Nyolcaddöntő, csúcsrangadókkal • SportTV

Nyolcaddöntő, csúcsrangadókkal

2023. 01. 28. 14:00    
Olvasási idő: 3 perc

Két meccs kivételével szoros csatákat hozott a Masters “előjátéka”, hasonló színvonalú összecsapásokat várunk a szombati nyolcaddöntőben is a Milton Keynes-i major torna második játéknapján.

Gary Andersonnak világbajnoktársat kellene legyőznie a negyeddöntőbe jutáshoz (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A KORA DÉLUTÁNI  szakasz Danny Noppert és Stephen Bunting mérkőzésével kezdődik meg. A holland még nem járt a 16-nál beljebb ezen a versenyen korábban, az angol 2019-ben negyeddöntős volt. Eddigi öt meccsükből Noppert nyert többet, viszont ezt megelőzően több mint két éve csaptak össze.
A következő meccs világbajnokcsata lesz, a 2018-as vb-győztes  Rob Cross és a kétszeres Waddell-trófeabirtokos Gary Anderson között. A skót némi meglepetésre 22.-lént legyőztes az esélyesebb (11.) Van den Berghet az első körben, de hát ő bármikor, bárkit képes legyőzni. A nagy majkor tornák közül éppen a Masters győzelme hiányzik neki, 2017-ben a döntőig menetelt, de MVG ötös sikersorozata közben 11–7-re legyőzte őt a fináléban.  Az angol a negyeddöntőnél sosem volt beljebb, a sikerévéáben, 2018-ban jutott el odáig. Abban az évben játszottak egymással először, az UK Openen Gary nyert 10–5-re, ezt azóta tízszer megismételte, miközben Cross csupán háromszor tudott nyerni ellene: Legutóbb viszont a Players Championship Finalban tavaly novemberben Cross volt a jobb, a nyolcaddöntőben 6–5-re győzött.
A harmadik találkozón Jonny Clayton és James Wade méri össze felkészültségét. A walesi klasszis csúcséve eddig 2021 volt, akkor nyerte meg a Masterst is három másik (!) major torna mellett, tavaly sehol sem jutott a fináléig. Wade is győzött már a versenyen Phil Taylor után ő lett a második bajnok 2014-ben, azaz két trófeabirtokos csap össze. Az első kör legjobb átlagát amúgy The Machine érte el, legjobban megközel1tve a bűvös 100-at (98.82). Kettejük örökmérlege a walesinek kedvez (6–4),. Legutóbb azonban két és fél éve az új-dél-walesi mastersen játszottak, akkor Clayton volt a jobb, a döntőben valósággal leiskolázta Wade-et (8–1).
Ezután angol házirangadó zárja a délutáni programot, az 5. Luke Humhpries a puszta rangsorösszemérés alapján határozottan esélyesebb Chris Dobey-nál (21.), de ne felejtsük el, hogy utóbbi búcsúztatta pénteken a címvédő, ugyancsak honfitárs Joe Cullent 6–4-gyel. Az elmúlt négy és fél évben 11-szer találkoztak PDC-tornán, Dobey vezet 6–5-re.

AZ ESTI SESSIONRE maradnak az igazi nagyágyúk. A tavaly még világelső, pillanatnyilag 4. Gerwyn Price ellenfele a pénteken Ratajskit 6–3-ra legyőző Dirk van Duijvenbode lesz. A Jégember eddigi legjobb Masters-lehjobbja a tavalyelőtti elődöntő volt, amelyen epikus nagy meccsen 11–10-re kapott ki a “régi motoros” Mervyn Kingtől. A holland most másodszor került a mezőnybe, tavalyelőtt már az első mérkőzését sem élte túl. Egymás elleni mérlegük hatalmas különbséget mutat: 14 eddigi meccsükből a holland egyetlenegyet tudott megnyerni, tavalyelőtt egy Players Championship-fordulóban éppen a Marshall Arenában éppen a nyolcaddöntőben 6:3-ra. Óriási meglepetés lenne, ha ez az eredmény bő másfél év után megsmétlődne.
A negyedik kiemelt után jön a második: Peter Wright. Snakebite-nak veszedelmes ellenfele lesz Dave Chisnall személyében, aki pénteken csak döntő legben tudta felülmúlni a honfitárs Ryan Searle-t. A skótnak is már megvolt a Masters-győzelem három éve, a Covid-évben, még a világjárvány európai kitörése előtt, Chizzy két ízben is döntőzött, de 2016-ban Van Gerwen (11–6), tavaly Cullen (11–9) jobbnak bizonyult nála. 2013 óta 27-edszer találkoznak, 14–12-re a skót vezet, de az előny nagyobb része a korai időkből származik, első három közös évük után az angol még 7–3-ra vezetett.  Mivel az exravagáns skót győzelemből jön, a múlt héten megnyerte a Nordic Masterst, megtörve a világbajnok Michael Smith győzelmi sorozatát, a döntőben meg leiskolázva Price-t – ő tűnik az esélyesebbnek.
Utolsó előtti párnak két angol névrokont, két Smith-t hív a színpadra John McDonald, a népszerű konferanszié: a világbajnok Michaelt, aki legutóbbi 19 PDC-meccséből 18-at megnyert és a nála két évvel idősebb Rosst, akinek azért szerényebb az eredménylistája. Michaelnek – mint minden major tornáról – a Mastersről is van vesztes döntője (2020, Wright, 11–10-re, azaz döntő legben), Ross újoncként százszázalékos, eddigi egyetlen meccsét döntő legben nyerte meg Damon Heta ellen pénteken 6–5-re. Öt eddigi egymás elleni találkozójukon viszont Ross a jobb, 3–2-re a különbséget éppen egy döntő, a tavalyi Eb-finálé jelenti köztük, amelyet 11–8-ra nyert meg. Michael a vesztes döntők győztesre “konvertálását” éppen a legértékesebbel, a vb-vel kezdte, de további három major tornán “csak” finálés veresége van – a Mastersen is…
A fordulózárót a győzelmi rekorder, itteni ötszörös bajnok Michael van Gerwen játssza, az ellenfele José da Sousa harmadszor indulhat, elsőre tavalyelőtt elvesztette a nyitó meccsét, másodjára viszont egészen az elődöntőig jutott, amelyben a későbbi győztes Cullentől maradt alul. Eddigi 11 meccsük alapján MVG 8–3-ra vezet. Az esélyekről tekintsünk a bukik véleményére: a Green Machine sikerére mintegy negyedannyit adnak, másként fogalmazva négyszer esélyesebbnek tartják a portugálnál…

Kapcsolódó

DARTS MASTERS MÁSODIK NAP, A NYOLCADDÖNTŐ MÉRKŐZÉSEI

Danny NOPPERT (holland)Stephen BUNTING (angol)
Rob CROSS (angol)–Gary ANDERSON (skót)
Jonny CLAYTON (walesi, 7. kiemelt)–James WADE (angol)
Luke HUMPHRIES (angol, 5.)–Chris DOBEY (angol)
Peter WRIGHT (skót, 2.)–Dave CHISNALL (angol)
Gerwyn PRICE (walesi, 4.)–Dirk van DUIJVENBODE (holland)
Michael SMITH (angol, 1.)–Ross SMITH (angol)
Michael van GERWEN (holland, 3.)–Jose DA SOUSA (portugál)

DARTS MASTERS, Milton Keynes. Sport1 13:45 és 20:00 a nyolcaddöntő mérkőzései (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vereczkey Lajos és Ziegenhám Medárd)