Dobey a kétszeres világbajnok ellen rajtol • SportTV

Dobey a kétszeres világbajnok ellen rajtol

2023. 02. 02. 08:47    
Olvasási idő: 3 perc

Chris Dobey három korábbi majortorna-győztes kiütésével szerezte meg első tévés nagy torna-győzelmét múlt héten a Mastersen, s kapta meg afféle bónuszként a meghívót a Premier League-be. Valahogy így indult 2019-ben Jonny Clayton, 2022-ben pedig Joe Cullen betörése a sportág közvetlen élvonalába. Vajon az angol követi a walesi és a honfitárs játékos pozitív példáját?

Az idei PL-nyolcak az ikonikus belfasti toronydaru előtt (Fotó: pdctv.com)

A bedlingtoni játékos előtte az 5. kiemelt Humphriest és a a tavalyi World Series Darts Finals döntősét, Van Duijvenbodét is legyőzte, azaz pillanatnyi formája tökéletesnek tekinthető. De erről egy kicsit később!
Az SSE Arena estjét ugyanis egy szenzációs párosítás nyitja meg. A pontosan egy hónappal ezelőtti vb-döntő két résztvevője, Michael Smith és Michael van Gerwen csap össze, azaz egy vb-győztes azonnal kiszáll a „táncból”. MVG hatásosan az emblematikus Goliath hajógyári daru előtt hatásos szavakkal indította címvédő kampányát, ugyanis tavaly a döntőben legyőzte a parádésan szereplő újonc Joe Cullent.
„Én és Michael (Smith) mindig nagy meccseket vívunk egymással” – mondta Van Gerwen, aki legutóbbi 10 PL-meccséből nyolcat megnyert. „Néhányszor vesztettem ellene, de rengetegszer megvertem. Jól érzem magam, és remélem, sikerül valami különlegeset produkálni. Azt hiszem, nagyon jól játszottam az elmúlt tizenkét hónapban.  Természetesen megnyerhettem volna a világbajnokságot is, de ezen kívül fantasztikus évem volt. Mindig magabiztosnak kell lenni. A fő célom, hogy bejussak a legjobb négybe a verseny végén.”
Több mint 8000 szurkoló lesz jelen, hogy lássa a sportág két legnagyobb nevét először szembeszállni a vb-finálé óta.
Smith érzelmi hullámhegyen van, és arra törekszik, hogy az áhított PL-koronát hozzáadja egyre növekvő címeihez.  2018-ban eljutott a döntőig, de kikapott éppen MVG-től. Most viszont szeretné megszilárdítani státusát a sportág vezető játékosaként.
„Tudom, hogy Michael (Van Gerwen) kész lesz a harcra, mert pontokat akar szerezni és a közönség újabb fantasztikus meccset kap. Folytatni akarom a fellépést, tudom, hogy a többiek még jobban meg akarnak verni, mert én vagyok a világbajnok, de csak azért vagyok ott, hogy versenyezzek és meccseket nyerjek. Mindig várom a Premier League-et, az a vébén kívül a sportág csúcsa. A világ nyolc legjobbja minden héten egymással játszik, mi lehet, ami ebben nem tetszik valakinek?” – tette fel az álkérdést a világbajnok.

Az egymillió fontos torna nyitó estjén Nathan Aspinall is visszatér a Premier League-be Gerwyn Price ellen, aki 12 hónappal ezelőtt egy csodás belfasti estén két kilencnyilast is dobott. A walesi Van Gerwen és Wade ellen ért el tökéletes leget, hogy megszerezze a győzelmet a harmadik estén, s hasonló eredményt remél az idei nyitó napon is.
„Csodálatos éjszaka volt. Épp jó zónában voltam” – mondta Price, aki egy látványos 170-es kiszállót is elért, hogy legyőzze Smitht a kilencnyilas előtt.  „Emlékszem, azt mondtam az edzőteremben a meccs előtt Jamesnek, hogy csinálok még egyet. Különleges érzés volt, a közöség meg fantasztikus, remélem idén is dobok két kilencnyilast Belfastban” – így a korábbi világelső.
Price Aspinall ellen lép először tábla elé a negyeddöntőben, a stockporti sztár harmadik PL-szereplésére készül, korábban 2020-ban és 2021-ben is ott volt a mezőnyben.  A korábbi UK Open-bajnok súlyos csuklósérülést követően látványosan tért vissza, a World Grand Prix és  a Grand Slam of Darts televíziós döntőjében szerepelt, hogy visszaszerezze helyét a világ top tíz versenyzője között. Arra törekszik, hogy megőrizze remek PL-mérlegét, újoncként rögtön döntős volt, a következő évben is az elődöntőig jutott.
„Micsoda remek lehetőség visszatérni.  Elég jó eredményeket érek el Gezzy ellen, és valószínűleg ő az az ellenfél, aki ellen a legjobban tudok játszani. Imádom a nyers érzelmeit a színpadon. Most ezt is megmutatom. Szeretem a PL-t, hetente nyolc-tizenkét ezer szurkoló előtt játszhatok, ez valóra vált álom, s alig várom, hogy erre a színpadra léphessek. Nagyon büszke vagyok, ahogy visszatértem a sérülésből, azért jöttem, hogy ismét ott lehessek a sportág csúcsán.”

Az újonnan koronázott Masters-bajnok Chris Dobey először lép a PL színpadára teljes jogú résztvevőként, mert korábban egyestés „vendégjátékos” már volt 2019-ben és 2020-ban is. Első ellenfele a kétszeres világbajnok Peter Wright lesz, a 2017-es második helyezett két hete a Nordic Masters  megnyerésével megszerezte első tévés címét több mint 12 hónap óta, így mindkét játékos  megfelelő önbizalommal léphet a színpadra. „Egy ideje nem játszottam Peterrel. Tudom, hogy nehéz lesz, de mindenkinek meg kell mutatnom, miből vagyok. Nagyszerű érzés a Premier League-ben részt venni. Ez az a hely, ahol mindenki lenni akar. Most az elittel játszhatom. Alig várom, hogy már elkezdhessem, és remélhetőleg mindenkinek bebizonyíthatom, hogy megérdemem, hogy itt legyek” – vélekedett Dobey.

A csütörtöki verseny a 2021-es bajnok Jonny Clayton és Dimitri Van den Bergh meccsével kezdődik. A belga 12 hónap után lép újra fel a Premier League-ben. Remek éve volt tavaly: megnyerte a World Series of Darts versenyeit, bejutott az elődöntőbe a World Matchplay-n, ami lehetővé tette a visszatérést a sportág legnagyobb roadshow-jába. Clayton csak a negyedik játékos lett, aki a PL alapszakaszának végén az első helyen végzett a tavalyi megújult formátumú versenyben, amúgy harmadszor sorozatban lehet ott a rajtnál.
A sorozat jövő héten Cardiffban folytatódik, majd tovább az Egyesült Királyságban, Dublinban, Rotterdamban és Berlinben, összesen 17 estén keresztül, a playoffot a londoni O2-ben rendezik.
A minitornákat egytől egyig, a negyeddöntőtől a fináléig 6 nyert játékra játsszák.

Kapcsolódó

A PL 1., BELFASTI ÁLLOMÁSÁNAK MENETRENDJE

Negyeddöntő
Dimitri VAN DEN BERGH (belga)–Jonny CLAYTON (walesi)
Michael SMITH (angol)–Michael VAN GERWEN (holland)
Peter WRIGHT (skót)–Chris DOBEY (angol)
Nathan ASPINALL (angol)–Gerwyn PRICE (walesi)
Elődöntő
VAN DEN BERGH/CLAYTON–SMITH/VAN GERWEN
WRIGHT/DOBEY–ASPINALL/PRICE
Döntő
AZ ELŐDÖNTŐ KÉT GYŐZTESE

DARTS PREMIER LEAGUE, Belfast, SSE Arena. Sport1 20:00: az első játéknap mérkőzései (kommentátor: Fülöp László, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)