Egy holland veterán három angol férfi ellen • SportTV

Egy holland veterán három angol férfi ellen

2022. 11. 20. 12:07    
Olvasási idő: 2 perc

Meglepő, de a látottak alapján jogos angol létszámfölény alakult ki a Grand Slam of Darts elődöntőjében. A résztvevők háromegyede hazai, egynegyede holland, három újonc kerülhet ki első trófeabirtokos vagy egyvalaki migvédi kotábbi címét a wolverhamptoni Aldersley Leisure Village-ben.

A bukmékerek vasárnap reggel Michael Smithnek adták a legnagyobb esélyt a trófea elhódítására (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A kétszer 3–1-es eloszlás a személyi állományban azonos: a három angol nem nyert még sosem GSD-t, a holland már igen, éppel tíz évvel ezelőtt. S ha megnéznénk a korosztályok közötti eloszlást, pontosan ugyanúgy alakulna a kép. A három angol közül Michael Smith 32, Nathan Aspinall 31, Luke Humphries 27 éves, a „másik oldalon” Raymond van Barneveld nagypapa (szó szerint az…) 55 esztendős. Azaz egy mélyföldi veterán küzd meg vagy egy vagy két már nem fiatal, hanem inkább virágkora előtt álló három hazai klasszissal, akik azért korábban már mind letettek ezt-azt a sportág asztalára. Smith vb- és Remier League döntős, Aspinall is volt UK Oprn-győztes és kétszeres vb-elődöntős, Humphries is már UK Open-finalistának éd már háromszoros vb-negyeddöntősnek mondhatja magát. S ha már a titulusokból szemezgetünk: Barney 4-szeres BDO- és egyszeres PDC-világbajnok, nyert már Uk Opent, Premier League-et és ezt a versenyt is már, 2012-ben, a döntőben az akkor feltörekvő ifjú honfitáss, Michael van Gerwen ellen. (Akinek ez volt az első egyetlen döntős veresége a GDS-en, a következő három fináléjában már övé lett a trófea.

Van Barneveld visszatérő show-jában a következő ellenfél Michael Smith, a verseny legmagasabb mezpnyben maradt kiemeltje, aki a 4. helyrői indult neki a tornának. Bully Boynak eddig „színagol” tornája volt, a csoportban három honfitársat, köztük az egyik hölgyet verte meg, a nyolcaddöntőben a negyedik, a negyeddöntőben a csoportban már legyőzött ötödik kortárs angol klasszis, a már világbajnok Rob Cross és az idei Masters-győztes és PL-döntős Joe Cullen volt az ellenfele. A tornán egyetlen külföldi konkurense Barney lesz, hiszen ha veszt, kiesik, ha nyer, újabb angolt kap a döntőben. Egymás elleni mérlegük 7–1–2, Smith javára, aki négy éve Wolverhamptonban a csoportkörben 5–0-ra lépte le Barney-t, tavaly ugyanabban a fázisban döntő leges, azaz 5–4-es sikert aratott ellene. Érdemes  az örökmérleget kettébontani: RVB visszavonulása előtt 4–1–1, a comeback óta 3–0–1 a mutató, azaz a holland egyszer, idén, a júliusi Player Championship barnsley-i viadalán már elkapta Smitht, az első körben 6–5-re nyert ellene.
Ezen a tornán mindketten százszázalékosak voltak eddig, Van Barneveld sorban egymás után Chisnallt, Evanst, majd a világelső-címvédő Gerwyn Price-t, a playoffszakaszban Whitlockot és  újra Pricet verte meg, utóbbi hatalmas küzdelemben. Óriási csata várható a két klasszis harmadik, ezőttal az előző kettőnél sokkal nagyonn tétű GSD-összecsapásán.

A másik, a színangol összecsapáson hasonló szoros küzdelem várható. Érdekes, hogy mindössze négyszer találkoztak eddig csupán, először 2017-ben egy Challenge Tour-verseny első körében 5–2-re, egy évre rá Players Championship tornán ugyancsak az első fordulóban 6–2-re Asp győzött.  A következő meccsük 4 év elteltével idén májusvan a leverkuseni European Open-viadalon az egyetlen, amely nem első körös volt, a negyeddöntőben Humphries 6–3-ra bizonyult jobbnak, 9 napra rá a World Matchplayen a ”szokásos” első fordulóban Aspinall 10–5-tel vágott vissza. A másik párossal ellentétnem ők ketten nem veretlenül jutottak el az elkődöntőőig. AQspiall a skót Soutartól kapott ki a csoportbam majd a negyeddöntőben 16:12-vel vágott viosza kettejük fontosabb csatájában. Hunhries a még nála is fiatalabb északír Josh Rocktól szenvedett vereséget 5–3-ra, de akkor már gyakorlatilag biztos volt a továbbjutása.
A délután programja tehát az elődöntő két csatája, utána este következik a holland–angol vagy a tiszta angol csata a trófeáért, szintén 16 nyert legig. Ha a 75% jön be, azaz hazai versenyző nyer, akkor nyolc esztendő után marad először Angliában a győztes díja, akkor egyébként tiszta angol fináléban nyrt a legnagyobb, Phil Taylor Dave Chisnall ellen 16–13-ra.

GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton. Sport1 14:00 az elődöntő mérkőzései, Sport1 20:00 a döntő  (kommentátor: Fülöp „180” László  és Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)