Az Udinese nem maradna le jobban az élmezőnytől • SportTV

Az Udinese nem maradna le jobban az élmezőnytől

2023. 01. 30. 13:20    
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn a szokásos komplex programmal jelentkezünk a Serie A első „tavaszi” fordulójának záró napjáról. Lesz fordulóöszefoglaló, stúdiós műsor szakvéleményekkel, végül a 20. kör utolsó mérkőzése az élvonallal még kapcsolatot kívánó friuliaiak és a kiesés elleni élet-halál harcban vastagon érdekelt veronaiak között.

A hétgólos Beto az eredményesség záloga Udinében (Fotó: Getty Images)

Az Udinese előző hat meccséből – a vb-szünet előtt és után – összesen három pontot tudott összehozni, a múlt héten megtörte nyeretlen sorozatát, küzdelmes mérkőzésen minimális győzelmet aratott Genovában a kiesőjelölt Samp fölött. A győzelmet Ehizebue kései találata hozta meg. Ennek eredményeként Andrea Sottil csapata 28 ponttal zárta a félidényt, ez hat esztendő óta a legjobb teljesítménye. Ha otthon a Dacia Arenában ismét megszerzi a három pontot, először nyerne két meccset egymás után az év eleji fényes hatos győzelmi széria óta, amelynek legutóbbi tételét éppen Veronában érte el.  Az idény vége felé bekövetkező visszaesés után az udineiek is profitáltak a Juventus pontlevonásos büntetéséből, mert így megmaradhattak a 7. helyen, amely Konferencialigát érne az ősztől. Súlyos gondot okoz a csapatnak, erős fejfájást az edzőnek, hogy egyik legjobb formában lévő játékosának, Gerard Deulofeunak térdműtéten kell átesnie, s csak reménykedhet benne, hogy például Luka Szamadzsics olyan állapotba kerül, amelyben beállíthatja a hétfő esti mérkőzésre.  Az októberi, a Bentegodiban aratott siker – Bijol hosszabbításban szerzett győztes góljával – másodszor verheti meg a Hellast oda-vissza egy idényben, de ez nehezebbnek tűnik az elmúlt hetek eseményei után, mint lett volna korábban.

Úgy tűnik a korábbi edző, Gabriele Cioffi érdemei egyre inkábba háttérbe szorulnak, mert idény közben kinevezett utóda,  Marco Zaffaroni kiválóan rajtol, legutóbbi három mérkőzééből kettőt megnyedrt, miótasvéglegesn átvette a vezetést az interim edző Salvatore Bocchettitpől, aki megmaradt asszisztensének a szakmai stábban. A múlt heti 2–0-s győzelem a Lecce fölött – amelyen a jó formában lévő középpályás Darko Lazovics ismét betalált – azt jelentette, hogy a Scaglieri két hét leforgása alatt ugyanannyi tétmeccset nyert meg, mint az azt megelőző 21 alkalommal összesen. Egy év utén először nyerhetnének két egymást követő összecsapást az élvonalban, aminek fontosságát aláhúzza, hogy még mindig öt ponttal a bent maradást jelző vonal alatt helyezkednek el a táblázaton.  A Verona kapta a legtöbb gólt akcióból, mintegy 90%-ot (28-at a 31-ból), ezért a korábbi monzai mester a védekezés megszigorítását helyezte a középpontba – sikeresen, hiszen a csapat csupán két gólt kapott a vb-szünet óta. Mivel a következő három bajnokijából kettőt a fővárosi klubok ellen kell játszania, a sárga-kék klub reménykedik benne, hogy az ellen a csapat ellen szerezt pontot vagy pontokat, amelyik a legutóbbi 11 meccsből csak egyet nyert meg – miközben ő maga is tudott egy idegenbeli győzelmet aratni.

Az Udinese Deulofeu mellett Robert Pereyrát is nélkülözni kénytelen, kisebb sérülés miatt. helyén a múlt heti gólszerző Ehizebue kezdhet a jobb oldalon, s lehet a támadójátékért felelős Success és Beto első számú kiszolgálójaként. Utóbbi hét találattal házi gólkirály, a nigériai viszont első találatára vár az augusztusi szezonkezdet óta.
Egy másik „gólaszályos” csatár, Thomas Henry legutóbb keresztszalag-sérülést szenvedett, a Hellas leigazolta  Dudát a Kölnből és Gaichot a moszkvai CSZKA-ból. Mindkettő kölcsönben érkezik és Udinében még egyikük sem bevethető. Közben a klub elveszti Ivan Ilicset, aki a torinói átigazolással ismét Ivan Juric edző keze alá kerülhet. Sulemanának kellene Ilicset helyettesítenie a középpályán, míg az eltiltott Dawidowicz helyére véletően Magnani kerül a védelem centrumába.
A Verona másidk múl heti góljának szerzője, Lazovics 2023-ban eddigi négy meccséből 4 gól közvetlen részese volt (3 gól, egy gólpassz), ennél nagyobb hasonló mutatóra csak három játékos volt képes az olasz élvonalban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Udinese 28 pontot szerzett az első félidényben, az elmúlt tíz évben egyszer sem állt jobban a 19. játéknap után (2017–18-ban ugyanennyit szerzett. 2. A Lecce elleni 2–0 után most nyílik lehetősége a Hellasnak arra, hogy egymás követő két meccsen ne kapjon gólt, ez legutóbb 2020 szeptemberében sikerült neki, akkor a másodikat ugyancsak az Udinese ellen játszotta. 3. A Verona az a csapat, amely ellen Roberto Pereyra legtöbb Serie A-gólját (3) szerezte, a legutóbbit 2015 májusában a Juventus ellen. Ebben az idényben kétszer volt eredményes, mindkétszer a Dacia Arenában, az Empoli és a Roma ellen.

SERIE A, 20. forduló. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós). Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin  (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 20:30 Udinese Calcio–Hellas Verona (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)