El-csoportkörrajt, három magyar csapattal • SportTV

El-csoportkörrajt, három magyar csapattal

2022. 10. 25. 11:54    
Olvasási idő: 2 perc

Ez még csupán a harmadik kiírása az EHF-kupa örökébe lépő Európa-ligának, de magyar szempontból mégis sportágtörténeti jelentőségű. Elöször került be ugyanis a csoportkört alkotó 24 csapatos mezőnybe három magyar klub is, egy alanyi jogon, kettő pedig sikeres selejtezősorozatbeli produkcióval.  

A Fejér-B. Á. L. fennállása első csoportkörös nemzetközi kupamérkőzésére készük (Fotó: veszpremikse.hu)

BALATONFÜRED–GRANOLLERS (C-csoport)

Ez a mérkőzés nyitja meg hivatalosan a csoportkört, mivel ez az egyetlen, amely délután 5-kor kezdődik, Veszprémben.
A Balatonfüred az elmúlt szezonban a harmadik helyen végzett a magyar bajnokságban; korábban kétszer nem jutott az El-csopotkörbe,  2020–21-ben a  svéd svéd HK Malmö ellen, 2021–22-ben az szlovén RK Trimo Trebnje ellen maradt alul a selejtezőben.
György László, a balatonfüredi vezetőedző nyilatkozatát az EHF honlapja idézi: „Óriási kihívás számunkra a csoportkör. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy holnap és a következő mérkőzéseken is a lehető legjobban teljesítsünk, hogy a lehető legjobb pozíciót érjük el.”
A Granollers közvetlenül a csoportkörbe kvalifikálta magát, miután Spanyolországban a Barça mögött a második helyen végzett. A klub két EHF-kupát nyert 1994–95-ben és 1995–96-ban, most pedig négy év után tér vissza a másoduk számú európai kupaküzdelembe. A csapatok korábban a 2017–18-as EHF-kupa selejtezőben találkoztak, akkor a Granollers kétszer nyert: 27–26-ra és 28–21-re.
A két együttes a C-csoport tagjaként csap össze, a hatos többi tagja a norvég Skjern Handbold, a többszörös BL-résztvevő portugál Sporting CP, a horvát RK Nexe és az osztrák Alpla HC Hard.

GÖPPINGEN–FEJÉR-B. Á. L.  (A-csoport)

A Göppingen 9-edszer indul európai kupában, a kisebbik veszprémi egyesület először. A német csapat „házi rangadón” győzte le a selejtezősorozat harmadik körében a Lemgót, 59–57-es összesítéssel. A veszprémiek szerezték a fázis egyik nagy meglepetését, kiejtve a jóval „dekoráltabb” Chambéryt, négygólos vereséggel záruló első mérkőzés után a hazai visszavágón 31–25-re verték meg francia ellenfelüket. A Fejér-B.Á.L. egyetlen légiósa egy szlovák játékos, Simon Machac. A múlt héten mindkét együttes kikapott saját bajnokságában, mindkettő egy hazájabeli másik El-résztvevő csapattól: a Göppingen a Flensburgtól 26–24-re, a veszprémi csapat az FTC-től 40–23-ra.
A magyar csapatnak szoknia kell a kettős terhelést, mintegy 800 km-es utat tett meg Göppingenbe, majd a visszaút után szombaton már a világ egyik legjobb csapata, a városi rivális Telekom Veszprém ellen kell pályára a K&H Ligában.
A két együttes roppant kemény csoportba került, az A-jelű hatos további együttesei a címvédő portugál Benfica, a 2018-as BL-győztes francia Montpellier, a sokszoros svájci bajnok, Császár Gábor volt klubja, a Kadetten Schaffhausen és a szlovák Tatran Presov.

VALUR–FTC (B-csoport)

Pásztor István kiváncsi, mire jut csapata a gyors, erőteljes északi ellenféllel (Fotó: fradi.hu)

A Fradi most, második nemzetközi klubidényében debütál egy csoportkörben. A zöld-fehér együttes két román csapatot búcsúztatott a selejtezősorozatban, a Minaur Baia Marénál 74–49-es, a CSA Steaua Bucuresti-nél 66–64-re bizonyult jobbnak. Pásztor István, a Fradi vezetőedzője, nemrég volt szakkommentátor kollégánk ezt mondta az EHF kupahonlapjának: „Ellenfeleink szeretnek hasonló stílusban játszani, mint amilyent én szeretnék az enyéimmel. Kiváncsi vagyok, hogy teljesítünk, mert még nem találkoztunk ilyen gyors, rohanó stílusú együttessel. Biztos nagy élmény lesz.”
A Valur első ízben játszik csoportkörben másfél évtizede, 2007–08-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt. A házigazda együttes sajátos elegye a tapasztalt izlandi válogatott játékosoknak, mint a kapus Björgvin Páll Gustavsson és jó néhány tehetséges fiatalnak. A Valur ebben az idényben eddig csak a hazai bajnokságban szerepelt, hat győzelemmel és egy vereséggel vezeti a táblázatot.
A két együttes konkurenciája a B-csoportban a korábbi BL-győztes német Flensburg-Handewitt, a francia PAUC Handball, a spanyol TM Benidorm és a svéd Ystads IF. Első látásra a német klassziscsapat kiemelkedik a mezőnyből, a másik öt viszont keményen harcolhat három továbbjutó, azaz nyolcaddöntős helyért a február 28-ig tartó csoportkörben.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, csoportkör, 1. forduló. Sport2 16:00 Balatonfüred KSE–Fraikin BM Granollers (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommmentátor: Deli Rita, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport2 18:45 Frisch Auf Göppingen–Fejér-B. Á. L.-Veszprém (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport2 20:30 Valur–Ferencváros (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor)