A Brooklyn Nets inkább biztosra megy, nem nevez ki balhés edzőt • SportTV

A Brooklyn Nets inkább biztosra megy, nem nevez ki balhés edzőt

2022. 11. 10. 19:39    
Olvasási idő: 2 perc

Lehetséges, hogy meghallotta a Brooklyn Nets vezetősége azokat a hangokat, hogy nem volna túl szép üzenete annak, ha Ime Udokának máris esélyt adnának vezetőedzőként. Nem ő lesz a csapat új vezetőedzője, hanem Jacque Vaughn lett előléptetve, ő tölti majd be ezt a szerepet.

Jacque Vaughn és Kevin Durant küzd majd a Brooklyn Netsért. (Fotó: Getty Images)

Sok cikk jelent meg arról a közelmúltban, hogy talán nem túl jó üzenet az senki számára, ha egy olyan edző 1-2 hónappal azután állást kap, akit az aktuális/előző klubja eltiltott egy évre, mert munkahelyi afférja volt egy kolléganővel, aminek a végén talán már zaklatás is volt. Valljuk be, van is igazsága az ilyen cikkeknek.  Úgy tűnik, Joe Tsai és Sean Marks is olvasta ezeket, esetleg hozzájuk még annál is több infó eljutott Ime Udokáról, vagyis a tetteiről, mint hozzánk halandókhoz. Olyan viccek is születtek, hogy az épp eltiltott, és látszólag a problémákat kereső Kyrie Irving mellé majd jön Udoka, aztán szépen leigazolják Miles Bridgest, akit épp 3 év felfüggesztettre ítéltek, meg Joshua Primot, akit a Spurs azért rakott ki a keretéből, mert szereti kéretlenül mutogatni a férfiasságát. Ebben az esetben egy igazi dream team állna össze Brooklynban.

Mindenesetre az a döntés született Brooklynban, hogy nem Udoka lesz a csapat új vezetőedzője még akkor sem, ha ezt már mindenki készpénznek vette (MI IS). Az a Jacque Vaughn fogja irányítani Kevin Durantéket, akit Steve Nash után ideiglenes vezetőedzőnek neveztek ki, és aki egyszer már 2020-ban ideiglenes mesterként 14 meccsen (10-szer az alapszakaszban, 4-szer pedig a rájátszásban) irányította a brooklyniakat.

Jacque Vaughn 1997 és 2009 között 12 szezont húzott le játékosként az NBA-ben. Nem volt egy csillogó irányító, de öt csapatban 775 alapszakaszmeccsen és 75 playoff-találkozón lépett pályára, és 2007-ben bajnoki címet nyert a San Antonio Spursszel. Gregg Popovich mellett lett segédedző 2010-ben, 2012-től pedig 2,5 szezonon át az Orlando Magic vezetőedzője volt. 2016-tól dolgozótt segédedzőként a Netsnél, ahol az előbb említett ideiglenes vezetőedzői megbízást leszámítva előbb Kenny Atkinson, majd Steve Nash munkáját segítette.

Természetesen a rossz PR mellett más oka lehet még annak, amiért így döntött a vezetőség:

  • vélhetően olcsóbb Vaughnt megfizetni, mint amennyiért mondjuk hosszabb távra le lehet igazolni egy NBA-döntőt játszó edzőt. Neki 2024-ig van szerződése a klubbal, de a vezetőedzői státusza 2023 nyaráig szól csak.
  • lehet, hogy belátták, Vaughn szakmailag is alkalmas a feladatra, hiszen miúta ideiglenes vezetőedző, azóta öt meccsen háromszor győzött a csapattal. Négyszer Irving nélkül léptek pályára, ezeken 3-1 a mérleg.
  • pontosan ismeri a Nets jelenlegi szituációját, hiszen benne élt, talán a megoldást is könnyebben megtalálja, mint egy új arc.

A véglegesítése után a Nets a New York Knicks ellen lépett pályára először, és fölényes, 112-85-ös győzelmet szerzett, tehát az ünneplés nem maradt el.

Az ezt megelőző meccsen Vaughn nagyon viccesen reagált arra, hogy a hírek szerint nem ő volt az első választás a pozícióra: „Nekem nincs ezzel problémám. Mondtam a feleségemnek is, hogy 20 évvel ezelőtt talán nem én voltam az első választása, de  20 éve együtt vagyunk. Úgyhogy működhet ez.”

Ami Kírie Irvinget illeti…Nos, ő hivatalosan azt a határozatlan idejű eltiltását tölti, amit kiszabott rá a Nets, és azokat a házi feladatokat kell elvégeznie, amiknek megláta a feltétele annak, hogy visszatérjen. Nem tudjuk, hova gyűrűzik majd ez a történet, de a Nike is szakított vele, és ahogyan a cég alapítója, Phil Knight nyilatkozott, vélhetően ennek a kapcsolatnak örökre vége.

Aki nézne NBA-t, a Sport TV-n és az AMC Mikrón megteheti a hét folyamán. Például a Nets és a Knicks is látható lesz:

Trash Talk: november 10., csütörtök, 20:45, Sport2 (élő)

Atlanta Hawks – Philadelphia 76ers: november 11., péntek, 1:30, Sport1 (élő); 20:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: november 12., szombat 21:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Clippers – Brooklyn Nets: november 12., szombat 22:00, Sport1 (élő)

NBA Action: november 13., vasárnap 11:00, Sport1

New York Knicks – Oklahoma City Thunder: november 13., vasárnap 18:00, AMC Mikro (élő); november 14., hétfő 20:00, Sport2 (felv.)