Második hely és továbbjutás a tét kézis kupacsapatainknak • SportTV

Második hely és továbbjutás a tét kézis kupacsapatainknak

2023. 02. 11. 10:29    
Olvasási idő: 3 perc

Tartjuk a szokásos hármast: minumum ennyi meccset szoktunk közvetíteni női kupanapon – hála csapataink számosságának. A szombati „normát” két El-egy BL, két hazai-egy idegenbeli, két dán-egy francia ellenfél megosztásban teljesítjük.

Győri-Lukács Viktória így szeretne örülni az Esbjerg elleni alapszakaszzáró mérkőzés után is… (Fotó: gyorietokc.hu)

NYKÖBING–DVSC (El, C-csoport)

 Az első meccs robbanásszerű volt, a debreceniek parádés hajrában nyertek 28–27-re. A győzelem életben tartaná a Nyköbing esélyeit a továbbjutásra – a Debrecennek meg magát a továbbjutást. A negyedik játéknapon mindkét csapat fontos pontokat szerzett: a dánok 29–24-re nyertek a Podravka ellen, a DVSC 25–21-re győzte le a Solát.
Jakob Larsen, a hazaiak edzője nyilatkozott az EHF honlapjának: „Lazítanunk kell, és neki kell mennünk a vendégeknek. A védelekezésben egy kicsit előre kell mennünk a lövőikhez, és kompaktabbnak kell mutatkoznunk. Támadásban közvetlenebbnek kell lennünk, mind az ellentámadásban, mind a normál támadójátékban.”
„Úgy érzem, rendben volt a regeneráció, sikerült kipihenni a múlt heti kupameccs fáradtságát. Nehéz mérkőzés vár ránk itt Dániában, bízom benne, hogy a csapat tartani tudja azt a magabiztosságot, amit megszerzett. Szeretnénk pontot szerezni, hogy biztosítsuk a továbbjutásunkat” – ezt pedig a Sola elleni hazai találkozón remeklő Hámori Konszuéla mondta saját klubhonlapjának.
A Nyköbing támadási hatékonysága (60.5%) egy kicsivel jobb volt eddig a DVSC-énél (56.5%). A dán együttes legutóbbi bajnokiján 25–23-ra veszített Aarhusban, a Debrecennek nem volt tétmérkőzése a norvégok elleni BL-találkozó óta.

GYŐR–ESBJERG (BL, B-csoport)  

Ki-ki mérkőzés a másik közvetlen negyeddöntős helyért – a Metz már csoportelső – , a magyar és dán klassziscsapat egyike lesz a második. Az ötszörös BL-győztes a második, a harmadik vagy a negyedik helyen is végezhet, függően a győri összecsapás és a Rapid–Zagreb találkozó eredményétől. Az Esbjerg a harmadik helyen végez, ha nem győzi le a Győrt.
A dán együttes hármas nyerő sorozatban van, az ETO az előző fordulóban legyőzte a Kastamonut, miután előtte kikapott a Metztől. A győri kapus Silje Solberg gyermekáldás elé néz, már nem lép pályára az idény további meccsein. A győriek emiatt „reaktiválták” másik klasszisukat, Amandine Leynaud-t.
Az Esbjerg játékosa, Henny Reinstad – 2021-ben a BL final four legjobb játékosa volt még a Vipersben – 95 találattal a második helyen áll a BL góllövőlistáján, csak Cristina Neagu előzi meg négy góllal. A dán együttes legutóbb a bajnokságban legyőzte a Ringköbing Handboldot és a 2. helyen áll, az Audi ETO 25 gólos (!) sikert aratott a Moyra Budaörs ellen és vezet a táblázaton.
„Nagyion hosszú volt és lesz ez a két hét. Törökországból érkeztünk haza hétfőn, kedden pihentünk egyet, szerdán már mentünk mérkőzésre. Jól sikerült a mérkőzés, ez gondolom, feltöltött mindenkit, s most készülünk a következőre, teljes koncentrációban vagyunk. A dánoknak nagyon jó játékosaik vannak, külön-külön olyan játékosok alkotják a csapatot, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Próbáljuk a kedvenc játékukat elvenni, irányítani a mérkőzésen, Nagyon fontos lesz a védekezés, hogy ne tudják azt csinálni, amit akarnak és amit a legjobban tudnak. Ha a védekezésünket rendbe tudjuk rakni, és működik minden, akkor két ponttal zárjuk a mérkőzést. Reméljük, az összes maradék jegy elkel, hiszen szükségünk van szurkolóink támogatására. Mindenki tudja, hogy ez nagyon fontos lesz, s minél többen vannak velünk, annál könnyebb lehet a helyzetünk” – nyilatkozta a ETO honlapjának szokásos meccsfelvezető miniinterjújában Győri-Lukács Viktória, az Audi ETO válogatott jobbszélsője, aki 26 gólt szerzett eddig a BL-idényben, de Esbjergben nem talált a kapuba a szeptemberi 31–29-es sikerrel végződó dániai találkozón.

Kapcsolódó

GYŐR–ESBJERG kupamúlt

Összesen: 4 mérkőzés, 4 Győr-győzelem, 0 döntetlen, 0 CSM-siker / 128–104-os gólkülönbség. Győrben: 1–1–0–0 /33–22. Az első mérkőzésen: Team Esbjerg–Győri Audi ETO KC 28–32 (12–14). Esbjerg, 2017. 2. 5., BL-csoportkör. A legutóbbi mérkőzésen: Team Esbjerg–Győri Audi ETO KC 29–31 (13–13). Esbjerg, 2022. 9. 11., BL-csoportkör.

SIÓFOK–BESANCON (El, B-csoport)  

Mindkét csapatnak van még esélye a negyeddöntőbe kerülésre, a Besancont azonban veresége kizárná a lehetőséget. Az első fordulóban a francia csapat 30–21-re megverte a Siófokot. A múlt héten viszont a Balaton-parti együttes idegenben győzött a Molde ellen (32–29), a Besancon viszont tízgólos vereséget szenvedett (21–31) Dortmundban.
Az európai szövetség honlapja a siófoki edzőt, Urios Bregart idézte: „Az első fordulóban a Besancon ellen ellenfelönk volt a jobb, az biztos. Azóta sok minden történt a csoportban, és most lehetőségünk van győzelemmel továbbjutni. Mindent megteszünk, hogy jó eredményt érjünk el itthon.”
A Besancon balátlövője  Nada Corovic is nyilatkozott: „A Siófok minőségi csapat, sok jó játékossal. Mentálisan és fizikailag is kemény játékra számítunk. Szurkolóik támogatni fogják őket, de minden rajtunk múlik, azért jöttünk, hogy nyerjünk és elvigyük a két pontot.”
A Siófok házi gólkirálya a négy meccsen 23 gólig jutó Papp Nikoletta, a Besanconé a 20 találatot elérő jobbszélső Simone Zazai. Míg az SKC-nak a héten nem volt hazai tétmeccse, a Besancon 35–30-ra kikapott a Dijontól a francia bajnokságban.

 NŐI KÉZILABDA EUROKUPÁK. Sport1 15:45 Nyköbing Falster Handbold–DVSC Schaeffler El-csoportkör, 5. forduló (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:45 Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg BL-csoportkör, 14. forduló (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 19:45 Siófok KC–ES Besancon Féminine El-csoportkör, 5. forduló (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)