilo öngóljával egyenlíteni tudtak a sasok.
Szombaton a Ligue 1-ben a párizsiaknak csupán gól nélküli döntetlenre futotta Reimsben – Galtier mester pihentette Messit, Neymar csak az utolsó félórára állt be, csak Mbappé játszotta végig a meccset, de ő sem tudott betalálni. Az első számú üldöző Lorient  győzött Brestben, ezzel egy pontra megközelítette a még az élen álló PSG-t. A Benfica viszont gólgatdag meccsen otthon legyőzte a Rio Avát, a bajnokságban csupán egy meccset adott döntetlenre, s ezzel kétpontos előnnyel áll a táblázaton az örök rivális Porto előtt. (Amúgy a BL-ben is hasonló a sasok mérlgr, a selejtezőben és a főtáblán együtt csak egy döntetlenjük volt, éppen a PSG elleni, a többi mérkőzésüket megnyerték.) Egész idényes tétmeccsmérlegük tehát 14 győzelem, két döntetlen, a PSG-é meg – beleszámítva a Trophée des Champions nevű szuperkupameccset is – 10 győzelem, 3 döntetlen, azaz mindkét csapat egy kicsinyke statisztikai tétért is játszik a nagyobb BL-pontét mellett, hogy melyikük tudja megőrizni idénybeli veretlenségét.

UEFA YOUTH LEAGUE, csoportkör, 4. forduló. Sport1 14:00 FC Paris St.-Germain–SL Benfica (kommentátor: Fülöp Marcell)
BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 4. forduló. 17:30 a nap felvezető műsora
(műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 18:30 KB Köbenhavn–Manchester City FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Hrutka János); Sport2 18:30 Maccabi Haifa–Juventus FC (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:45 FK Sahtar DoneckReal Madrid CF (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván); Sport2 20:45 Celtic FC–RB Leipzig (kommentátor: Haraszti Ádám); AMC Mikro 21:00 (felv. Sport2 23:00) Paris Saint-Germain FC–SL Benfica (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván)