Pau Gasol meze odakerült Kobe Bryanté mellé a Lakers csarnokában • SportTV

Pau Gasol meze odakerült Kobe Bryanté mellé a Lakers csarnokában

2023. 03. 08. 17:29    
Olvasási idő: 3 perc

A Los Angeles Lakers a Memphis Grizzlies elleni mérkőzés félidejében visszavonultatta Pau Gasol mezét. Örökre ott fog lógni a 16-os Kobe Bryant 8-asa és 24-ese mellett a Crypto.com aréna tetején. Minden idők talán legjobb szárnysegédje megkapta azt, amit Kobe Bryant is megjósolt.

A Lakers 16-osa és 24-ese a tökéletes páros volt. (Fotó: Getty Images)

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy a Los Angeles Lakers úgy döntött, egy Memphis Grizzlies elleni meccsen vonultatja vissza Pau Gasol 16-os mezszámát, hiszen Pau Gasol 2008 februárjában egy akkor közfelháborodást okozó cserében Memphisből került Los Angelesbe. A hetedik szezonját játszotta ekkor a ligában, és ő volt a Grizzlies franchise rekordere 12 főbb kategóriában, például a mérkőzések számában, játszott percekben, lepattanókban és blokkokban. Érdekesség, hogy a Lakers Kwame Brownt, Javaris Crittentont, Aaron McKie-t, két későbbi elsőkörös draftjogot, és Gasol testvérének, Marc Gasolnak a 2007-es drafton lefoglalt játékjogát adta érte a Memphisnek. Nem hitte el senki, hogy egy All-Start így el tud kótyavetyélni egy klub, de végül mégis úgy tekinthetünk vissza erre a cserére, amivel mindkét fél jól járt.

A Lakersben Kobe Bryant megkapta a tökéletes csapattársat, és azonnal a bajnoki cím egyik esélyese lett. Végül már ebben az évben bejutottak a döntőbe, de akkor még jobb volt a Boston Celtics náluk. A Memphis pedig épp Marc Gasol köré tudott újra felépíteni egy versenyképes, jó csapatot. A játszott percek, a blokkok és lepattanók tekintetében továbbra is egy Gasol a Grizzlies klubrekordere, csak épp Marc a keresztneve.

Pau Gasol pályafutásáról már 2020-ban, az NBA-től való elköszönése során írtunk hosszabban. Érdemes elolvasni. Ha csak röviden az eredményeire fókuszálunk, így néz ki:

  • 2-szeres NBA-bajnok
  • 3-szoros spanyol bajnok
  • 1-szeres spanyol kupagyőztes
  • 1-szeres világbajnok
  • 3-szoros Európa-bajnok, 2-szeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 2-szeres Európa-bajnoki bronzérmes
  • 2-szeres olimpiai ezüstérmes, 1-szeres olimpiai bronzérmes
  • spanyol bajnoki döntő MVP
  • Év Újonca (NBA)
  • 6-szoros All-Star
  • 4-szeres All-NBA
  • Az Európa-bajnokságok történetének legjobb pontszerzője

Azonban ő sokkal több volt ezeknél a számoknál. Szinte biztos az, hogy az ő intelligenciája, viselkedése is hatott valamelyest Kobe Bryantre, aki feltűnően jobb csapattárs, jobb ember lett azután, hogy csapattársak lettek. Nem meglepő, ma már kiderült, hogy mindkettőjük érdeklődése túlmutatott a kosárlabdán, és a művészetek, a tudomány sem állt messze tőlük. Bryant még életében arra kérte Gasolt, hogy majd ő tanítsa a lányait művészetre, kultúrára. Van egy olyan örök kötelék, ami sosem választja el őket, és ami egy csodálatos gesztus Gasol részéről. 2020. szeptember 13-án született meg a kislánya, Elisabet Gianna Gasol, akinek egyrészt Vanessa Bryant, Bryant özvegye a keresztanyukája, másrészt a nevét a Kobe Bryanttel egy balesetben életét vesztő Gianna Bryant után kapta. A két család, Gasolék, Bryant három lánya és egykori felesége rengeteg időt tölt együtt, Pau Gasol pótapja is a lányoknak, ahogyan azt Kobe Bryant mindig is szerette volna. Itt például Walt Disney-ben voltak.

Ezért is fantasztikus, hogy Pau Gasol köszöntővideójában megszólalt Kobe Bryant is, a 2018-as Oscar-gálán jósolta meg azt, ami 2023. március hetedikén valósult meg:

„Nem is lehet kérdés, hogy ha majd visszavonul, a meze ott fog lógni a csarnokban az enyém mellett. Nem nyertem volna meg azokat a bajnoki címeket Pau nélkül, LA is szegényebb lenne két bajnoki címmel Pau Gasol nélkül. Ezt tudjuk mi is, és mindenki más is. Már nagyon várom a napot, amikor ott áll majd a pálya közepén, és elmondja a beszédét azok előtt a szurkolók előtt, akik éveken át szorítottak neki. Csodálatos este lesz” – mondta akkor Kobe Bryant.

Nem csoda, hogy Gasol a könnyeivel küszködve kezdte el beszédét, amelyben elmondta, mekkora megtiszteltetés ez neki, és köszönetet mondott mindenkinek, aki segített neki idáig jutni. Kobe sem maradhatott ki.

„Nem folytathatom úgy, hogy nem említek meg valakit, akinek az arcát most nem látom. A testvéremet, aki felemelt, aki próbára tett, aki inspirált, hogy jobb játékos legyek. Vagyis egy jobb ember. Hiányzik. Olyan rettenetesen hiányzik nekem is, mint sokunknak. Szeretem, tényleg azt kívánom bárcsak itt lehetne most Gigivel együtt. De azt hiszem, büszke lenne, és várta ezt a pillanatot. Szóval szeretlek, testvérem.”

Az eseményen korábbi Lakers-legendák is jelen voltak, és néhányan, például Phil Jackson, Ron Artest, Magic Johnson vagy Kareem Abdul-Jabbar videóüzenetekkel is készültek:

Érdekesség, hogy Jimmy Butler, a Miami Heat játékosa is eljött, ők két szezont játszottak együtt a Chicago Bullsnál. A Heat előző nap az Atlanta Hawks, ma pedig a Cleveland Cavaliers ellen játszik, úgyhogy erre az egy napra bevállalt egy Amerikát átszelő repülőutat a barátjáért.

Pau Gasol a 12. játékos lett a Lakers történetében, akinek visszavonultatták a mezét. Wilt Chamberlain, Elgin Baylor, Jerry West, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, James Worthy, Gail Goodrich, Jamaal Wilkes, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant és George Mikan után részesült ebben a megtiszteltetésben.

A Sport TV-s NBA-s programja a hét hátralévő részére:

Trash Talk: március 9., csütörtök 19:00, Sport1 (élő)

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors: március 10., péntek 1:30, Sport1 (élő); 23:30, Sport2 (felv.)

Los Angeles Clippers – New York Knicks: március 11., szombat 22:00, Sport2 (élő)

NBA Action: március 12., vasárnap 17:15, Sport1

Alley-oop: március 12., vasárnap 19:30, Sport2 (élő)

Denver Nuggets – Brooklyn Nets: március 12., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)