Fradi-harc a csoportelsővel a továbbjutás csodájáért • SportTV

Fradi-harc a csoportelsővel a továbbjutás csodájáért

2023. 02. 28. 17:45    
Olvasási idő: 2 perc

Nem gondoltuk volna, de megtörtént: egy csapatunknak még van esélye az Európa-liga csoportkörének utoló fordulójában is arra, hogy bejusson a kieséses nyolcaddöntőbe. Ez a csapatunk az FTC, amelynek a sorsa a saját kezében van, de a teljes bizonyosságú továbbjutásért egy kisebb szakmai csodára lenne szükség. Ni pesze mindhárom együttesünk csoportzáróját élőben közvetítjük.

Nagy bravúr lenne a Fradi-pontszerzés – de továbbjutást eredményezne... (Fotó: ehfel.eurohandball.com)

FEJÉR-B. Á. L.–BENFICA (A-csoport)

Sereghajtó csapatunk helyezése már nem módosulhat, az ellenfél – a nem mellesleg címvédő – Benfica helyezése is végleges, a 4. helyen zár é a nyolcaddöntőjében a Fradi csoportjának győztesével, a Flensburg-Handewitt-tel csap össze a negyeddöntőbe jutásért.
A két csapat őszi első meccsén a Benfica gólgazdag találkozót nyert meg, négy góllal (39–35). Az EHF honlapja Éles Benedeket, a veszprémiek klasszisát idézi: „Szeretnénk egy hasonlóan jó és szoros meccset játszani hazai pályán, mint Lisszabonban, ezzel búcsúzva az Európa-ligától és megköszönve szurkolóinknak a támogatást.”
A másik oldaltó Chema Rodríguezt szólaltatták meg: „Ez egy olyan mérkőzés lesz, amelyen minden játékosnak esélye lesz játszani, különösen azoknak, akik keveset játszottak. Ez egy meccs a győzelemért – mi vagyunk a Benfica, és minden meccset meg kell nyernünk!” – nyilatkozta a címvédő edzője, aki cseppet sem mellesleg a magyar válogatott szövetségi kapitánya is.
Az előző héten a Fejér-B. Á. L. kikapott a Ceglédtől 28–22-re a hazai bajnokságban, a Benfica viszont legyőzte a Vitóriát (29–27) a portugál ligában.

SKJERN–BALATONFÜRED (C-csoport)

A fordított párosításban a Skjern szűk győzelmet aratott (31–28), Alfred Joel Jönsson és Eivind Tangen főszereplésével, mindketten 8 gólt lőttek a fürediek kapujába. Előbbi 57 góljával az egész El-sorozat góllistájának 5. helyezettje. A Skjern már biztos negyedik a meccs végeredményétől függetlenül, a nyolcaddöntőben az elődsorozat EHF-kupa kátszeres győztesvel, a Füchse Berlinnel meccsel.
A dán együttes saját bajnokságában a Nordsjaellandtól elszenvedett 27–23-as vereség után az ötödik helyen áll, a Balatonfüred az OTP Bank-Pick Szegedtől kapott ki egyetlen góllal 25–24-re, ezzel hatodik a K
&H Ligában.

FTC–FLENSBURG (B-csoport)

A Fradinak egy pont megszerzése garantálná a továbbjutást, mert kát ponttal vezet a francia PAUC előtt. Igen ám, de ellenfele igazi ”világmárka”, a félelmetesen erős német Nundesliga egyik vezető együttese, a Flensburg, amely a hazai sorozatonkon kívül öt (!) nemzetközi kupát is megnyert (igaz, három ezek közül már megszűnt).
A B-csoportot is már korábban megnyerte, ez adhat okot némi plutóz reményre, hiszen kemény mérkőzések várnak rá a közeljövőben is, ezért lehet, hogy Maik Machulla mester takarékoskodik kissé legjobb játékosai erejével. A papírfoma tehát a vendégek mellett szól, ha győznek és az a PAUC is legyőzi a csoportutolsó Benidormot, a magyra és a francia csapat azonos pontszámmal áll. Egymás elleni gólkülönbségük 0, mindketten három góllal győzte le otthon a másikat. A szabályok szerint ilyenkor a csoportban elért összgólkülönbség dönt, az a Fradinak -10, a franciáknak -18, azaz a fradisták minimális vereséggel is célba érhetnek, ha az Aix nem veri „agyon” a spanyolokat. Az FTC legutóbbi öt meccséből csak egyet veszített el, két győzelmet és két döntetlent gyűjtött össze, Egyedül a szintén német Füchsének jobb a mérlege a Flensburgnál (nyolc győzelem, egy vereség) a csoportkörben. Az FTC fő problémája a védekezés volt, egyike annak a két csapatnak, amelyek legalább 300 gólt kaptak ebben a szezonban (301; ennél többet csak a Veszprém kapott: 315-öt) A Flensburgban továbbra sincs sérült az irányító, Jim Gottfridsson, de a németek remélik, hogy visszatérhet Fritz Semper.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, csoportkör, 8. forduló. Sport1 16:15 Fejér-B. Á. L. Veszprém–SL Benfica (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor); Sport1 18:45 Skjern Handbold–Balatonfüredi KC (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő-szakkommentátor: Borsos Attila és Császár Gábor Sport1 20:45 Ferencvárosi TC–SG Flensburg-Handewitt (kommentátor: Ágai Kis András, szakommentátor: Deli Rita, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakért: Borsos Attila és Császár Gábor)