Holland este Wolverhamptonban • SportTV

Holland este Wolverhamptonban

2022. 11. 16. 19:25    
Olvasási idő: 4 perc

Az idei Grand Slam of Darts felső ági negyeddöntői következnek szerdán, Az, hogy három angol is érdekelve van, nem meglepetés, de hogy három holland is, az arra utal, a mélyföldiek kezdik átrajzolni a nemzetek erősorrendjét. Ráadásul a két brit házi rangadót vív, a hollandok viszont külön párosításban szerepelnek, így meg az sem elképzelhetetlen, hogy egy körrel később közülük ketten egymással csatáznak, azaz lesz egy biztos elődöntősük is.

A két öreg harcos 37-edszer is megküzd egymással, először a Grand Slam of Dartson (fotó: darts.de)

A mérkőzések ideje a kieséses nyolcaddöntőtől mintegy megduplázódik, hiszen nem öt, hanem tíz nyert legig (best of 19) tart minden összecsapás. Az első párban az A-csoport hibátlan győztese, a nagy visszatérő Raymond van Barneveld áll a tábla elé az idei csapatvilágbajnok Simon Whitlockkal. A párosítás két rutinos klasszisról lévé szó, hosszú múltra tekint vissza 2010-ben (!) találkoztak először, első meccsük azonnal egy vb-elődöntő volt, amelyet az ausztrál 6–5-re nyert meg, de utána a döntőben 7–3-ra kikapott Phil Taylortól. Összesen 36-szor küzdöttek meg. Barney 19–16-ra vezet, egy Premier League-es döntetlen mellett (tévés meccseken 11-1-10 a mutató). Ezekből egy sem esett Grand Slam of Dartsra, tehát Wolverhamptonban ebből a szempontból debütálnak. Barney új visszatérő „hadjáratában” a legjobb versenyt produkálja, mindhárom meccsét megnyerte Chisnall, Price és Evetts ellen, a világelsővel vívott csatája sokak szerint a csoportkör legjobb mérkőzése volt.  95.53-as tornaátlaga és nyolc 180-asa önmagáért beszél. Kiszállózása azonban alig jobb egyharmadnál (36.26%), ez a későbbiekben kevés lehet a sikerhez.
Whitlock apró sérülését ápolgatja, miközben két meccsét megnyerte (Suljovic 5–2, Perez 5–3), közben azonban kikapott Danny Nopperttől. Mostani versenyátlaga 98.50, kiszállózása 48%, tizenegy 180-ast dobott, azaz a mutatói jobban RVB-nél.
A holland szurkolótábora, a Barney Army élvezte az eddigi meccseket, a rutinos rókának megvan az esélye, hogy egy „visszavágót” is lejátsszon Price-szal a következő körben.
A „varázsló” továbbra is feltalálja magát, amkor „elsüllyedni” látszik, erre a tulajdonságára nagy szüksége lesz szerda este. Két éve elődöntős volt a GSD-n, tehát van védeni valója, és egyenletesebbnek tetszik a formája is a holland veteránnál.

A második meccs az angol házirangadó egy ex-vb-döntős és egy exvilágbajnok között, azaz Michael Smith és Rob Cross küzd meg egymással, akik amúgy Angliát együtt képviselték a 2019-es és a 2020-as csapat-vb-n, utóbbin döntőig jutottak, de kikaptak Walestől.  Ők fiatalabb generációt képviselnek, mint az előző páros, de így is már 22-szer összecsaptak PDC-eseményeken, az összmérleg erősen Cross javára billen el (17–5, tévés meccseken 11–1), de idén egyszer sem találkoztak, ez lesz az első meccsük. Talán ebben a tempójuk különbsége is szerepez jázsik Bully Boy gyorsasága kevésbé zökkenti ki Crosst, mint amennyire az ő lassabb játéka irritálja Smitht. Tavalyelőtt amúgy éppígy a nyolcaddöntőben találkoztak (akkor a Covid miatt Coventryben volt a verseny, s a most hiányzó José Da Sousa lett a bajnok), s Smith döntő legben.10–9-re győzött, ám utána 16–14-re alulmaradt a portugáltól. A csoportfázisban Bully Boy tűnt a jobbiknak. Mindhárom meccsét megnyerte, 95.53-as átlaggal, s versenyrekordot állított fel a csoportkörben aratott 16 egymás utáni győzelemmel, ám 20 leg alatt összesen csupán két 180-as kört sikerült dobnia. Cross pazarul nyitott, 100.87-es átlaggal 52-re lelépte Gawlast, de másodikra kikapott 5–3-ra Van Duijvenbodétól, majd roppant szoros találkozón, némi szerencsével sikerült leküzdenie Martin Schindlert (5–4).
Amúgy a nagy fölényre Cross 2017 és 2020 közt tett szert kettejük között, az elmúlt két esztendőben írd és mondd, egyetlenegyszer találkoztak, idén júniusban a Players Championship 16. versenyén Milton Keynes-ben ugyancsak Cross bizonyult jobbnak. Ezzel együtt mintha Smith lenne inkább felfelé menő ágban, az ő esélyei egy kicsivel erősebbnek tűnnek.

A Grand Slam of Darts háromszoros bajnoka az idei UK Open-győztessel meccsel a wolverhamptoni negyeddöntőbe jutásért (Fotó: sportinglife.com)

A harmadik párban a második holland, Danny Noppert következik a negyedik GSD-trófeájára hajtó világelső Gerwyn Price-szal. Ők csupán 9-szer küzdöttek meg egymással, a walesi 6–3 (tv-s: 4-1)-re vezet, ám idei mindhárom meccsüket ő nyerte meg. Valamennyi az adott verseny végső fázisában zajlott, az International Darts Open negyed-, a World Cup of Darts és a World Matchplay elődöntőjében. Price szeretne négyből négyre jutni az este.
Gezzy (ez Price másik beceneve az Iceman mellett) az elmúlt években uralta ezt a tornát, szeretné. ha vasárnap este ötből négy végső diadalt mondhatna magáénak. Mostani versenyben maradását azért Fortunának (is) köszönheti, hiszen a csoportkör utolsó ki-ki meccsén Chisnall két meccsnyilat is dobhatott ellene – mindkettőt kihagyta. Aztán a szorult helyzetből a walesi a klasszisok módján vágta ki magát, a döntőt leget 12 nyilassal fejezte be.
Statisztikája amúgy remek, ő a 8. különböző játékos, aki a csoportkör mindhárom meccsét 100 fölötti átlaggal nyerte meg, tíz 180-ast dobott és kiemelkedő, 47.7%-os kiszállózást produkált.
Noppert viszont eddig pazar versenyévet futott. Megnyerte az UK Opent, Wolverhamptonban mindhárom csoportmeccsét. Paradox módon éppen  a legnevesebb ellenfelét, Whitlockot verte meg a legnagyobb különbséggel, Suljovic és a Fülöp-szigeteki Pérez egyaránt 4 leget tudott nyerni ellene.

94.02-es meccsátlaga több mint 10 ponttal gyengébb Price-énál (103.74), ráadásul csupán hat tökéletes kört dobott a walesi 20-ával szemben.
A hosszabb meccsformátum lehetőséget add Price-nak hogy tovább javítsa örökmérlegét a hollanddal szemben. Noppert ugyan 10–7-re legyőzte őt a 2020-as World Matchplayen, de mikor Price nyer, rendre nagyobbak a különbségek (6–1, 2–0, amikor szettekre játszottak, 10–3, 4–1, 17–11). Ha nyer is az esélyesebb világelső, meglehet, kisebb lesz a különbség a „szokásosnál”.

A záró meccs a harmadik hollandé a harmadik angol ellen, azaz relative a fiatalság csatája. A D-csoport győztese, Dirk van Duijvenbode csatázik Joe Cullennel. Ennek ellenére már 2011-ben játszottak egymással, igaz, még ifivilágbajnokságon.  Tizenegy év elröppent, s íme most már egy major torna negyeddöntőjébe jutásért meccselnek.
Dirk mindhárom meccsét megnyerte, de mindet szoros küzdelemben, végül 98.78-as remek körátlaggal zárta a csoportkört. Kilenc 180-ast dobott, ezzel továbbra is az egyik nagy maximumdobó a nemzetközi élmezőnyben.
Cullen viszont túlélt egy ijesztő helyzetet. Első két meccse egyaránt 5–1-re végződött, csak míg Edhouse-t megverte, Smithtől meg kikapott ennyire. Liza Ashton ellen győznie kellett, aztán a mezőny egyik hölgyversenyzője 3–1-re vezetett ellene. aztán rákapcsolt, négy egymás utáni győztes leggel fordítani tudott. A Rocksztár 93.14-es körátlagot teljesített, négyszer dobott 180-ast.
Ugyan a holland 6–2-re vezet összesítésben, de az idei mérlegül 1–1, mindketten nyertek egy-egy 6–3-as meccset. A mostani nyert két csoportmeccsen Van Duijvenbode kiválóan dobott tömeget, 108.88-as és106.90-esátlagot ért el, emellett ő dobta a legtöbb maximumot (mint legtöbbször), s mindkettőn övé volt a két legmagasabb kistálló 127-tel és130-cal. Szoros találkozónak ígérkezik, nüanszok dönthetnek ide vagy oda.
A találkozó győztese az angol házi rangadó továbbjutójával meccsel a negyeddöntőért

 GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. Sport1 20:00 a csoportkör 3. fordulója, a negyeddöntő felső ágának mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)