A kieséstől rettegés vagy a BL vonzása az erősebb? • SportTV

A kieséstől rettegés vagy a BL vonzása az erősebb?

2023. 02. 06. 15:13    
Olvasási idő: 3 perc

A négynaposra elhúzott 21. forduló harmadik játéknapján mindkét mérkőzés adásba kerül, beékelődve az elemző-beszélgető magazin és a gólösszefoglaló közé. Az izgalmasabb találkozónak a veronai ígérkezik, amelyen a kiesés ellen küzdő Hellas a BL-be igyekvő Laziót fogadja.

Zaccagni és Felipe Anderson együtt sokat tehet azért, hogy a Lazio BL-helyen maradjon, sőt akár előre is léphessen harmadiknak (Fotó: Getty Images)

A bajnok legyőzése és ötmeccses veretlen sorozat után az új év kezdetén a Laziót már az ezüstérem csillogása kezdte elvakítani csütörtök este, amikor Torinóba utazott kupanegyeddöntőre az örökrekorder Juventus ellen. Noha a kapitány-gólfelelős Immobile a kezdetektől a pályán lehetett, az égszínkékek nem tudták feltörni a Juve szívós védelmét, a hazaiak egyetlen találata elég volt a minimumgyőzelemre, azaz a rómaiak kiejtésére. A sorozatban negyedik negyeddöntős kiesés kicsit frusztrálja a szurkolókat és a csapatot, amelynek a kolozsvári CFR-vel kell megküzdenie az Európa-konferencialiga kieséses szakaszában nemsokára, bár az utóbbi idő mérkőzései megmutatták, bőven van még mit javítaniuk a játékon. A múlt heti, violák elleni meccsen Nicole Casale első ízben betalált ugyan a kapuba a Serie A-ban, de a vendégek egyenlíteni tudtak, elmaradt a győzelem. Ennek ellenére a sasok csapata az egyik az öt közül, amelyek három BL-helyért harcolnak a fantasztikus iramban az élen robogó Napoli mögött tetemes hátrányban. Csak a bajnokjelölt Spalletti-csapat védekezése hatékonyabb a Sarri-féle Laziónál, amely mindössze hat gólt kapott idegenben a veronai út előtt, amely megelőzi a jövő heti, nagy tétű, Atalanta elleni összecsapást. Az őszi 2–0 után (gólok Luis Alberto és Immobile) 37 esztendő óta először nyerhet oda-vissza a Lazio a Scalgeri ellen, de a házigazdák javuláa miatt ez nem ígérkezik egyszerű feladatnak.
A tavalyi 4–1 ugyanebben a párosításban az egyik érzelmi csúcspontja volt a veronaiaknak, de ebben az idényben folyamatosan harcolniuk kell élvonalbeli státusuk megőrzéséért. Az edzőváltást követően két szép győzelem után utaztak Udinébe, ahol nehéz küzdelemben kiharcoltak egy pontot, kicsit közelebb csalva magukat a bennmaradó 17. helyet elfoglaló Speziához. Mióta a tapasztalt edző Marco Zaffaroni belépett a Bentegodi kapuján, mindkét hazai meccsét kapott gól nélkül nyerte meg csapata, igaz, két kiesőjelölt ellen. A nagy mértékben feljavuló védekezés jelentős faktora annak, hogy 2023-ban csupán egy csapat kapott több gólt a Hellasnál. Az előző edző, Bocchetti három győzelmet mutathatott fel a téli vb-szünet előtt – Zaffaronival 8 pont volt az össztermés csak januárban. Mivel mindkét római klubbal a közeljövőben találkozni kell, roppant kemény küzdelem vár a Scalgierire, hogy kikerüljön a vesztes háromból.
Noha a spanyol középhávéd Patric combsérülést szenvedett Torinóban, s kétséges a szereplése, ezen kívül Sarri teljes kerettel számolhat a veronai meccsre. Első számú gólsztárja, a kapitány Ciro Immobile 10-szer volt eredményes 11 Verona elleni bajnokin, de az elmúlt három meccsen nem talált a Hellas kapujába. A januárban érkező Luca Pellegrini is bekerülhet az együttesbe, szinte biztosan visszatér a középpályára Milinkovics-Szavics, Patricot pedig egy másik exveronai, Casale pótolhatja.
A Laziónak csendes volt az átigazolási piac, a Hellasnak annál mozgalmasabb, többek közt Koray Gunter, Ivan Ilic és Piccoli is távozott a Bentegodiból. A Dortnund fiatalja, Jayden Braaf Duda és Grach mellett viszont Zaffaroni támadási variációit szélesítheti, mégis alighanem a kispadon kezdenek, mert Milan Djuric az első számú jelölt. A bosnyák befejező csatár első számú támasza a sokoldalú Danko Lazovics lehet, aki több mutatóban is a csapat legjobbja, gólszerzésben (3), kialakított helyzetekben (17) és kapura lövésekben (8).
Dawidowicz, Faraoni és Miguel Veloso újra bevethető, bár mindegyikük fittsége kérdéses, mindhárman aligha kerülnek be a kezdőbe.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Hellas megnyerte legutóbbi két bajnokiját a Bentegodiban kapott gól nélkül (a Lecce és a Cremonese ellen). Ha ismét győz, először lesz hárommeccses győzelmi sorozata tavaly február óta, legalább hármas kapott gól nélküli hazai sikerszériája 2020 júliusa és októbere között volt (az négyesre sikeredett és tartalmazott egy Roma ellei 3–0-t is.). 2. A 2–0-s római mérkőzés után a Lazio kettős győzelmet is arathat a párosításban, első ízben az 1986–87-es idény óta.  3. A Lazio támadópárja, Zaccagni és Immobile kettő abból a három olasz játékosból a Serie A-ban, akik az idényben több mint tíz gól közvetlen részesei voltak (Zaccagni 8 gól+4 assziszt, Immobile 7+3), a harmadik ilyen az interes Nicolo Barella (5+5).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MÉRKŐZÉSÉRŐL

MONZA–SAMPDORIA

+ A Monza csak a második abszolút Serie A-újonc a hárompontos győzelem bevezetése óta (1994), amely első 20 meccsén legalább 25 pontot szerzett, az első ilyen a Chievo volt 2001–02-ben (36 pontja volt ekkor). o A Samp 8-at elvesztett kilenc legutóbbi bajnokijából (1 gy.), a legutóbbi négyet sorozatban, ilyen hosszú vereségsorozata legutóbb 2012 szeptembere és novembere között volt, hatos, Ciro Ferrara irányításával. = A Monza Gianluca Caprarija 4 gólt ért el már a Samp ellen (beleértve első olasz bajnoki találatát 2012. szeptember 16-án a Pescara színeiben), csak a Fiorentina (5) kapujába talált be többször. Az olasz csatár korábban 73 meccsen 14 gólt szerzett a Samp játékosaként is 2017 augusztusa és 2020 januárja között. + Mehdi Léris kapta a legtöbb sárga lapot (9) az egész Serie A-ban, egyet-egyet a legutóbbi négy meccs mindegyikén, ennél többet sorozatban a genovai klub tagjaként Fernando kapott  2015 októberében (5).

SERIE A, 21. forduló. Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János, Kéri András); Sport2 18:30 Hellas Verona–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 20:45 AC Monza–UC Sampdoria (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 23:00 a forduló összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós)